RIGATE MALMA... i zrobimy coś pysznego --->Muszelki Tesciowej Muszelki sa malutkie i niezle zakręcone, kojarząmi się z plażą, świętym spokojem i ...z uszami teściowej, która wszystko słyszyi wie najlepiej jak co i kiedy ;-) Skladniki- -conchiglie rigate MALMA -puszka pomidorów w zalewie -nie bez powodu moc czosnku ( czosnek podobno ma odstraszać wampiry i złeduchy oraz “niedobre mysli” - pensieri negativi ) -swieżabazylia(...)niezły antydepresant i zarodek euforycznego, zdrowego, dobrego humoru -swieżyszpinak ( nie mrożony ,bo liściemają być całe) -masło– około 2 łyżeknawet 3 jak kto lubi -olej z ostrych papryczek poł łyżeczki- nie więcej -sólmorska -słodkiemigdały (którepochodzą z Avoli właśnie. Migdałów o wdzięcznejnazwie Pizzuta di Avola .Są jedynąna świecie odmianą,która rosnie właśnietam, w Avoli...i tylko tam-----> sąsłodkie i “rozchwytywane
Z Kuchni Do Kuchnisię pudełko, gdzieBabcia chowała coś pysznego.Wyłania się wesoła z blachą ciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek natalerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię.Babcia, to właśnie ona nauczyła mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowychprzepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem,że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle
W kuchni Karmel-itkimożna kupić mięso dobrej jakości nie płacąc 30 zł za kilo fileta z kurczaka a kupowanie tańszych rzeczy nie oznacza rezygnacji ze smaku. Nie uważam za ujmę dla blogera kulinarnego czy kogokolwiek udanie się do supermarketów. Nie chcę malowania trawy na zielono tylko uczciwości w gotowaniu i uczciwości wobec czytelnika. Chcę, żeby każdy znalazł coś dla siebie i oczywiście pokoju
ladykitchenJuż nie raz wspominałam, że sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Do tej pory najczęściej piekłam sernik z brzoskwiniami , ale ten podbił nasze podniebienie doszczętnie
dom-agi.pltrafny. Ale czasem coś co jest bardzo proste, jest również jednocześnie bardzo smaczne, dlatego zachęcam Was do przygotowania ich na niedzielny deser, albo popołudniową słodkość po pracy. Domowy twaróg jest tu dodatkowym atutem, jednak jeżeli nie macie czasu na jego przygotowanie ( np. za godzinę mają być u Was znajomi) możecie wykorzystać wiejski lub tłusty ser dobrej jakości. Zapraszam na tartaletki
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam gotować. Fakt to niezaprzeczalny. Uwielbiam wymyślać nowe dania, łączyć, dodawać i eksperymentować smakiem. Czas spędzony w kuchni nigdy nie jest dla mnie straconym.Przychodzi jednak taki
BaRepassobie humor czymś dobrym. Problem w tym, że gdy człowiek pół godziny zbiera się w sobie, żeby wrzucić łyżeczkę do zlewu, jakiekolwiek kuchenne manewry z góry skazane są na niepowodzenie. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi kawa z prostym, acz zmieniającym wszystko dodatkiem. Do zbożowej, klasycznej Inki dodałam odrobinę domowego kasztanowego puree. I wiecie co? Powstało coś tak pysznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiały jednoczyć. Później coś się popsuło. Jeden drugiemu akcje zabierał, ta z tamtą kłóciła się, w sumie nikt już nie wiedział, o co. I tak jakoś... Zbrzydło mi. Nie chciałam się w to angażować.Jednak ostatnio doszłam do wniosku, że są akcje, które ciągle mają swój urok. Takie, które powtarzają się co roku, gdzie chodzi o dobrą, wspólną zabawę, zebranie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświętowania jest dobra, to i tej nie odrzucam. Z C. mamy już naszą małą tradycję - co roku wycinamy lampion z dyni i oglądamy Nightmare before Christmas Tima Burtona. Zawsze też mam przygotowane łakocie, na wypadek, gdyby ktoś zapukał do naszych drzwi ze słynnym cukierek albo psikus. W tym roku będziemy mieli gości, postanowiłam więc przygotować coś specjalnego.A było
