końcu, co jak co, ale jestem blogerką kulinarną. Cóż mam powiedzieć - nie czuję się usatysfakcjonowana tą częścią. Spodziewałam się porywającej tematyki, ciekawych prezentacji i przydatnych informacji. Niestety, coś nie wyszło. Rozumiem, że całe targi poświęcono podróżom i szeroko pojętej turystyce. Ale skoro mowa o kulinariach, niech to właśnie na nich skupi się dane spotkanie, a nie na wszystkim dookoła(...)targach przewija się mnóstwo ludzi, ale tegoroczna edycja przyciągnęła mnóstwo młodych. Podejrzewam, że byli to przede wszystkim uczniowie techników hotelarskich, których większość pewnie z turystyką zwiąże swoją przyszłość. To dobra okazja, aby co nieco "liznąć" tego biznesowego światka.TOUR SALON odwiedzają kolekcjonerzy map, przewodników. W zależności od zainteresowania znajdziemy na targach ofertę szlaków żeglugi śródlądowej, pieszych, konnych czy coraz bardziej
W kuchni Karmel-itkiKoniec z rakami. Za każdym razem, gdy walczę z "czymś" podobnym, powtarzam sobie, że to ostatni raz. Aż znowu kupujemy coś głupiego i znowu zostaję z tym sama, a Stwórca tylko palce oblizuje. Albo jęczy, że wydumka. Wtedy wiem, żeby uczyć się na własnych błędach. Poprawić przepis albo ponownie nie robić. Ot, taka filozofia. Pierwsze podejście do raków okazało(...)kroku napotykałam na te same trudności. Z finalną konkluzją też się zgadziłam. Od siebie dodam nawet- nigdy więcej zup żółtkiem zaprawianych. A fuj! Z całego zamieszania tylko to dobre, że liznęłam nieco wiedzy na temat gotowania raków, historii kulinarnej Dolnego Śląska i utwierdziłam, że eksperymentowanie jest nie dla mnie. raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr
bastalenakulinarnego wtajemniczenia, chociaż z zasobami czasowymi na to wtajemniczanie bywa różnie...Moje gotowanie bardzo często ma charakter ekperymentalny, wymuszony niejako przez dwa wiodące warunki, które wymagają spełnienia: - coś szybkiego bo niezależnie od tego czy gotuję wieczór wcześniej wykonując równolegle jeszcze jakieś niezbędne operacje wieczornego, domowego rytuału, czy też w dniu konsumpcji docelowej tj.zaraz po powrocie(...)kulinarne eksperymenty z cyklu: "co tam mamy dziś w lodówce".Poniższa propozycja obiadowa to kolejny przykład takiego szybkiego a co za tym idzie, bardzo prostego gotowania, więc na dobrą sprawę pochwalić się nie ma czym, ale podzielić pomysłem na szybki, pachnący i syty obiadek a i owszem! :) Pene z kapustą piekińską i kurczakiem wyszperałam w sieci narzędzie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.Niewiele nam potrzeba, bo tylko:-2 opakowania tortellini-1 groszek konserwowy-1 śmietana słodka 500 ml-20 dkg chudej wędliny-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego-warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.Zlewamy wodę(...)Posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut. Kiedy wierzch jest rumiany możemy podawać na talerze. Dobrym dodatkiem jest surówka z białej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarnyfakt, ale nie oznacza to wcale, że nie można go wygospodarować więcej. Wystarczy tylko dokładnie i uczciwie przyjrzeć się naszemu planowi dnia. Na pewno szybko dostrzeżemy, że można coś zmienić i dzięki temu zyskać chwilę wytchnienia. Warto spróbować, bo nic to nie kosztuje, a możemy doprawdy wiele zyskać! Poranki bywają przykre, zwłaszcza jeśli musimy wstawać bardzo wcześnie. Cierpniemy wówczas(...)się rozbudzimy, czas na śniadanie – obowiązkowo ! Traktuj śniadanie jak przyjemność i pretekst do chwili relaksu Traktowanie śniadania w kategoriach „muszę zjeść, bo wszyscy mówią, że tak trzeba” nie jest dobrym pomysłem, bo jakiekolwiek nakazy z pewnością nie nastrajają pozytywnie. Warto natomiast pomyśleć o korzyściach płynących z jedzenia śniadania. Przede wszystkim jest to czas, kiedy jeszcze przez chwilę możemy się zrelaksować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wzajemnością. Gotuję zazwyczaj dla dwóch osób. Dla mnie i mojego chłopaka. Niedawno wyprowadziłam się z rodzinnego domu i od tej pory właściwie codziennie przygotowuję nam obiad. Czasami również coś ekstra. Z zamiarem założenia bloga o gotowaniu nosiłam się już bardzo długo, ale to właśnie przeprowadzka dała mi dodatkową motywację. Teraz zdecydowanie bardziej muszę uważać na wydatki i dbać(...)Oczywiście czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się
