strukturę słodkiego smarowidła, ale kiedy nabiera temperatury staje się lejący. Zamiast cukru waniliowego można pokusić się o szczyptę soli, wtedy zamiast posmaku wanilii uzyskacie solony karmel- równie ciekawy. Sos należy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. około 280 ml: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * cukier muscovado- 1 łyżka (można pominąć) * kremówka- 200 g * masło- 50 g * cukier waniliowy- 1 łyżka
Kraina Miodem Płynącawiem, jak u Was, ale ja bardzo często mam problem co zjeść na śniadanie. No bo ciągle kanapki!? Wiadomo, że nie zawsze jest czas na coś nowego i ciekawego na porannych talerzach. Szczególnie w tygodniu, kiedy to o świcie w amoku biegamy po domu zbierając ważne klamoty, coby się na uczelnię, czy do pracy nie spóźnić. Ale w weekend, albo
Kuchnia w Słońcu Skąpanaorzeźwiającym! Uwielbiam Wielkanocne potrawy, zapachy i całą wiosenną otoczkę tych Świąt, ale tym razem ciekawostką na stole może być prosty, niezbyt związany z tradycją, ale jakże pyszny i ciekawy w smaku mus! Polecam Wam wszystkim, jeśli nie na Wielkanoc, to na inną okazję, lub zupełnie bez okazyjnie! Jest naprawdę warty spróbowania i przeniesienia swoich kubeczków smakowych w zupełnie inny wymiar
Kuchnia w Słońcu Skąpanajako kulinarny eksperyment i od tego czasu nie ma bez niego wielkanocnego śniadania :D Faktem jest, że przecieranie jajek przez sitka wymaga odrobiny więcej czasu i nie jest to ciekawy etap przygotowywania sosu, ale gdy tylko uda Wam się przez niego przebrnąć, reszta pójdzie jak po przysłowiowym maśle i przy następnych razach będzie dużo szybciej i łatwiej! :D A jestem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo ciekawy pomysł na ciasto,moje dzieci były zachwycone ,pochłonęły je bardzo szybko-pyszne maślano-cynamonowe wilgotne i nie trzeba kroić.... polecam Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 60g masła ¼ szklanki cukru 1/3 szklanki mleka ¼ szklanki wody 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(lub opakowanie cukru waniliowego) szczypta soli nadzienie: 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Swojskie jedzonkoPodczas imprez jakie są tam organizowane, regionalne dania z Sanoka i okolic są prezentowane. W centrum, znajduje się s zesnastowieczny gmach zamku sanockiego, gdzie w muzeum znajdziecie coś bardzo ciekawego. Zamek nie tylko jest na malowniczej skarpie usytuowany, ale ze względu na największy zbiór dzieł Zdzisława Beksińskiego jest polecany . W warowni zaś ikony oraz wyposażenia cerkiewne i ceramiczne
Moniki SmakołykiChrupiące grzanki to ciekawy dodatek do kremowych zup i sałatek, jednocześnie w pożyteczny sposób zutylizujesz czerstwe pieczywo. Jeszcze smaczniejsze są grzanki z dodatkiem ziół, a wykonane z chlebka upieczonego samodzielnie to ideał. Niby banał, a jednak trzeba widzieć jak je zrobić. Najszybciej zrobisz je na patelni, kompletnie bez dodatku tłuszczu, wówczas gdy przygotowujesz grzanki bez dodatku ziół. Możesz wtedy zrobić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wielości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Swoje ciastka spłaszczałam za pomocą kratki do siekania jajek, dzięki czemu po upieczeniu powstał ciekawy wzór.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 14-15 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Di gotujeżurawiną. Nie używamy go na codzień i popełniamy przez to ogromny błąd. Ten twardy, wędzony ser potrafi diametralnie odmienić zwykłe danie w coś niezwykłego. Podsmażony, z odrobiną miodu nabiera ciekawego smaku. Odrobina rozmarynu, czosnku i mamy niekonwencjonalny i szybki pomysł na obiad. Uwielbiam kulinarne nowości i połączenia, które dodatkowo są zdrowe i pyszne. Składniki: 100g makaronu spaghetti Lubella 1 oscypek
Czarnawisienkabiałą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami Czereśnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Czekoladowe muffinki z czekoladą Coś dla wielbicieli czekolady. Kawowe muffinki z figami Pyszne połączenie kawowego smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaNiedawno wróciliśmy z Włoch i zasmakowaliśmy w tamtejszej kuchni. W związku z tym dzisiejszy przepis będzie inspirowany tradycyjnymi daniami kuchni włoskiej. Poniżej znajdziecie ciekawy przepis na pyszny makaron z kurczakiem i szpinakiem. Najlepiej jest go jeść zaraz po przygotowaniu, niestety odgrzewany nie smakuje już tak dobrze. Makaron z kurczakiem i szpinakiem - składniki: 250g świeżego szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne knedle ze śliwkami węgierkami polane słodką, orzechową polewą. Ten ciekawy dodatek nadaje nowy smak tradycji :) Polecam! KNEDLE: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 50 g masła około 20 szt śliwek węgierek cukier POLEWA: 50 g orzechów włoskich mielonych 4 łyżki miodu Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Dodać
https:KKuchniaMniamkędzierzawa Helvella crispa jest grzybem jadalnym, ale właściwie nie ma ani smaku ani zapachu, tylko kruchy i cienki miąższ więc nie warto jej zbierać. Ale warto ją poznać bo ciekawy świat grzybów to nie tylko te gatunki, które najchętniej zjadamy. Co do jadalności tego gatunku zdania są podzielone. Część źródeł podaje, że jest to grzyb jadalny, inne że nie. Zgodność
Smaczna Pyzaindyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam! Skladniki: 200 g aronii 450 g śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki cukru/miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 5 cm kawałek imbiru kilka gożdzików
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wysokiej jakości produkty z Unii Europejskiej, które są oznaczone znakami jakości CHNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), czyli DOP. W moim prywatnym rankingu wygrał oczywiście parmezan, ale pozostałe sery walczyły mężnie. Ciekawy był zwłaszcza nowy dla mnie Asiago. Foto: Tak Smakuje Dolce Vita Na sali trwał polsko – włoski pojedynek na dania z tymi serami rozgrywany pomiędzy Jurkiem Sobieniakiem a Marco Ghia
Ugotowane pozamiatane