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdego, kto jej napisał co myśli. Kasowała komentarze, wykłócała się z czytelnikami i ogólnie mało fajnie. Szukałam przepisów i wiecie co? Ani śladu własnej ścieżki autorki. Wszystko z Dzień Dobry TVN. Brawo. Nie przeglądałam dalej. Zostawmy Monisię. Jeszcze ktoś pomyśli, że zazdrosna jestem, bo nie będę miała sesji w CKMie i nie dostanę kącika w DDTVN. Wiecie kto wygrał program(...)królika. Serio. Pan Wygrany jechał po wszystkich jak leci. Znał się na wszystkim. Ekspert światowy od kuchni i jedzenia wyskoczył z surowym mięskiem. Szkoda mi Charlesa i Diany. Pokazali coś fajnego i innego. Włożyli w to siebie i swoją kulturę a mimo to nasze przaśne buraki spieprzyły to koncertowo. Długo zastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie
ladykitchencałym domu. Obijając się o siebie, z psem pałętającym się pod nogami, spędzamy tam często długie godziny. Bo jeśli tylko mamy chwilę wolnego, zaraz zastanawiamy się, co by tu dobrego zjeść. I to nie w tej nowo otwartej restauracji z niezwykle kuszącym menu, ale w naszych własnych czterech ścianach. Celebrujemy posiłki, ich przygotowywanie i konsumpcję, i dzielimy tę pasję(...)Jest to więc taki właśnie kisiel, ryż gotowany na mleku, ale też po prostu owsianka we wszystkich możliwych wariacjach. Nie zdziwcie się więc, jeśli przed Wami na stole wyląduje coś zupełnie nieoczekiwanego - to pewnie też pod nazwę grød da się podciągnąć. Deser podajemy ze śmietanką - najczęściej kremówką, może też być słodka śmietanka do kawy, lub, w wersji fit lub kryzysowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁapałam coś w biegu zapijając to litrami kawy. Na początku było niby w porządku, ale z czasem mój organizm zaczął się buntować. Byłam zmęczona, zniechęcona do wszystkiego, brakowało mi cierpliwości. Zmieniłam jednak swoje zwyczaje i zaczęłam jadać sensowne śniadania. Różnica była zauważalna niemal natychmiast. Kilka lat temu zwolniłam troszkę tempo życia, ale zwyczaj rozpoczynania dnia od dobrego śniadania pozostał
Codzienna kuchnia niecodziennadobrego cebularza. Teraz wiele z nich (w sklepach i piekarniach) bazuje już tylko na tej nazwie, a nie ma nic wspólnego z tradycją i prawidłowym wykonaniem. Cebularz Lubelski zdecydowanie zasługuje na to oznaczenie i stosowną promocje w Polsce i na świecie. Podróż dobiegła końca, dla mnie już w Puławach, gdzie wysiadłam z ekipą z Pora Coś Zjeść. Dziękuję
Pasja SmakuKarnawał trwa, ostatki już całkiem niedługo... Zachęcam Was dzisiaj do fajnej przystawki, która idealnie sprawdzi się, podczas tak chętnie urządzanych w tym czasie domówek. Uważam, że
Kuchnia w opałachtemu i wypiłam tam pierwsze w życiu Irish Coffee i pierwszy (do tej pory zresztą ostatni) kieliszek sake. Irish mnie zachwyciło, sake - woda z dodatkiem wódki ;) Tak dobrej kawki po irlandzku, jak tamta dziesięć lat temu jak do tej pory nigdzie nie znalazłam (chociaż jest jedno miejsce w Łodzi, gdzie robią prawie idealną). Wczoraj przed skokiem wpadłyśmy do Złotych Tarasów(...)Gdyby jeszcze miała kapkę więcej alkoholu, byłaby idealna... I trzeba przyznać, że oryginalnie podana (wybaczcie jakość zdjęcia, ale jest zrobione telefonem)... Szkoda tylko, że w ogródkach można palić... lubię coś zjeść i wypić kawkę na dworze, ale niekoniecznie w towarzystwie dymu, na szczęście akurat wczoraj palaczka była tylko jedna i dymek jakoś mnie ominął ;) Niestety jeśli chodzi o jedzenie
Kraina Tysiąca Smakówcoś zupełnie z innej beczki. Nie będzie to potrawa sama w sobie, ale dodatek, który możemy wykorzystać, aby uszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej
mojewypiekiinietylkobardzo dobry sposób by zaoszczędzić rano czas na jego przygotowanie****jeżeli będziecie go potem podsmażać, radzę gotować go krócej ok.3min, ja gotowałam go ok4min i myślę, że było to trochę za długo ponieważ potem musiałam uważać, aby go nie rozgotować przy smażeniuPs. Jeżeli nie zamierzacie potem smażyć makaronu, tylko przyrządzić do inaczej, to radzę dodać do ciasta coś do osłodzenia
More food, love and dreamsDzień dobry, kochanie! Myślałam, że jeszcze śpisz. Co ty tak wcześnie wstajeszw niedzielę?- Och, witaj! - przemilczałam resztę wypowiedzi.- Mam nadzieję, że nie będzie problemem, jeśli przyjedziemy na niedzielny obiad?- Nie, nie, ależ skąd! - no, pięknie! a w lodówce nic gotowego.- To cudownie. Do zobaczenia!Z paniką w oczach biegałam to tu, to tam.No, udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI
W kuchni Karmel-itki