coś dobrego - 576 przepisów (strona:15/39)

Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 132

dzień odpoczynku. Dziś zamiast tradycyjnej rybki mieliśmy ochotę na coś bardziej przyziemnego. Powróciliśmy ochoczo do Dell'Opera i zamówiliśmy dwa dania - Naleśniki z serem dla mnie i Placek po cygańsku dla eM. . Co do nleśników, na pewno nie dla osób nie przyswajających laktozy, ale muszę przyznać, zę bły bardzo dobre. A placek - olbrzym, jak to ocenił eM. "jak placek

Słodkie Przyjemności
"Sernik" na zimno z kaszy jaglanej z owocami 182

zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną

Zawsze głodna!
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 154

Dawno nie dodawałem żadnego przepisu, ale jakoś wciąż brak czasu, zajęć i obowiązków coraz więcej i nie ma czasu porządnie zjeść. Więc dzisiaj z mojej strony

Wyprawy kulinarne
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 245

Dobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to, co w środku. Produkt to całość. Kosztując oliwy w gospodarstwie agroturystycznym, jesteśmy gotowi otrzymać oblepioną buteleczkę, czy szklankę. Kupując ją w sklepie, zamawiając przez internet – kupujemy także oczami. Jeżeli do wyboru mamy wiele(...)Terre Rosse ma wygodny, pociągły kształt i co najważniejsze jest z ciemnego szkła. Ponoć, według badań ma to jedynie marginalny wpływ na termin przydatności produktu – ale marginalny, też coś znaczy. Jedynym minusem aż tak smukłego kształtu, jest wysokość butelki – nie zmieściła się na mojej półce podobnej pojemności produktów spożywczych. Uznajmy to za czepianie się. Kolejnym ważnym elementem jest

Bon Ton Italia
Słodkie przekąski na spacer 171

Wiem, że dużo osób czekało na taki wpis. Mam świadomość, jak trudno jest kupić coś zdrowego w sklepie dla malucha w czasie podróży. Jeśli  już   się zdarzy taka sytuacja to najczęściej wychodzę ze sklepu z...bananem. Zaczynają się wakacje, dłuższe spacery, jedzenie w plenerze, podróże małe i duże. To idealny czas na zestawienie moich pomysłów. Przekąski są bardzo(...)kupić ciasteczka, czekoladę czy  batonika . Słodkości, które napakowane są chemią, cukrem rafinowanym i syropem glukozowo-fruktozowym mnie nie interesują. Wiem, że jeden taki batonik nie zaszkodzi, ale budujemy dobre nawyki i w sumie (znając życie) z tego jednego zrobiłyby się trzy w tygodniu, a później  dwadzieścia w miesiącu! Nie chcę dawać takich zapychaczy. Kto po czekoladzie

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Food Truck czyli Wrocławscy Ulicożercy / Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa 151

odwiedzającym.  Kolejnym składnikiem, bez którego ciężko o dobrą plenerową imprezę była pogoda - a i ta nas nie zawiodła - wiosennie słoneczna aura towarzyszyła nam przez cały dzień. Duży plus stanowiła piecza Oddziału RWR z Wrocławia, którzy doglądali bezpieczeństwa podczas zlotu.  Różnorodność serwowanych potraw i napojów sprawił, że każdy mógł znaleźć coś dla siebie, począwszy od sytych pizz i burgerów

upichcona
Gofry jak z budki 258

coś smacznego przygotować w kuchni. Mam nadzieję, że coś kreatywnego wymyślę, aby móc później pochwalić się tym co zrobiłam Wam :) Dziś też mam się czym chwalić. Ostatnio przygotowałam razem z eM. znakomite śniadanie - GOFRY! Poczytałam tu i tam i dowiedziałam się niewiele więcej od tego co już wiedziałam. Mianowicie, że dobry gofr zależy od sprzętu w jakim go przygotujemy

Słodkie Przyjemności
Porcja porannego zdrowia : pasta z awokado i twarogu 112

takim treningu aż żal jeść zwykłe kanapki lub coś słodkiego, więc na śniadanie zrobiłam tę zdrową Pastę z awokado i twarogu. Przyrządziłam podwójną porcję, myśląc o domownikach, jednak nie doceniłam swojego apetytu i pyszności owej pasty. Pochłonęłam już prawie połowę..! Tak, awokado ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, jednak jest to dobry dla nas tłuszcz! Zobaczcie!A czy wiecie, jak bardzo

Gotowanie to kochanie
Bagietki Orkiszowe Łatwe 143

powiem Wam, że forma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake , pisałam o niej w poście Francuskie Bagietki z Sezamem (pszenne) . Dostaję coraz więcej maili, w których pytacie o produkty i akcesoria jakie używam, więc jak będzie coś godne uwagi tak jak ta forma to będę pisać

Blondynka Gotuje
Jajka faszerowane kremem z łososia 165

prawie zawsze, kiedy ma okazję u mnie coś jeść. Tyle, że teraz ja już nie jestem zaskoczona... :) Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i ładnie przekrojone wzdłuż na połówki 2 nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku

Kuchnia Prezydentowej
Owsianka paleo z chia, quinoa i malinami 110

Dzisiaj coś słodkiego,tym razem jeden z moich ulubionych deserów, czyli „owsianka” paleo z nasion chia i quinoa z malinami. Prosty i pyszny deser, równie dobrze można go przygotować w miseczce i zjeść na śniadanie lub jako posiłek po treningu (quinoa czyli komosa ryżowa jest dobrym źródłem węglowodanów). Do zrobienia w kilka chwil, smakuje zarówno na ciepło

PaleoLife
Owocowy mus z persymony i liczi 204

sposób :). Persemona bardziej znana jako owoc kaki na dobre zagościła w Polskich stoiskach owocowo-warzywnych. Posiada sporą ilość witaminy A,wapnia, błonnika czy taniny, na Wschodzie leczą nią wysokie ciśnienie. Orzechy brazylijskie to kopalnia cennego minerału jakim jest selen, zawierają również cynk, witaminę E czy B1. To niebywałe że można zjeść coś tak pysznego i wzmocnić organizm, skorzystajcie z tego

Kuchnia PROzdrowotna
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 290

Dzień dobry, Malta, malutki kraj wyspiarski zagubiony gdzieś na Morzu Śródziemnym. Choć położony w samym centrum cywilizacji śródziemnomorskiej (pomiędzy Sycylią a Tunezją), w Polsce wiemy o nim tak niewiele. Kojarzymy z Anglikami, Kawalerami Maltańskimi i podobną do naszej biało-czerwoną flagą. Ale czy wiemy coś o jego kuchni? Jakiś czas temu natrafiłam na program Roberta Makłowicza nakręcony na Malcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 216

przygotowany sos chrzanowy . Sandacz pyszny. Ma tak dobre mięso, że chyba jedynie przypalenie jest w stanie go popsuć Mi sandacz zawsze będzie się kojarzył z wagarami spędzonymi wraz z Mężem na stawach hodowlanych w Gostomi. Ja uciekłam ze studiów, Mąż - wtedy jeszcze nie-Mąż, z pracy. Pieniędzy ledwo na benzynę i coś do picia, padająca mżawka, zieleń i rechoczące żaby

Kuchnia po mojemu
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 181

naszą wersją. Jednak zanim zaczniemy pichcić coś wspólnie, chcielibyśmy jeszcze wtrącić kilka słów o pieczarkach. Wiecie, że warto je jeść ? Oto kilka faktów na ich temat. 1. Zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów 2. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe 3. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi 4. Wzmacniają odporność 5. Dobre naturalne źródło witaminy D 6. Naturalne źródło kwasu

vegetanie