minut na niskich obrotach. Już po wyjęciu ciasta zorientowałam się że nie dodałam startera. Wszystko wróciło więc do misy i po raz kolejny ciasto było wyrabiane, aż do dobrego wymieszania. Uformowałam dwa okrągłe bochenki, ale wydaje mi się że lepiej zmieściły by się na moim okrągłym kamieniu dwa podłużne. Chlebki wyrosły bardzo ładnie, skórka jest faktycznie rewelacyjna - chrupiąca(...)25ml/15g mąki żytniej razowej Starter Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i wyrobić przez około dziesięć minut. Dodać sól i wymieszać (mi wyszła raczej płynna konsystencja w oryginale pisze coś o zagniataniu i zmiękczaniu w lodówce i tak powinno być). Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc. Ciasto Wymieszać w dużej misce wodę, piwo
Stare Garyrondel z powłoką teflonową, który wymieniałam co 3-4 miesiące. Wniosek: kupowałam 3 rondle w ciągu roku i takim sposobem wydawałam więcej pieniędzy na 3 tańsze rondelki niż jeden dobrej jakości, zaliczam tu ten z firmy Ballarini. Wiecie co? Ale to nie tylko z garnkami tak jest. Zanim zaczęłam trenować kolarstwo górskie uważałam, że rower za 700 zł niczym(...)uciążliwe przy myciu i ciągle uciekałam do teflonowego rondelka i ryżu i kasz w torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam
Blondynka GotujeW tygodniu nasze śniadania raczej przygotowywane są w biegu. Każdy niestety je coś innego więc i przygotowań jest jakby więcej. Ja uparcie przyrządzam sobie owsianki, każdego
Przysmaki KarolkiPrzewlekły stres wpływa na wszystkich, odbiera nam siły witalne i zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób. Istnieje jednak dobra wiadomość, że można odwrócić efekty działania stresu i w szybki sposób przywrócić swoją naturalną odporność. Charlotte cudownie łączy naukę oraz metody tradycyjne - dotyczące żywienia, stylu życia czy praktyk uzdrawiających ciało i duszę - a czyni to w tak praktyczny sposób, że każdy(...)się z jakąkolwiek formą stresu. Naprawdę warto usiąść wieczorem, przy wyłączonym telewizorze i w ciszy wczytać się w każde słowo autorki. Wierzę, że każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie, praktyczną wskazówkę, radę, coś co mu pomoże przywrócić swoje życie na właściwe tory. Aby znów mógł się cieszyć dniem, a nie zmagać ze stresem. Ja znalazła. Dziękuję Wydawnictwu
Słodkie okruszkiDzisiaj, jakby ktoś nie wiedział (nie uważam, że taka niewiedza to coś, czego należy się wstydzić - sama do niedawna nie miałam o tym pojęcia), jest Dzień Naleśnika . W sumie, to się nie dziwię, że taki dzień istnieje - w końcu naleśniki wszelkiej maści to prawdziwy przysmak. Można je przygotować na tyle różnych sposób, że trafią w gusta chyba każdego. Są więc(...)całkiem mi się to smażenie spodobało. Wracając do sedna, czyli naleśników. Nadzienie przygotowałam z twarogu, który przywiozłam sobie z Polski, z dodatkiem rodzynek namoczonych w herbacie. Mmm... Jakie to dobre... Całość polałam sosem waniliowym - kremowym, delikatnym i słodkim. Wyszło obłędnie pysznie, choć słodko (można zredukować nieco ilość cukru). Niemniej z wielkim zapałem zjedliśmy całkiem spore ilości, jeszcze zanim C. poszedł
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu(...)będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a także kupnych wędlin. Aromatyczny i bardzo wyraźny w smaku – idealny do kanapek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post No i… Klops appeared
mojewypiekiinietylkoDoprawdy nie wiem jak nazwać to danie, bo powstało pod wpływem chwili, a raczej aby wykorzystać ten moment, gdy gotuję tylko dla siebie i pod swoje
gutfutłyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach wody Na polewę: 100 ml płynnej śmietanki 36% 5 łyżek brązowego cukru demerara 50 g dobrej jakości masła Dodatkowo: ok. 100 g m&m's z orzechami Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem orzechowym. Studzimy, a w tym czasie mascarpone ubijamy(...)strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało tak, jak smakowało. Rewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego. A tak moje ciacho prezentowało się na wielkanocnym stole w towarzystwiesernika na zimno, drożdżowych babek i pięknych, wiosennych kwiatów. Smacznego
