zależności od wielkości, a następnie upiec w tradycyjny sposób. Czym smarować/posypywać ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać
Codzienna kuchnia niecodziennaróżnej postaci i pewnie o wielu smakach. Ja dzisiaj proponuje Wam przełamać troszkę tradycję i spróbować ciasta z truskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Dlatego zachęcam serdecznie! SKŁADNIKI: - 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła) - 1 jajko + 1 żółtko - 80 ml mleka
SMYKWKUCHNIJeden z moich ulubionych sposobów podania ziemniaków. Chrupiące plasterki upieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy z mocną nutą ziół prowansalskich, które nadają im ciekawego smaku. Dobrze pasują nie tylko do mięs, ale też do świeżych warzyw, więc na pewno znajdziecie zastosowanie dla nich w swojej kuchni
Milion Smakówwyczarować cuda. Kiedy przychodzą cieplejsze dni oprócz pysznych ciast i deserów mamy również ochotę na truskawkowe orzeźwienie zimnego koktajlu. Połączmy więc pyszne słodkie truskawki z odrobina bazylii i uzyskamy ciekawy intensywny smak. Spróbujcie :) Składniki: szklanka truskawek 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (schłodzony w lodówce) 2-3 listki bazylii łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Truskawki, jogurt, listki bazylii oraz
ChilliJemypiersi indyka podałam kilka dni temu na obiad i moi chłopcy – szczególnie ten najstarszy – byli zadowoleni z przepysznego obiadu z mięskiem w roli głównej. Nie spodziewałam się tak ciekawego efektu, tym bardziej, że zawsze piersi indyka podawałam w najzwyklejszy i najprostszy sposób – podsmażone w panierce na patelni. Ponowne skorzystanie ze […] The post Steki z piersi indyka appeared first
Magiczny Garnekużyciem. Ale najpierw kilka słów dla niezorientowanych. Czym dokładnie jest matcha? Najprościej mówiąc to japońska, sproszkowana herbata, którą zalewa się gorącą wodą. Ze względu na ciekawy kolor jest również często używana w różnego typu deserach, czekoladach, cukierkach czy nawet jak dodatek do latte. Matcha to nie tylko walory wizualne, ale i zdrowotne. Wg niektórych danych 1 kubek tego
Powiedz dietom niejajko, 1 łyżeczka cząbru, sól i pieprz do smaku, mąka (do panierki), olej rzepakowy do smażenia. Kotleciki mielone z mięsa z łopatki z cukinią i mozzarellą, to nowy, bardzo ciekawy pomysł na inną wersję popularnych mielonych. Dzięki zawartości cukinii kotlety są bardzo soczyste, a niespodzianka w środku, w postaci delikatnej, rozpływającej się mozzarelli - to perfekcyjne uwieńczenie tego dania. Polecam serdecznie
Świat Domowej Kuchnizapraszam Was na jeszcze cieplutki, nowy numer Życia ze Smakiem :) Tym razem znajdziecie w nim mnóstwo przepisów z wykorzystaniem letnich owoców i warzyw, artykuł na temat diety bezglutenowej czy ciekawy patent jak szybko wykonać ozdobną doniczkę :) Ponadto powstał nowy dział Be Fit!. Poprowadzi go Marta, która dołączyła do nas ostatnio :) Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie
My simple kitchenDżem z rabarbaru z imbirem jest bardzo ciekawy w smaku. Nie jest bardzo słodki, a charakterystyczny orzeźwiający smak imbiru jest wyczuwalny i nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest
Poezja smakuKruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
https:KKuchniaMniamKruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku. 1 kg drobiowych udźców Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól czosnkowa Pieprz Imbir Oliwa o smaku cytryny Dodatkowo: 150 g ryżu 0,5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżeczki suszonej marchewki Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką
VioletoweKucharzenienawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak z masłem orzechowym - prawdziwe nie zawiera dodatku oleju, cukru, czy soli, ewentualnie po szczypcie dwóch ostatnich. Co ciekawego zauważyłam? Robiąc masło orzechowe czy właśnie tahini, wystarczy dodać jedynie po szczypcie soli i cukru, by orzechy/ziarna sezamu mieliły się o wiele łatwiej na znacznie gładszą konsystencję niż
Be Fit Be StrongMieliśmy niepowtarzalną okazję uczestniczyć w otwarciu warszawskiej restauracji, Tajskiej Bazylii. Jesteście ciekawi co jedliśmy i jak było? Zapraszamy do lektury! Artykuł TAJSKA BAZYLIA – OTWARCIE I NOWE MENU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEludziska! Maj miał na blogu minąć pod znakiem koktajli i napojów. Taki wiosenny detoks. Chyba tak do końca planu nie uda mi się wykonać, bo zawsze się coś ciekawego pojawi się na horyzoncie
Szybko Tanio SmacznieBardzo ciekawy sposób przygotowania i podania szparagów - szparagi pieczone w pergaminie. Danie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta. Możesz szparagi podać odpakowane lub w paczuszkach przewiązanych dekoracyjnym sznurkiem i ozdobione majowymi kwiatami. Szparagi ułożyłam na zielonych listkach czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Dodatkowo do paczuszek zapakowałam po gałązce tymianku cytrynowego i masełko czosnkowe . Szparagi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!