Ratunku obiadMam ostatnio jakąś potrzebę porządkowania, usuwania zbędnych rzeczy ze swej przestrzeni. Wtedy lepiej egzystuję, a wokół wszystko wydaje się świeższe. Wychodzę z założenia, że im mniej
Raj dla Podniebieniatakiego nie mam nawet tam, gdzie król piechotą chodzi. Ale udało się chapnąć coś między dojeniami. W tym krótkim powiek zmrużeniu. Bo sen jego heh, teoretyczny ;)Po secundo. Wypadało coś zrobić. I to nie tak na odwal się sumienie. Chciałeś, to masz. Daj mi spokój. Matka, poza bezgraniczną miłością przekazuje swemu dziecku jak trzej Królowie dary. Wyssane z mlekiem zdrowie(...)się stało jak parzenie kawy. Brawo dla tej pani! Bo poskromiła nie tylko zmorę. Ale i wypędziła lenia.Dlatego postanowiłam ku uciesze tłumu cykl wyodrębnić. I dla mnie samej. Za dobre sprawowanie. Niech będzie nagrodą. Owsianka. Owsiankowanie. Bez nadęcia. I sławy. A dla zdrowia. I do kawy. Endżoj.Krótki przegląd tego, co do tej pory owsiankozjadłam.1. Pieczona owsianka truskawkowa
bastalenawyszło, a poza tym miksując mąkę migdałową łatwo ją nagrzać, a wtedy puszcza „soki” i się robi pulpa. Dodajemy 52 g białek i mieszamy bardzo dokładnie. Zrobi się zbite „coś”, ale nie panikujcie. Tak ma być. 2. Pozostałe 52 g białka ubijamy na niezbyt sztywną pianę, ale anim zaczniemy, to gotujemy syrop – 130 g cukru z wodą. Gdy syrop(...)beza opada? Ma opaść! Inaczej makaroniki ci popękają. 4. Bierzemy rękaw cukierniczy, szeroką tytkę i wyciskamy małe placuszki. Z doświadczenia wam powiem, że mata silikonowa to zło i niedobro. Na zimną blaszkę do pieczenia połóżcie papier i odrysujcie na nim kółka o dowolnej wielkości. Bądź od kieliszka, bądź od szklanki jak ktoś zachłanny. Jak nam się zrobią dzióbki w miejscu
ladykitchenpowrocie może ich już nie być.. To jest straszne! Termin tego obozu jest ni w pięć ni w dziewięć :( Wczoraj całą trójeczką byliśmy na corocznym spotkaniu z naszymi dobrymi znajomymi z Katowic, których poznałyśmy z mamą x lat temu w Grecji. To piękne, że mimo tylu kilometrów cały czas utrzymujemy kontakt! A dziś przepis na kolejną prostą zupkę(...)bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego! Tak więc, zachęcam Was do wypróbowania i tej zupki, gdyż za dużo się nie napracujecie, a jednak Wasze brzuszki i kubeczki smakowe będą zachwycone! Składniki na 3-4 porcje
Be Fit Be Strongnigdy wcześniej nie słyszałam. Mają niesamowite kształty, prawda? Na koniec chciałam Wam jeszcze pokazać kilka ujęć z lokalnego supermarketu. Znalazłam tam kilka ciekawostek. Na marginesie supermarket sieci Coop to dobre miejsce na tanie zakupy, gdy musicie sami zapewnić sobie wyżywienie w czasie wakacji. Sklep oferuje duży wybór włoskich produktów (sery, wędliny, świeże makarony, wino itd.) naprawdę niezłej jakości po przystępnych(...)zazdrością patrzę, jak w supermarketach na południu Europy bez problemu można kupić dowolne cięte zioła, nie tylko natkę pietruszki, ale też bazylię, miętę czy rozmaryn. Po prawej coś niezwykłego - gotowa do użycia, ugotowana pszenica farro, zwana płaskurką. Jest to odmiana pszenicy znana jeszcze przed Starożytnością, uprawiana w Toskanii i chętnie wykorzystywana w lokalnej kuchni. Jednak fakt, że można
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy(...)stole :) Na blogu pokazywałam Wam już przepisy z halloumi grillowanym - tradycyjne cypryjskie kanapki oraz idealne na przyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej
Chilli Czosnek i Oliwaresztą wie istotny przy odchudzaniu jest także ruch. Tylko jak przezwyciężyć "lenia"? To już jest o wiele trudniejsze pytanie z którym każdy musi się zmierzyć sam. Na początek polecam coś co będzie działało, nie przemęczało a zarazem relaksowało - ja wybrałem rower, gdyż mam wiele tras do jazdy w swojej okolicy i po prostu lubię ją podziwiać, więc dwugodzinna przejażdżka(...)dowiedzieć się jak długo jeździmy, jaki dystans przebyliśmy, ile kalorii spalimy w ciągu godziny jazdy z aktualną prędkością, ile kalorii spaliliśmy podczas całej wycieczki oraz ile to gram tłuszczu. Dobrym pomysłem jest też zapisanie się na zajęcia np. aerobik, zumba itp. Pomocne na samym początku przy spalaniu tkanki tłuszczowej są ćwiczenia aerobowe (z reguły są tak skonstruowane, aby nie przemęczały
All My Fit Life