Ratunku obiadfajnych przepisów do wrzucenia, będąc wiecznie głodna nie mogłam się zmotywować do ich dodania ;) Ten przepis jest świeżutki, bo dzisiejszy, ale jako że po raz pierwszy udało mi się coś zrobić bez cudzych przepisów (bo żaden mi się nie podobał), tylko na podstawie własnej koncepcji, uzyskał pierwszeństwo. Wszystko to za sprawą mojej babci, która w ramach prezentu urodzinowego sprawiła(...)odstawiamy do ostygnięcia. Resztę kwiatów odsączamy i wrzucamy do bulionu. Teraz musimy dać im do reszty zmięknąć. Najlepiej, żeby rozpadały się pod łyżką, wtedy mamy pewność, że są dobre. Gdy wszystko jest już idealnie miękkie, wyłączamy gaz, wrzucamy do naszej zupki serek topiony podzielony na mniejsze kawałki i całość blendujemy (chwaliłam się już, że mam blender? :P). Pozostaje nam jedynie
Kulinarne zapędy KokosaPoniższy przepis jest właściwie przepisem na bananowe ciasto. Postanowiłam jednak upiec je nie w formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry(...)smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :) Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie Przysmaki, na pewno znajdziecie coś dla siebie :)Smacznego!p.s. Od jednej z pań dostałam zapytanie czy krem nie rozwarstwia się.Rozwarstwia się minimalnie kiedy stoi w temperaturze pokojowej. Na powierzchni widać delikatną warstwę
Codzienna kuchnia niecodziennanietuzinkowego.Mały chochlik kulinarny wierci w głowie, odkąd tylko wyjdzie Karmel-itka do pracy, poprzez powrót do domu, dopótynie stanie przy kuchennym blacie, odziana we fartuszek i przygotowana, by coś popełnić w kulinarnej sferze.Wierci i wierci, spokoju nie daje. I nie wystarczy tu zwykła kanapka czy też serek wiejski z miodem i truskawką.Niee, chochlik chce czegoś wymagającego zaangażowania, czasu(...)jest ogromna. Próbowała Karmel-itka obu wersji, aby móc zaświadczyć tutaj, że ta, przygotowana od podstawto prawdziwa potęga smaku. Co prawda, czasochłonność. Czasem jednak warto się poświęcić. W imię dobrego jedzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiodżywiać. W zasadzie nie przeszkadza mi to, niech je co tam chce. Tylko zupełnie nie rozumiem jak wpadła na pomysł żeby tym rygorem objąć również mnie? Czy ja jej coś złego zrobiłem? Krzywdę jakąś? Matkę i ojca jej harmonią zabiłem, że tak mnie karze teraz? Ja naprawdę lubię pszenne pieczywko, tak nasycone glutenem, że aż się wylewa z niego, najlepiej(...)godzin. Powinno wyrosnąć mniej więcej dwukrotnie. Raczej nie należy zostawiać cista do wyrastania na dłużej niż 6 godzin. Za bardzo się zakwasi i będzie niezbyt dobry chleb. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez około 70 minut. Po upieczeniu przekładamy go na kratkę i pozwalamy przestygnąć. Nie kroimy na ciepło. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój
Marder&Marder Manufacturechaosie i ogromie przygotowań, pamiętajcie o bliskich i o sobie. Nie ważne, jakiego jesteście wyznania, tej magicznej nocy nie sposób ominąć. Jest to czas rozmyślań, ale o tych dobrych chwilach. Radowania się z bliskości rodziny i przyjaciół, zapominania o problemach. Kiedy już wszystkie potrawy będą przygotowane, a dom będzie lśnił czystością, otrzyjcie pot z czoła i wraz z domownikami przysiądźcie(...)kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieDzień dobry,Nie mogę uwierzyć w to, że minął już miesiąc od mojego powrotu z wakacji w Grecji. Za oknem jesienne chłody i szaruga, a urlopowe odprężenie odeszło gdzieś razem w opalenizną. W taki dzień przyjemnie jest obejrzeć pełne słońca zdjęcia i inne pamiątki przywiezione z podróży. Mogę w każdej chwili przenieść się do Grecji, wystarczy tylko, że otworzę(...)również w zalewach smakowych. Mi bardzo smakowały oliwki Kalamata. Gaj oliwny sfotografowany w czasie wycieczki rowerowej Dżem z pomidorów oraz pomidory z migdałami w słodkiej zalewie Coś dla amatorów słodkości w nietypowym wydaniu. Na Kos uprawia się lokalną odmianę słodkich pomidorów, z których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież
Chilli Czosnek i Oliwapytaniom, więc i u nas pojawiły się konkretne dylematy, które rozstrzygnąć trzeba było. Nastały więc czasy owocnych jak widać rozmyśleń - dziś postawić na piernik, na szarlotkę a może na coś z pigwą lub np. z budyniem? Dwie baby w kuchni oznaczają zwykle wojnę... U nas nastąpił "kreatywny konsensus" (tak to sobie tłumaczymy)... powstała więc ONA: jabłkowo-pigwowa szarlotka z budyniem(...)została wymyślona. W całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni lub zimy, więc jeśli mamy go zaszufladkować, to wybieramy "komorę" z podpisem "cholernie dobre o każdej porze dnia i nocy, niezależnie od pogody, nastroju czy pory roku". Zdecydowania taka łatka może dotyczyć smaku, wyglądu i wszystkiego co to ciacho w sobie ma.KARDAMON:"Kardamon
Wypisz Wymaluj