około godzinę, aby woda nabrała smaku. Jeśli chcemy ten proces przyspieszyć, musimy rozgnieść nasze składniki. Ja jednak wolę poczekać, tym bardziej, że już po 30 minutach woda zaczyna nabierać ciekawych smaków. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSpirulina nazywana jest pożywieniem przyszłości, bogatym w witaminy, a ubogim w kalorie. Brzmi obiecująco. Pierwszy raz usłyszałam o algach w jakimś programie śniadaniowym. Jestem typem ciekawym, więc w mojej głowie narodziła się myśl "Muszę to mieć!". W sklepie Skworcu znalazłam produkt i niedługo po tym spirulina zawitała w mojej kuchni. Następnym krokiem było przeszukiwanie internetu i czytanie, czytanie, czytanie
Blondynka GotujeMogę napisać, że 20 g na długo wystarczy ;) Co do sklepu SKWORCU - z czystym sercem polecam i zapraszam do zerknięcia na bogatą ofertę ciekawych produktów spożywczych w przyjaznych cenach ;) Zaręczam, że nie będziecie mieli problemów ani z zamówieniem, ani z przesyłką, która w bardzo krótkim czasie dociera do klienta. Dziś napisała do mnie znajoma, pytała o spirulinę, bo zamówiła
Blondynka GotujeGotowy krem przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i wyłożyć na ciasto. Przygotowanie tarty Na spód wykładamy krem, a następnie ulubione owoce tworząc ciekawą kompozycję. Całość zalewamy tężejącą galaretką (wykonanie galaretki wg instrukcji znajdującej się na opakowaniu). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe
coolinarnastrefa.blogspot.comiedyś nie przepadałam za szpinakiem. Na szczęście gusta kulinarne się zmieniają i teraz bardzo go lubię (zwłaszcza, że szpinak jest zdrowy). :) Ciekawą propozycją podania szpinaku, obok dań z makaronem (np. spaghetti ze szpinakiem) , jest przygotowanie tarty. Zapraszam na tartę ze szpinakiem i mozzarellą na cieście francuskim. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF
coolinarnastrefa.blogspot.comkażdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów. Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) PRZEPIS Temperatura: 190 o C | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto (źródło: przepisymajki.bloog.pl ) 2 szkl mąki pszennej
coolinarnastrefa.blogspot.comDośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak sie narobic i zmęczyc , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :) Składniki: 10 ziemniaków 2 jajka cwiartka czerwonej kapusty pęczek szczypiorku
Słodkości i nie tylkoZbliżają się Święta Wielkanocne i zastanawiacie się nad sałatkami? Mam dośc ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo wyrażny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia , że taka sałatka nie staje sie obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie. Składniki: - 3/4 szkl. zielonej soczewicy - 2 czerwone cebule
Słodkości i nie tylkoWłoski deser Semifreddo. Czego to Włosi nie wymyślą. Bardzo ciekawa byłam smaku i postanowiłam zrobić. W smaku przypomina troszkę sorbet, może ze względu dodanych do deseru owoców. Jeśli lubicie takie smaki to zachęcam do spróbowania, jeśli jeszcze takiego nie jedliście. W zimę "lody"? a dlaczego nie? podobno lody w zimę są mniej groźne dla naszego gardła niż latem. /żródło
Słodkości i nie tylkoCiekawa jestem czy kupujecie gotowe sosy w słoikach ? Jest ich na rynku sporo - różnych firm i różnie przyprawiane. Ale jak wybrać spomiędzy nich te dobre jakościowo i smaczne ? Otóż trzeba czytać etykiety na opakowaniach, dotyczy to zresztą także innych produktów spożywczych. W sosach pomidorowych najważniejsze jest ile świeżych, dojrzałych i pysznych pomidorów zużyto do wyprodukowania sosu a ile jego
Smaczna Pyzabędzie mnie tam dużo, pewnie zaledwie ze 3 razy po kilka minutek, ale będę się pętać w tle przez cały program i próbować trzęsącymi się łapami namieszać. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie i mam nadzieję, że nie przyniosę wstydu rodzinie a jakby co to wiosna blisko więc wyprowadzę się pod Poniatoszczaka :D I jeszcze jedna prośba - proszę
Smaczna PyzaPonieważ Żarłoczek chwilowo mnie porzucił i odjechał w siną dal to miałam trochę czasu tylko dla siebie. Zarwałam noc nad ciekawą książką, potem mogłam spokojnie odespać a jak już wstałam to okazało się, że jestem strasznie głodna. W lodówce niewiele bo skoro męża miało nie być to i zakupów nie zrobiłam - ja sobie dam radę mając tylko małe
Smaczna Pyza