Ostatnio dużo u mnie serników. Szukam ciągle jakiegoś ciekawego smaku i tym razem będzie taki delikatny ale na konkretnym spodzie z jabłkami. Musicie go koniecznie zrobić bo w smaku rewelacja! Składniki : Ciasto : * 1,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka * 2 jabłka * pół szklanki cukru * pół szklanki mleka * pół szklanki oleju * cukier waniliowy * pół łyżeczki sody
Magiczne Życie MartyJego odpowiedź brzmiała: Tak, jemy wtedy dużo indyka . Aha! Zakopałam więc nos w źródła wszelakie i oto dziś opowiem Wam w skrócie jak było, bo może i Wy jesteście ciekawi ;) Otóż, Angielscy pielgrzymi z odłamu kościoła Purytanów, uciekając przed religijnymi prześladowaniami, dotarli do Holandii, gdzie mogli wieść spokojniejsze życie. Po pewnym czasie stwierdzili, że Holendrzy prowadzą zbyt bezbożny styl życia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBrukselka zasmażana z piersią z kurczaka przyprawiona czubrycą w połączeniu z musztardą i cukrem trzcinowym zyskuje ciekawy smak. Czubryca sprawia, że danie jest mocno aromatyczne i lekko pikantne. Cukier trzcinowy natomiast nadaje tej potrawie delikatnego karmelowego smaku. Jak widać złocisty cukier doskonale pasuje do wytrawnych potraw. Sezon na brukselkę trwa, więc smakosze brukselki powinni z tego korzystać. Warto się przekonać
Przepisy Kulinarnekuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów. W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga "Bajeczna kuchnia". W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie informacje czym zastąpić liście czosnku, często stosowane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazmiany nawyków: np. wymieniamy jednorazowe przedmioty na te wielokrotnego użytku – reklamówki zamieniamy na wiklinowy koszyk, a papierowe ręczniki na te bawełniane. Przykładów jest tutaj mnóstwo. Zainteresowanych odsyłam do ciekawego wywiadu, który opowiada o filozofi Zerowaste . Czy ja sama stosuję tę zasadę? Niestety nie mogę powiedzieć, że jestem typowym reprezentantem tego nurtu. Staram się ograniczać śmieci, ale nie zawsze
365 dni dookoła kuchniciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek. Jest to mała porcja ciastek, więc proponuję zrobić podwójną porcję. To jest mój kochany wnuczek Olafek, dla niego smak ciasta już był tak ciekawy i pyszny że nie można było go powstrzymać od jedzenia. Tatuś w końcu musiał go na chwilkę porwać Przygotowanie ciastek – do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera
Kuchnia PokoleńRyż z białym sosem – Kaszubskie smaki Dzisiaj, troszkę regionalnie .Ryż z białym sosem , na Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na
Ogrodnik w podróżySzakszuka to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej składające się z cebuli, pomidorów, jajek i papryki. Jeśli nie macie pomysłu co przygotować ciekawego i zaraz pysznego na śniadanie to zdecydowanie polecam właśnie szakszukę. Pomysłów jak ją przygotować jest wiele i każdy może bawić się w komponowanie tego dania wg. naszych upodobań. Dzisiaj przedstawiam pomysł na szakszukę ze szpinakiem i czerwoną
I LOVE LIFESzybka, łatwa i jednogarnkowa propozycja obiadowa àla gulasz węgierski- kiełbasa w sosie pomidorowym z marchewką i pieczarkami, wzbogaconym o dodatek wędzonej papryki, aby całość dodatkowo nabrała ciekawego, 'dymnego' charakteru. Do mojego 'gulaszu' użyłam kiełbaski chorizo, ale- o ile zdecydujecie się na wypróbowanie przepisu- możecie dodać innej ulubionej bądź dostępnej. 'Gulasz' można podać najprościej i najszybciej- z bułką, ale smacznie się
Kraina Miodem Płynącakakao i mąką kokosową, doprawiłam farsz bobem tonka i usmażyłam na oleju rzepakowym . Gotowe sajgonki posypałam prażonymi orzechami laskowymi i pudrem z liofilizowanych czarnych porzeczek. Tak powstał pyszny i ciekawy deser z kilku produktów, które akurat miałam w domu pod ręką. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 duży dojrzały banan 5-6 małych arkuszy papieru ryżowego
Quinoa Raz!dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek 1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki i upieczona (potrzeba
Raj dla PodniebieniaD ziś upiekłem smaczne ciastka francuskie z jabłkami. Znikają bardzo szybko. T utaj znajdziesz przepis : francuskie z jabkami.
Przepisy i porady kulinarneIdealne zarówno na śniadanie jak i imprezową przekąskę. Uwielbiam quiche i tarty, ale nie zawsze mam ochotę zagniatać na nie ciasto. Wypróbowałam więc wersji uproszczonej tego pysznego dania. Jesteście ciekawi
Krokusowy DomDziś proponuję Wam jesienna zupę rozgrzewającą. Pogoda zachęca do gotowania takich dań, bo musimy się rozgrzać. Kilka dni było ładnie a znów robi się nieciekawie. Zimno i tyle. Taka zupa jest syta i rozgrzewa. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidziś dla Was bardzo ciekawy przepis, tym bardziej że upieczoną łopatkę możecie przygotować właśnie na taki obiad, a pozostałą resztę zjeść na kanapkach. Do przygotowania mojej łopatki użyłam sosu z karkówki oraz musztardy samodzielnie zrobionej . Zachęcam Was właśnie do zrobienia musztardy samodzielnie, jej smak jest genialny, a musztarda pasuje do różnego rodzaju dań oraz sosów sałatkowych. Łopatka z sosem musztardowym
nietylkopasta.pl