zdąży się obejrzeć a tydzień mija w mgnieniu oka. Bardzo szybko, czasami nawet za :). Ale jest i tego dobry plus, mamy już połowę lutego, zima puki co odpuściła, a szkoda bo było jej w tym roku mało, no ale coś było. Zaczyna się robić coraz fajniej, no ominąć tylko te chwilowe deszcze :). To coś mi się wydaje, że małymi
Moje pyszne gotowaniebardzo i postawiłam na klasykę. Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je kiedyś kupić i spróbować zrobić z nich coś pysznego. Bo warto, mięso jest lekkie, delikatne i co najważniejsze dietetyczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmusze pogodzic ze soba codzienne obowiazki z dodatkowymi zebraniami, spotkaniami w roznych czesciach miasta itp. Tym razem przygotowalam cos na szybko, pod wplywem impulsu, jednak nie znaczy to, ze sie zawiodlam. wrecz przeciwnie, bo ciasto okazalo sie na tyle dobre, ze zniknelo w oka mgnieniu. Ciasto kokosowe z pomaranczamiskladniki: 0,5 cytryny 2 jajka 150g cukru pudru 275g wiorkow kokosowych
Przysmaki Karolkitakim razie będę korzystać z półproduktów, bo półprodukty są ok (a na pewno warto mieć sprawdzone produkty do przygotowania szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne(...)ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było za ciasto, coś podobnego do ciasta na pączki. Ale nie odtworzę
dobra gospodyni dom wesołym czynitylko było do wyboru coś innego - wybierałam coś innego. I sama nie wiem jak i dlaczego, nagle polubiłam, tak po prostu mi się zachciało. Z dnia na dzień coś mi się odmieniło. A że w lodówce leżało pół paczki liści szpinaku, na który w ogóle nie miałam koncepcji i miałam ochotę na ten krem... to tak połączyłam i wyszło :) Dodałam(...)miałam pod ręką) i doprawiłam gałką muszkatołową. To zdecydowanie dopełniło całości :) Taki krem jest dobrą opcją zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Szpinak można podawać według różnych źródeł już dzieciom od 7 - 9 miesiąca. Ja podchodzę do tematu raczej ostrożnie i wolę coś podać później niż za wcześnie. Ale córka ma już 10 miesięcy, więc zanim porządnie doprawiłam, odłożyłam
Kraina Tysiąca Smakówidealnie komponują się z serami. Czy coś jeszcze? Orzechy włoskie lub orzechy Pecan, są bardzo podobne w smaku, więc jak widzisz nie musisz biegać po sklepach w poszukiwaniu Pecanów. Świeże owoce też nie zaszkodzą, mogą być na przykład winogrona, ale spokojnie jeśli masz konfitury, owoce możesz pominąć. Nie wolno CI zapomnieć o dobrym serze, ja tu pokazuję i ze względu(...)smak polecam Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej . Oprócz sera zaopatrz się w dobre czerwone wino, oczywiście rodzaj, który lubi Twoja kobieta, bo przecież tu o nią właśnie chodzi, prawda? Jak widzisz na zdjęciach możesz odetchnąć z ulgą. Nie trzeba sera kroić ani równiutko ani drobniutko. Oczywiście przy krojeniu zachowaj rozsądek, kawałki mają być takiej wielkości aby zmieściły się
Blondynka Gotujenadal kropki do połączenia, książki trafiły na szafkę. A wieczorem? Wieczorem jak zwykle zielona herbata i dobry film. Po filmie miałam kłaść się już spać, bo rano do pracy, a wstawanie rano nie jest moja mocną stroną, ale coś mnie tknęło, wtedy sięgnęłam po jedną książkę "Artyści", ha! Uśmiechnęłam się pod nosem, wzięłam czarny długopis, bo nie chciało
Blondynka Gotujeśniadanie, wrzucić do torby na drogę lub do szkoły. Jeszcze lepiej, kiedy mamy przyjemne poczucie, że jest to coś nie tylko smacznego, ale też zdrowego. Taką idealną kombinacją są dzisiejsze zbożowe ciasteczka. Ich dodatkową zaletą jest to, że są równie dobre w dniu, kiedy zostały upieczone i kilka tygodni później (o ile u kogoś tak długo wytrzymuje słoik z ciastkami
Ciastkozercywiem, że coś jest jednocześnie przepyszne, zdrowe i gotowe w zaledwie chwilę. Od kiedy je pierwszy raz zobaczyłam, zapragnęłam je przygotować. No i w końcu, w pewien pochmurny, brzydki dzień wołający o skrawek czegoś słodkiego, w końcu poczułam, że to TEN moment. Moment, w którym te warte grzechu batoniki powstaną w mojej kuchni. Pełna radości i dobrych "fluidów" zabrałam(...)zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki dobrego kakaoopakowanie płatków kukurydzianychPrzygotowanie:Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód i kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów włoskich, wrzuć opakowanie płatków
Gotowanie to kochaniePiekąc ciasta często polewam czekoladą ..Dla mnie taka polewa jest najsmaczniejsza ..Przepis jest na polewę z ciemnej czekolady ale można ją zastapić białą/ pamiętajcie czekolada musi
Ugotujmy Cośrozłożyć do salaterek. Odstawić do przestygnięcia. Wierzch udekorować łyżeczką ulubionych konfitur lub dobrego dżemu. Do tego koniecznie musi być kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren. Macie nawyk rozpoczynania dnia od śniadania? a może tylko chwytacie coś w biegu i popijacie kawą
Codzienna kuchnia niecodziennaJuż Karnawał! Jak ten czas szybko leci. Przyznam, że trochę za szybko, ale przynajmniej niedługo będą wakacje! Ha! Dobra, wiem, przesadziłam :) Lubicie Karnawał? Wieczorne spotkania z przyjaciółmi, tańce do rana itd. Ja lubiłam... teraz już nie mam na to czasu, ale coś z czego nie zrezygnowałam, to karnawałowe smakołyki, i nie mówię tu tylko o tych bardzo kalorycznych, ale również
Słodkie PrzyjemnościDzień dobry,Dziś przygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie!Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki "Łatwa kuchnia Śródziemnomorska" Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie
Chilli Czosnek i Oliwatroszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski. Włosi słyną z dobrego humoru, zdrowego jedzenia, energii, która aż dech zapiera... w Polsce tez możemy taka energię(...)wapń,potas,magnez oraz zawarty w niewielu pokarmach GLA czyli kwas gamma linolenowy. Jest on zbawienny dla osób cierpiących na egzemę, astmę oraz na zespół napięcia przedmiesiączkowego PMS- czyli coś dla mnie. Mieszanka zawiera również słonecznik- a słonecznik to żelazo, potas,wapń i cynk, wit.A,E,D i wit. z grupy B. Słonecznik zatroszczy się o nasze oczy,naszą trzustkę
Z Kuchni Do Kuchniucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki
Kuchnia w czekoladzie