złożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...?Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka(...)się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance z mozzarelląSkładniki:(na keksówkę 30x10cm)500 g mąki pszennej500 ml maślanki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli125 g mozzarelli w kulcedodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki Porcja dla 2 osób: 2 średniej wielkości kotlety schabowe oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz do marynaty: 3 łyżki miodu ostra papryka ok. 2
Luźna Kuchniadrożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko, aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż(...)środka, lekko przygnieć palcami krawędź, następnie złóż w jednej trzeciej z przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz składanie cały czas z tych samych boków uzyskując coś na podobieństwo walca. Podziel ciasto na części około 35g i daj im odpocząć około 10 minut pod przykryciem. Z każdego kawałka uformuj okrągłą okrągły krążek o średnicy około
Grahamka, weka i kajzerkaLondynu - nigdy tam nie byliśmy (tam i w Portugalii ale to już nie w tym roku) a ja serio bardzo bym chciała pozwiedzać Wielką Brytanię :) Byliście kiedyś? Możecie coś polecić, może jakaś fajna knajpka, abo po prostu danie do wypróbowania? Mi z WB kojarzy się tradycyjne Fish and Chips - ciekawa jestem, czy rzeczywiście na każdym kroku, można napotkać w ulicznych(...)dość długim wprowadzeniu - dziś przepis na Fish and Chips - z tego co wyczytałam w sieci - tradycyjnie powinno być z dorszem, w piwnej panierce podawane z pieczonymi frytkami - no dobra, frytki powinny być smażone, ale ja wolę nie dodawać do nich zbędnego oleju, jak dla mnie lepsze są bez niego :) Obiad eM się spodobał - to fajna odskocznia od typowych w naszym
Słodkie Przyjemnościwkłady” – warzywne, mięsne i bezmięsne – które często nie mają wiele wspólnego z regionem, z którego wywodzą się te wypieki. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z tortilli zrobić coś w rodzaju kanapki, i to takiej raczej na zimno, ze składnikami jak najbardziej europejskiego pochodzenia. Poniżej prezentujemy jeden z tego rodzaju przepisów i zapewniamy, że efekt jest naprawdę smakowity. Oprócz(...)kompozycję. Dla wyostrzenia smaku dodaję drobno pokrojoną rzodkiewkę lub czerwoną cebulę oraz posypuję nieco wnętrze pieprzem. Nie od rzeczy byłby też mały dodatek majonezu – ale oczywiście nie jakiegokolwiek, tylko dobrej jakości wykonanego samodzielnie. Całość nadzienia owinięta jest liśćmi sałaty. Pełni ona z jednej strony rolę „nieprzemakalnej” wyściółki, która zapobiega bezpośredniemu kontaktowi placka z niektórymi zawierającymi wodę lub tłuszcz składnikami – nasza
Kulinarna Pokusajego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór. Po tej wizycie restaurację mogłabym ocenić 4/6, ale niestety miałam być w niej okazję po raz drugi, miesiąc po pierwszej wizycie. Jako, że był to wyjazd grupowy, menu(...)mocno słonym boczkiem i ciemnym sosem. Do tego znów mrożone warzywa, które zdecydowanie nie zachęcały do jedzenia. Z całego dania najbardziej smakowały mi ziemniaki. Przykro jest widzieć coś takiego. Z tego, co czytałam w Internecie to serwowanie warzyw z mrożonki jest stosowane już dość długo i wiele osób na to narzeka. Zdecydowanie bezpieczniej i smaczniej dla gości byłoby podawać
Pasja SmakuObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt o średnicy(...)migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz
mojewypiekiinietylkoWatykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać
Kuchnia w opałachOstatnio w kuchni bawię się trochę kolorami i smakami. To pewnie znak jak bardzo domagam się już naprawdę ciepłych dni i sezonowych warzyw i owoców. Szczególnie
gutfutzagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki żółtego sera i wtedy(...)tego surówkę. My tak robimy, bo trudno nam odmówić sobie codziennej porcji surowych warzyw :) Spróbujcie konieczne tego przepisu z farszem takim jak my proponujemy lub jakimkolwiek innym, każdy będzie dobry. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
vegetaniezdjęcia dzieci zajadających przysmaki z książki, co z pewnością ma duży wpływ na wiarygodność receptur.Sposób pisania. Do czynienia mamy głównie z samymi przepisami, pomijając słowo wstępu na "dzień dobry". To wszystko. żadnych niepotrzebnych dodatków, zbędnych tekstów. Konkretnie i na temat. Przepisy są bardzo czytelne, przejrzyście opisany sposób przygotowania. Autorki podają również czas, poziom trudności i ilość porcji, co często(...)zagłębić się więc w poszczególne potrawy i sprawdzić, ocenić książkę od strony merytorycznej. Słowo "recenzja" oznacza dla mnie RZETELNE przedstawienie czytelnikowi tego, co sądzę o danej pozycji wydawniczej. Jeśli coś mi się nie podoba, nie będę tego przemilczać, bo jest to (przynajmniej dla mnie) jednoznaczne z wprowadzaniem w błąd. Zauważone minusiki warto zaznaczyć. Ale oczywiście to, że mnie przeszkadza dany
W kuchni Karmel-itkikuchni. Z racji dążenia firmy SKWORCU do propagowania nowinek i niekonwencjonalnego asortymentu, podejrzewam, iż rezultaty ich wykorzystania będą równie ciekawe i oryginalne co sam produkt. A świeże, aromatyczne i dobrego gatunku towary, zaskutkują w otrzymaniu potrawy nie tylko smacznej, ale i zdrowej. Filozofię działania firmy oraz podejście do biznesu najlepiej odzwierciedla dowcipny wiersz, jaki można znaleźć na stronie(...)Twój wołał. Paczkę nadam sprawnie – zaraz po przelewie, Kurierem lub pocztą – byle wnet do Ciebie. Zawód Cię nie spotka – tu Ci daję słowo. Zamówienia składaj również e-mailowo. Jeśli coś zawalę – tak również się zdarza, Wyślij proszę wpierw maila – zamiast komentarza. Naprawić spróbuję co nie zadziałało, By następnym razem wszystko już zagrało. Kupuj więc do woli a potem używaj, Przysmaków
Grunt to przepis!Moje cukiniowe szalenstwo powoli dobiega konca. Teraz zaczynam nad tym troche ubolewac, bo to oznacza, ze tym samym konczy sie lato.Dzis przywital mnie piekny dzien. Od
Przysmaki Karolkidodatek cukru trzcinowego podnosi walory smakowe tego ciasta. Przy samym ksylitolu czegoś mi w nim brakowało, dzisiejszy piekłam pół na pół ksylitol, z cukrem trzcinowym i znów ma to coś, możecie więc pomieszać tak jak ja obydwa rodzaje słodyczy lub upiec na samym cukrze trzcinowym. Moja tortownica ma 25cm. Składniki kruchego ciasta: - 180g mąk bezglutenowych (dałam po 60g: ryżowej, jaglanej(...)wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest super gęsty) - 165g miękkiego masła - 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych) - 1 szklanka cukru (dałam
Smaczne Zdrowebył ważny dla Kościoła – legenda mówi, że koń św. Marcina zgubił podkowę. W XIX wieku cukiernik należący do parafii św. Marcina, który po prośbie proboszcza, aby każdy dał coś biednym od siebie, stworzył rogale-podkowy nawiązujące do legendy. Bogaci je kupowali, a ubogim je rozdawano. Tak więc z zamysłu rogale świętomarcińskie to deser, którym należy się dzielić. Z rodziną(...)cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony własnoręcznie na maśle, marcepanie, wybranych przez nas bakaliach i przede wszystkim z poświęceniem i miłością. Dlatego kto chce spędzić pół dnia na wypiekaniu rogali to serdecznie zachęcam
Poezja smaku