czasu do czasu robię sobie do pracy takie "pudełeczka". Najczęściej są to sałatki i jakieś dodatki. Sałatka ziemniaczana jest sycąca i bardzo ciekawa w smaku. Jako, że jeszcze nie zaopatrzyłam się w takie specjalne pudełko na lunch z przegródkami, to robię takie prowizoryczne. Sałatka ziemniaczana Składniki: 5 ugotowanych ziemniaków 10 dag wędzonego boczku 3 ogórki kiszone sól, pieprz ziołowy
Pasja SmakuAndrzejki, które w tym roku spędzałam w domu postanowiłam przygotować ciasteczka z wróżbą. Małe, kruche ciasteczka, które zawierają w sobie niespodziankę. To bardzo ciekawa propozycja na różne imprezy, nie tylko Andrzejki. A pomysły na teksty? Całkowita dowolność! Składniki: 150 g mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 jajka 1 łyżka oleju przyprawa Kamis do dań
Pasja SmakuUwielbiam ser camembert. Dziś proponuję Wam szybką, ale ciekawą przystawkę. Warto podać ją np. na rukoli z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Składniki: 1 camembert 1 jajko bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz
Pasja SmakuDzisiaj przedstawiam Wam propozycje na ciekawą przekąskę. W sam raz na karnawał. Imbir bardzo ciekawie łączy się z ciastem piwnym. A z pozostałego ciasta z powodzeniem można zrobić placuszki. Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego
Pasja Smakuczwartkowe imieniny Taty zaplanowałam kilka nowych dań. Coś ciekawego na stół, plus oczywiście nowe przepisy na bloga. Zdjęcia niestety nie będą zbyt piękne, a to wszystko dlatego, że goście czekali na podanie jedzenia. Bardzo ciekawy w smaku był za to sos oraz oczywiście sam kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad
Pasja Smakuszpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej riccocie. Dodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać, to często kończy się opowieścią
Poezja smakuMagazynu Apetyt ! Za nami 3 pracowite miesiące, abyśmy mogli dzisiaj oddać Wam w ręce nowy, świeżutki, bardzo letni numer naszego magazynu. Co znajdziecie w środku? Ponad 100 przepisów! Mnóstwo ciekawych artykułów do poczytania - o zdrowym grillowaniu, jedzeniu w podróży, książkach na lato. O domowych mlekach, pięknych obrazach... a z resztą, zajrzyjcie sami do środka i się przekonajcie :-). Mamy nadzieję
Pora coś zjeśćGrillowane kanapki (Grilled Panini Sandwiches) Sandwich z indykiem Sandwich i jajko sadzone Torciki kanapkowe można przygotować łącząc różne smaki, dodatki, można wykorzystać wędlinę, owoce morza i nadawać im różnych ciekawych smaków. Torcik kanapkowy jest świetnym urozmaiceniem zwykłych kanapek. - chleb tostowy pełnoziarnisty - sos majonezowy czosnkowo-ziołowy Winiary - pomidor - kilka rzodkiewek - mix sałat - szczypiorek - sól i pieprz do smaku Z kromek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępopołudniowej kawki. Powiem Wam, że w smaku są dla mnie idealne, lekko kruche z niewielką ilością cukru. Ciężko mi porównać do jakiegoś polskiego odpowiednika, bo ciastek raczej nie kupujemy. Ciekawa jestem jak smakują gdy serwujemy je z winkiem. Może jeszcze będzie dane mi spróbować. Póki co polecam, szczególnie że włoskie słodycze mnie urzekły. Jeśli macie ochotę spróbować Ciambelline
Magiczne Życie Martyużywać do sałatek właśnie tej odmiany, gdyż jej niepowtarzalny smak nie tylko komponuje się wspaniale z innymi składnikami, ale sprawia, że wyróżnia się ona znacząco na tle innych, mało ciekawych sałat. Figi świeże zajmują czołowe miejsce, to ich rola jest tu najważniejsza. Dawniej uznawane za bardzo luksusowe, dziś dostępnie praktycznie wszędzie. Zjadamy zarówno miąższ, jak i skórkę. Dojrzałe owoce
Sajkofanka smakuCenię świeżość, jakość i smak. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie kupiła. Skusiłam się na pyłek kwiatowy, inaczej zwany pierzgą. Raz, że jeszcze nigdy go nie jadłam, więc jestem ciekawa smaku. Dwa, że idzie zima i przydałoby się wzmocnić w naturalny sposób swoją odporność. Pierzga, czyli pyłki pochodzące z kwitnących roślin. Pszczoły zbierają je i częściowo przetwarzają
Sajkofanka smakuDziś ciekawa alternatywa dla studenckiej braci :) Zdjęcia prosto z patelni, gdyż obiad przygotowywany był w przerwie między zajęciami. Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy
Sajkofanka smakudodatkowe zajęcia na uczelni. No cóż, nie ukrywam, że uwielbiam, gdy dużo się dzieje, a ja mam ciągle jakieś zajęcie. Szczególnie, jeśli chodzi o gotowanie i możliwość uczestniczenia w ciekawych wydarzeniach, w których mam szansę doskonalenia swoich możliwości i rozwoju swojej pasji. Dziś jednak miałam dzień wolniejszy od wszelkich zwariowanych akcji i zaszyłam się w domowym kąciku, by znów
Sajkofanka smakufantazji - może prezentować się tak: Sami zdecydujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada. Pamiętajcie, że gotowanie może stać się zabawą, gdy dobrze dopasujemy surowce i przetwarzając je, nadamy im ciekawą formę. Całkiem przypadkiem może powstać coś z niczego i zapisać się w Waszej kulinarnej księdze
Sajkofanka smakuZostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy . Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem
Ala piecze i gotuje