Budyń w wersji wegan – bez jajka. Bezglutenowy – bo przygotowany na skrobi z mąki z manioku. Ciekawy w konsystencji bo nie dosyć, że maksymalnie gładziutki i kremowy, to jeszcze o strukturze… żelków. Samodzielne zrobienie galaretki truskawkowej na wierzch deseru to też nie problem! Tapioka to skrobia z bulw manioku. Ma niewiele białka, trochę łatwo strawnych węglowodanów. Nie uczula – jest hipoalergiczna
Karo in the Kitchenobrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut. Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć ze śmietanką ,wymieszać ,dodać do zupy. Ugotować jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki. Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć
w mojej kuchniwyczarować z jego użyciem? Ja postanowiłam upiec ciasteczka a'la herbatniki. Wyszły mi bardzo chrupiące (w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostają kruche bardzo długo), z delikatną karmelową, ale w dość ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku
FitKotJesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych produktów i przypraw bo jemy coraz bardziej świadomie i zdrowo. Dlatego polecam dziś wspaniałą mieszankę przypraw pochodzącą z Bliskiego Wschodu: Za'atar. Co prawda pochodzenie ma libańsko-syryjskie ale można Za'atar kupić też w tureckim markecie wśród innych przypraw. Ma mocno zielony kolor z powodu tymianku. Tymianek i oregano są głównymi składnikami tej mieszanki
Sztuka gotowania w/g Samiryzewnątrz i owszem- zachowały, tak w środku jest to po prostu niewykonalne. Nie przeszkadza mi to w ogóle. Nie ujmuje smaku omletom, a nadaje im ciekawego, lekko kakaowo- miodowego smaku. Śmiało możecie je w ten sposób przygotować zarówno na leniwe śniadanie jak i popołudniowy deser. Składniki na 4 sztuki: 2 jajka 3 łyżki drobnego cukru kryształu 2 łyżki mąki
Kuchnia w czekoladziemnie Skworcu 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu olej do smażenia opcjonalnie – zielona pietruszka do podania *można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone
Słodkie okruszkinajróżniejsze sosy, szczególnie teraz gdy sezon grillowy jest w pełni. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na wyrazistą w smaku sałatkę z sosem musztardowo-chrzanowym. Uwielbiam takie połączenia – ciekawy sos, chrupkość rzodkiewki, kwaskowatość ogórków… nic tylko jeść. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na co dzień czy na przyjęciu. Składniki: 4 jajka klasy M 2 mniejsze ogórki kwaszone
Słodkie okruszkipierwszych planach miała być wyłącznie w sosie pomidorowym, dodałem masła orzechowego. Moje przeczucia mnie nie zawiodły. Połączenie tych smaków dało coś zupełnie nowego i innego. Danie nabrało ciekawego orzechowego smaku i kremowej konsystencji. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, to moja dzisiejsza inspiracja na cieciorkę Was pozytywnie zaskoczy. Dzisiejszy przepis na potrawkę z cieciorki
kulinarnyJaTort dla dziecka jest zawsze wyzwaniem. Musi być kolorowy i ciekawy - dziecko zauważy najmniejszy błąd i nie omieszka cię o tym powiadomić. Musi być pyszny - czyli wszystko to co dzieci lubią najbardziej. Trzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. Do tortu użyłam galaretek kolorowych
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmoże być coś lepszego w upalne dni niż lody? Najlepsze są te mocno owocowe – zrobione w domu. Bardzo ciekawy smak lodów zapewnia ananas – z dodatkiem banana tworzy lekko słodki orzeźwiający deser. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 300 g obranego ananasa 1 banan 4 łyżki mleka (roślinne) 1 łyżeczka soku
Via Gustokolejną propozycją, która bierze udział w konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;) Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć
Kuchnia w czekoladziepięknem zieleni drzew i kwitnących kwiatów. W specjalnie ustawionym namiocie czekała fotobudka, gdzie robiąc zdjęcie, można było jednocześnie wyrazić swoje zamiłowanie do lodów, wybierając tabliczkę z zabawnym napisem. Jeśli ciekawi Was historia marki Haagen-Dazs, powiem Wam, że lody wywodzą się z Nowego Jorku, z dzielnicy Bronxu. A produkować je zaczął , urodzony w Polsce, Reuben Mattus. Zafascynowany rodzinną tradycją produkcji
kolorowotorcikowopapryka - czosnek - zioła". Tym razem chciałam jej spróbować do wieprzowiny. Przeglądając różne przepisy, najbardziej zainspirował mnie pomysł zamieszczony na stronie zpierwszegotloczenia.pl . Chciałam jednak go trochę zmodernizować. Efekt wyszedł całkiem ciekawy :) W moich grillowanych kieszonkach schabowych, mięso jest bardzo aromatyczne, nie wysuszone i dobrze doprawione. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości
Świat Domowej Kuchnijest połączeniem niebanalnym. Co więcej przygotowana z sezonowych warzyw smakuje niewiarygodnie. W oryginalnym przepisie głównymi składnikami są pomidory, brzoskwinie i mięta. Jednakże ja postanowiłam dodać jeszcze nektarynkę, która dodała ciekawego smaku, zwłaszcza, że w przeciwieństwie do brzoskwini była bardzo dojrzała. Surówka pomidorowo-brzoskwiniowa 3 pomidory 1 średnia nektarynka 1 średnia brzoskwinia 10 listków mięty kilka listków sałaty sok z połowy
PatiGotujeszklanki. Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i wlewamy do niego jajko. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Stanowią fajny i ciekawy pomysł na śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z grzanką i przysmażonym boczkiem. Idealnie nadają się również do sałatek i stanowią przy okazji niebanalną ozdobę. Smacznego Artykuł Jajko pocher, czyli jajko
PatiGotuje