ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:438/728)

Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 283

miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było ich później kroić. W kulturze chińskiej uważa się, że noże wprowadzają złą energię. Bardzo ciekawy jest także chiński kulinarny savoir-vivre dotyczący posługiwania się pałeczkami bambusowymi. Nie wolno na nie nabijać jedzenia, oblizywać ich lub wskazywać nimi na inną osobę. A krzyżowanie pałeczek przynosi nieszczęście! Kuchnia

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Tarta z cukinią i sosem czosnkowym 171

Czasami dopada mnie nie moc i zazwyczaj a takich sytuacjach przygotowuję tartę z cukinii i sosu czosnkowego. To szybkościowy i tani obiad, który każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Dworek Koper 199

każdym razem byli zachwyceni. Po każdej swojej wizycie gorąco nas namawiali byśmy i my odwiedzili Dworek Grabowskich. W końcu ulegliśmy ich sugestiom i wybraliśmy się na rodzinny obiad. Byliśmy ciekawi czy podzielimy entuzjastyczne odczucia Teściów czy da o sobie znać tzw. „różnica pokoleń”. Okazało się, że Dworek Grabowskich łączy pokolenia, bo nasze wrażenia były takie same. Wszystko czego

Szybko Tanio Smacznie
Spaghetti w kubeczkach z papryki, na Halloween. 202

Jeżeli robicie jakąś imprezkę na Halloween w domu, to warto zrobić także coś ciekawego do zjedzenia. Wahałam się pomiędzy kilkoma propozycjami które zamierzałam Wam pokazać, bo można np. podać sałatkę w wydrążonej dyni, można porobić "straszne" dekoracje na zapiekankach itp. Jednak nic nie wygląda tak fajnie jak papryka stylizowana na duszki, nadziana makaronem spaghetti. Nie trzeba tutaj bardzo się wysilać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami na ciemnym piwie (z piekarnika) 207

ciemne piwo (zgodnie ze wskazówką autorki przepisu), możecie je jednak zastąpić większą ilością bulionu, choć nam w takim wydaniu danie przypadło do gustu. Gulasz dzięki piwie uzyskuje nie tylko ciekawy kolor, ale i smak, który jest uzupełniony słodyczą z papryki i nutą grzybową. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 4 porcje: 1 kg łopatki wieprzowej lub innej części 250 ml dobrej

Fabryka pomysłów
Pasztet sojowy – bez pieczenia 182

wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Jeśli nie wiesz jak gotować strączki, sprawdź koniecznie poradnik: Jak ugotować fasolę i inne strączki? Artykuł Pasztet sojowy – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
MAPA – ELBLĄSKA RESTAURACJA Z KLIMATEM I DOBRĄ KUCHNIĄ 183

starówce przy ulicy Rzeźnickiej 4. Jak na stare miasto przystało poza gustownie urządzonym lokalem posiada też ona obszerne przedproże z parasolami, które szczególnie polecam w ciepłe dni. Wystrój lokalu ciekawy i konsekwentny – nawiązuje do nazwy ( lub odwrotnie ). Na uwagę zasługuje tu widok na kuchnię. Potrawy przyrządzane są niemal całkowicie na naszych oczach, co jest nie tylko interesujące ale też

Smaki Ewy
Fińska owsianka 169

zimnym mlekiem, no właśnie zimnym. Powiem szczerze że nie bardzo mi to zimne mleko tu pasuje ale jak dodałam owoców to już było przyjaźniej. Spróbujcie bo smak jest ciekawy. Fińska owsianka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dżem z cukinii z miętą 171

Dzisiaj dodaję kolejny zaległy post, który powinien znaleźć się już dawno na moim blogu. Wypróbowałam przepis, który znalazłam na  tej stronie  i jestem zadowolona, ciekawy smak dżemu mnie zaskoczył i postanowiłam rozdać znajomym na spróbowanie, żeby zobaczyli co można zrobić z cukinii. Składniki: 1 kg cukinii pozbawionej pestek i skóry 15 dag cukru 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna

talerz przyjemności
Czwartki z Yankee Candle CANDY CORN 161

Zapach słodkich cukierków, kukurydzy i aromatycznej dyni.  Dla mnie zapach słodki, przyjemny. Słaby, ale naprawdę ciekawy. Wosk znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl znajdziecie wszystkie woski od Yankee Candle

Magiczne Życie Marty
Salceson 195

Wykorzystując mnóstwo jabłek, które są i chęć zmiany ciasta znalazłam w internecie przepis na to ciasto. Przepis ciekawy i ciasto wyszło przepyszne, mięciutkie i warte zrobienia jeszcze nie raz, równie dobrze będzie smakowało z dodatkiem orzechów. Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka

Motylkowa Kuchnia
Kasza gryczana z warzywami i serem feta 161

bezmięsnych obiadów do pracy, który możecie zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zdecydowanie wolę go w pierwszej wersji – wtedy feta delikatnie się rozpuszcza nadając całemu daniu ciekawego charakteru. Polecam szczególnie teraz – w sezonie na paprykę :) Składniki na 3: 200g kaszy gryczanej niepalonej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150g pieczarek 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia

Fabryka pomysłów
Placki serowe z zielonym ogórkiem w 15 minut 136

Ciekawy pomysł na pyszne placki z zielonym ogórkiem w 15 minut ! Składniki: 1 duży ogórek szklarniowy 20 dag żółtego sera 20 dag mąki szczypta sody oczyszczonej 3 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ogórka zetrzeć z serem, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, staranie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym 195

Poszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 400g nieobranej dyni 350g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu

Kolizje Smaków
Szmaciak marynowany 127

Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba.  Składniki Zalewa: 1250 ml wody 200 ml octu 10 % 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej 4 płaskie łyżki cukru Do każdego słoiczka 0,5 l: 1/2 łyżeczki gorczycy mały listek laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu 2 plasterki cebuli kilka plasterków marchewki     Przygotowanie Kozie brody dokładnie opłukałem

R'n'G Kitchen