Rydze na maśle nauczyłam się jeść u mojego dziadka… z dużą ilością soli i świeżym pieczywem. Pycha Ciekawi mnie czy znacie i spożywacie? A jeżeli tak, w jakich postaciach? Czy smażycie, marynujecie? Jak byłam dzieckiem, bardzo często wybierałam się na grzybobrania – grzyby w mojej rodzinie królują od zawsze. Kocham zbierać, nawet bardziej niż jeść Dopiero kilka lat temu
Kuchnia Bazyliiwrzenia. Gotować potem na palniku o małej mocy ok. 12-15 minut. Wyjąć słoiki i odstawić do schłodzenia. Grzybki przechowywać w ciemnym miejscu (np. w dolnej szafce kuchennej). Masz ciekawy przepis na wykorzystanie świeżych grzybów? Opublikuj go i przyłącz się do drugiej edycji mojej akcji "Na grzyby..." (kliknij, by poznać szczegóły) . Po powrocie z tegorocznego urlopu statystyki związane z moim
Weekendy w domu i ogrodziegranolę . Tym razem inny przepis. Moja mama mnie nim poczęstowała. Przepis zobaczyła w jakimś programie telewizyjnym - niestety nie wiem jakim. Granola mi posmakowała, jest taka bogata w smaku i ciekawy jest dodatek fistaszków. Dla kogo: dla lubiących mieć co dosypać do jogurtu dla bakaliożerców dla mających ochotę sobie coś upiec :D Składniki suche: 1,5 płatków owsianych 1 szklanka
Mania Wypiekaniaodstawić na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować bułeczki resztą rozbełtanego jajka. Piec ok. 30 minut na jasno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Masz ciekawy przepis na wykorzystanie świeżych grzybów? Opublikuj go i przyłącz się do drugiej edycji mojej akcji "Na grzyby..." (kliknij, by poznać szczegóły
Weekendy w domu i ogrodziepotraw, którą mogłaby jeść codziennie 🙂 Tym razem postanowiłam przygotować je z dodatkiem dyni, która ostanio często gości w mojej kuchni – w końcu mamy jesień 🙂 Dynia nadaje tej potrawię ciekawego posmaku i świetnie komponuje się z pozostałymi warzywami. Jeśli też jesteście fanami lecza – koniecznie spróbujcie go w Czytaj dalej → Artykuł LECZO Z DYNIĄ pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiessię jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie. Sam w sobie sernik jest aksamitny, delikatny i pełen rodzynek, a masa z soku owocowego nadaje mu ciekawego smaku. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy
Izabelawkuchniowocowe i wiele innych produktów. Każdy znajdzie coś dla siebie. W paczuszce znajdowało się kilka produktów, które z przyjemnością wykorzystam w kuchni, już nawet mam kilka pomysłów. Jak jesteście ciekawi co tam pysznego wyczaruję to zaglądajcie często na bloga. przepisy pojawią się wkrótce. Firmie JAMAR bardzo dziękuję za zaufanie i produkty, postaram się wykorzystać je w stu procentach
Izabelawkuchnisumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad i dla wielbicieli pierogów. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli ciepła woda ( około półtorej szklanki ) Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego
Izabelawkuchniprzy Malcie. Była to realizacja urodzinowej niespodzianki dla mojego Męża :). Długo szukałam czegoś odpowiedniego, na miły romantyczny, smaczny wyjazd. Na Grouponie niestety na tamten czas nie mogłam znaleźć nic ciekawego, dlatego przeglądałam z osobna wiele hoteli w Poznaniu, i tak przypadkiem trafiłam na HP Park. HP Park to trzygwiazdkowy hotel, usytuowany nad samym Jeziorem Maltańskim, piękna, cicha, a zarazem dogodna
Trufelkowokońcu udostępniło trochę słońca, zrobiło się ciepło, wręcz można powiedzieć, że nastąpiły upalne dni. Tak bardzo za nimi tęskniłam, zimno nie jest dla mnie. Weekend był bardzo ciekawy, spędziłam cudowny czas na prelekcjach i warsztatach na Blog Conference Poznań, ale najlepszym punktem całej imprezy były dla mnie warsztaty z cudowną i przemiłą Kingą Paruzel, finalistką MasterChefa, świetną blogerką i przede
TrufelkowoDziś za oknem zimno i ogólnie jest nieciekawie. Przygotowałam jesienny krem dyniowy z kurkami i grzankami czosnkowymi. Ta zupa jest idealna na dzisiejszą pogodę. Smaczna i mimo tego, że to krem syta. Znacie śmietankę kokosową ? Nie ? To koniecznie kupcie, bo jest rewelacyjna. Według mnie lepsza od mleka kokosowego i świetnie pasująca do zup kremów. A jeśli nie wiecie gdzie
Ewa w kuchniceliakię, a jedynie, że ma się genetyczną predyspozycję do jej wystąpienia. Trzeba wtedy zachować czujność i poddać się dalszej diagnostyce, na przeciwciała lub biopsji jelita (w ostateczności). Jesteście ciekawi jak przebiega wykonanie badania genetycznego? To nic skomplikowanego. Zestaw do pobrania materiału genetycznego (wymazu z wewnętrznej strony policzka) można zamówić przez stronę internetową- tutaj . Następnego dnia kurier dostarcza przesyłkę
Smakowity Blog KulinarnyByło zamówienie na zdrowe danie, a więc na bazie warzywek. Co by tu zrobić? Miało być szybkie i niewymagające dużo robienia. Ciekawi? Zapraszam na pieczone warzywa sezonowe na sałacie. W składzie warzywek mamy pomidorki, brukselkę, paprykę, czerwoną cebulkę, dynię hokkaido. Zupełnie zapomniałam o dodaniu cukinii, ale pewnie będzie jeszcze okazja nie raz. Warzywa wyszły świetne, bałam się trochę dynii
Mieszam w GarnkuMiałam wielką ochotę na mały deserek i znalazłam ciekawy przepis na Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. źródło:"Przyjaciółka" Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30 % galaretka agrestowa starta skórka z limonki 2 łyżki cukru sos malinowy Sposób przygotowania : Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody
Różne smaki w kuchniKolejny typowo jesienny przepis na blogu. Tym razem polecam sprawdzić gulasz z dynią i łopatką wieprzową, do którego przygotowania wykorzystamy także mleko kokosowe, dzięki czemu danie ma bardzo ciekawy smak. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłem obiad z wykorzystaniem dyni muscat, która ma lekko słodkawy smak. Oczywiście zamiast tej odmiany możecie wybrać inną (np. hokkaido). Składniki
Programista w kuchni