ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:425/728)

Babeczki z białym winem 120

Dzień dobry! Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot , w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina. Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach

Pora coś zjeść
Kłopotki babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe 126

Dzień dobry! Niedawno dostałam od Asi bardzo ciekawą propozycję wspólnej kulinarnej akcji. Asia jakiś czas temu recenzowała książkę Magdaleny Kordel pod tytułem "Wymarzony dom". Tak się jej książka spodobała, że postanowiła zachęcić mnie, jak również kilka innych blogerek do jej przeczytania, a później przygotowania 'kłopotków' . Często mam tak, że wpadam w wir czytania książek, jedna

Pora coś zjeść
Tarta z botwinką i fetą 173

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Mini Serniczki Pistacjowe z Kremem Miętowym 249

Byłam ciekawa tego sernika. Tak miał być sernik, jednak po wyłuskaniu pistacji okazało się, że pistacji mam za mało, więc łatwo się możecie domyśleć co zrobiłam. Wymyśliłam sobie Mini Serniczki. Takie pieczone w papilotkach. W oryginalnym przepisie wierzch był polany białą czekoladą z kremówką. Ja po upieczeniu spróbowałam jeden serniczek i stwierdziłam, że słodki sernik polany słodką czekoladową polewą

Blondynka Gotuje
Kruche rożki z makiem 208

się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Kruche rożki z makiem Składniki: ciasto

Smakołyki Bereniki
Ciasto styropian 601

skojarzyła się komuś ze styropianem, gdyż jest biała jak on. Faktem jest, że ciasto trochę smakuje jak sernik i wygląda jak sernik, choć nie jest sernikiem. Jest natomiast ciekawą propozycją dla łasuchów. Można je zrobić w wersji lżejszej, zamieniając śmietanę w składzie na jogurt naturalny lub smakowy. Ciasto styropian Składniki: ciasto 240g mąki pszennej 150g margaryny 80g cukru

Smakołyki Bereniki
Sernik z jogurtu greckiego 2646

serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku). Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu

Smakołyki Bereniki
Ciasto budyniowe z kaszą manną 762

nagrzanego piekarnika - piec w 180 stopniach przez około 40 minut - ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty - ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję, głównie dzięki dodatkowi kaszy manny, która znacznie zagęszcza masę. Smak jest dość mocno budyniowy, z wyczuwalnym posmakiem cytryny i aromatem waniliowym. Jego struktura jest mocno zbita, dzięki czemu

Smakołyki Bereniki
7 rzeczy o mnie... 182

się i nabieram sił do działania. 2. Kocham góry. Wędrówki, spacery, widoki... Zapach lasów, to czyste powietrze i przestrzeń. 3. Prócz kucharzenia pociąga mnie fotografia. Godzinami łażę po miejscach ciekawych lub i nie, kilkaset razy pstrykam to samo zdjęcie, a potem wybieram najładniejsze. 4. Jestem szatynką o bladej cerze, krótkie włosy 165cm wzrostu, niebieskie oczy i trochę korpulentna budowa

W kuchni Karmel-itki
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 203

PSZCZOŁA MIODNA Drugą propozycją jest witryna typowo o pszczelarstwie. Strona zaintrygowała mnie i naprawdę, zachwyciła bogactwem informacji. Coś dla prawdziwych pszczelarzy, ale i również dla takich ciekawych świata, jak ja. Zapraszam, naprawdę warto dowiedzieć się czegoś więcej o tym wspaniałych istotkach. O, tu ----> PSZCZELARSTWO W PIGUŁCE

W kuchni Karmel-itki
Magiczna Noc Restauracji. 185

się następni goście, którzy z braku rezerwacji, odchodzili z kwitkiem. Ufff! Na szczęście mnie nie wyrzucili. Za drobną zasługą bonu, który dumnie okazałam menadżerce, która oznajmiała nam o niezbyt ciekawej sytuacji z miejscami. Nieważne. Zaczęło się wielkie gotowanie. Zapachy mieszały się, aromaty cudownie łączyły. Nóż siekał, tłuszcz skwierczał... Moment flambirowania w wiśniówce, kiedy nagle patelnia z całą zawartością poczęła

W kuchni Karmel-itki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 180

Kamera rzeczywiście zmienia, jak to wielu twierdzi.   z moją mamą z moją mamą Miałam okazję dokumentnie złazić starą część Krakowa, czyli dzielnicę Starego Miasta i Kazimierz. Zobaczyłam wiele ciekawych miejsc, więc w najbliższym czasie posty będą mniej kulinarne. Jedna stwierdzam, że nawet tydzień by nie wystarczył, aby dokumentnie zwiedzić Kraków. Miejsce pełne tajemnic i wspaniałych miejsc, zabytków, restauracji

W kuchni Karmel-itki
Versatile Blogger Award. 133

pochwały. Pozwala to inaczej spojrzeć na danie i  dodatkowo doucza. 5.  Nigdy nie tknę nic z fast-foodu. 6. Mam słabość do orzechów w czekoladzie, dobrych filmów, ciekawych książek i.. języka niemieckiego. 7. Słucham porządnej muzyki. Iron Maiden, Metallica, Megadeth, Ac/Dc, Gun's'Roses... itp. Nie gardzę też innymi gatunkami - jestem bardzo tolerancyjnym słuchaczem ;] Przy innej

W kuchni Karmel-itki
Niefortunna pomyłka z pysznym efektem. SERNIK BANANOWY PIECZONY. 201

lodówce zalegały bezcelowo i leniwie  przejrzałe banany. Dogorywające już. Gdzieś tam poniewierał się biały twaróg. A ja miałam ogromną ochotę na sernik. Poszperałam w sieci. Znalazłam kilka ciekawych przepisów, a drogą eliminacji wybrałam ten jeden jedyny. Zabrałam się za przygotowywanie. Zadowolona łatwością i sprawnością działania, w połowie pracy, kiedy masa pokryła podpieczony spód, zerknęłam jeszcze ostatni

W kuchni Karmel-itki
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 163

Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy  Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam niesamowicie  ciekawa, co wyjdzie). Zaraz w niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania