ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:456/728)

Nalewka brzoskwinoiwa. 75

miesiącu przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek. Butelki zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek na 2-3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce.  N alewka brzoskwiniowa ma ciekawy smak i aromat. Polecam ją sobie zrobić

Przepisy i porady kulinarne
Tort malinowy 112

zawsze dobra pora. Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ? Bo ja tak. Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny. Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Przepis #13 Zielone naleśniki 117

Witajcie! Jeśli tak jak ja lubicie naleśniki to zapraszam do lektury oraz wypróbowania mojego nowego przepisu. Naleśniki ze szpinakiem mają bardzo ciekawy smak. Są bardzo delikatne w smaku, jednak trzeba pamiętać o dobrym przyprawieniu szpinaku, który uwielbia czosnek. Składniki oraz wykonanie Naleśniki - 125 gram mąki żytniej - 1 jajko - odrobina soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka

Health-Fit-Life
Kurczak w zielonym sosie z marchewkowym spaghetti 161

urządzenie tzw. spiralizer. Jednak dużo prościej kupić gotowe w sklepie, marki Fit&Easy. Możecie też pokroić marchewkę nożem w cienkie paski i obgotować ją tak jak warzywne spaghetti. Ciekawy jest też warzywny makaron w wersji buraczanej. Ja robię też makaron z cukinii tnąc warzywo na cienie paski specjalną obieraczką albo dyniowy piekąc dynię makaronową i rozdzielając widelcem jej włókna

Smaczna Pyza
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 272

owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego pastelowego koloru i ciekawego marmurkowego efektu niż dla smaku – na krem przygotowany ze 150g masła od 1 do maksymalnie 4 łyżek stołowych rozdrobnionych owoców . Dodajemy po 1 łyżce, dokładnie wmiksowujemy i pilnujemy konsystencji – owoce

Karo in the Kitchen
ZUPA – KREM Z LIŚCI KALAREPY Z JAJKIEM I PIECZONĄ KIEŁBASĄ 114

Smak zupy jest delikatny i bardzo ciekawy. Składniki 4 garscie liści z kalarepy 1 l rosołu lub wywaru 2 ząbki czosnku pieprz sól plastry upieczonej kiełbasy jajko ugotowane na twardo Liście z kalarepy wrzucamy do blendera i z dodatkiem kilku łyżek rosołu miksujemy. Wlewamy do wrzącego rosołu, wciskamy czosnek, przyprawiamy i chwilkę gotujemy. Można wlać trochę śmietanki. Ubieramy zupę kiełbasą

harrisa
Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim 215

Kieszonki z kurczaka wypełnione ziarnami bobu i serem korycińskim, który nie dość, że świetnie się topi, to również nadaje ciekawego smaku. Tak nafaszerowane mięso zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym. 2 piersi z kurczaka 1 szklanka bobu ok 100 g sera korycińskiego naturalnego sól pieprz czarny 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 cebula biała 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku Filety

https:KKuchniaMniam
Labneh - twarożek z naturalnego jogurtu, z dodatkiem oliwy, ziół i przypraw 120

może się skusić na swój własny serek. Wystarczy dobrej jakości jogurt naturalny lub grecki, jeśli nie mamy za dużo cierpliwości. Do tego gaza, sitko i...trochę czasu. Jesteście ciekawi jak zrobić pyszny domowy labneh? Przygotuj gazę lub czystą bawełnianą ściereczkę. Do tego większe sitko i miskę na której można to sitko postawić w taki sposób, żeby nie dotykało dna. Idealnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO FASOLOWE 123

Mega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak.      SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku

słodki bratek
WIOSENNA SURÓWKA Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM 141

Jak zawsze całe danie na jednym talerzu, ale w innej formie podania:) SKŁADNIKI SAŁATKA Duży pomidor ogórek zielony ogórek kiszony cebulka porzeczki rukola sól DO SOSU

harrisa
Risotto z grzybami mun 184

dające dużo energii potrzebnej na resztę dnia. W tej wersji użyłam grzybów mun, ale można także użyć zwykłych białych pieczarek, albo portobello . Wybrałam grzyby mung ze względu na ich ciekawy smak: są raczej twardawe i bosko chrupiące, co wspaniale komponuje się z usmażonymi warzywami i ryżem. A ich lecznicze ponoć właściwości też mi nie przeszkadzają Podobno przyczyniają się

Lamarida.pl
Koreańskie naleśniki 180

szklanki wody 10 dużych łodyg szczypioru olej do smażenia Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 kropla oleju sezamowego (opcjonalnie, ale polecam użyć, bo nadaje ciekawego sezamowego twistu ) 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Szczypiorek myjemy i kroimy na około 3 cm kawałki. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy albo ucieramy na małych oczkach

Lamarida.pl
SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM 192

dostało katar i klimatyzajcję oraz wentylatory musieliśmy ograniczyć do minimum, żeby bardziej się nie pochorował ( tymbardziej, że za tydzień idziemy na wesele planowane od 2 lat więc by było nieciekawie…). Wtedy na ratunek przyszły nam sałatki. Jedną z naszych faworytów była sałatka cezar z kawałkami kurczaka. Domowy sos przygotowuje się chwilę i jest dużo lepszy niż sklepowy, a kurczak

kuchniabellissima.wordpress.com
Wegańska czekolada z nasionkami chia 176

szałwii hiszpańskiej, czyli nasionka chia wykorzystuję do zdrowych deserów z dużą ilością zmiksowanych owoców. Czasami posypuję sobie nimi kanapki z pomidorami, lub dodaję do zupy. Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na wegańską czekoladę, lub raczej dwuwarstwowe batoniki. Przepis znalazłam na instagramie u apursuitofhealthiness i zachwyciłam się zdjęciem. Przyznam się

dolcevitainmykitchen
Wielka gastroprzygoda w Alchemist Gastropub 161

się wyjątkowo smaczne, bez charakterystycznej goryczki, za którą osobiście nie szaleję Było naprawdę smaczne i dobrze pasowało do dań, które wybraliśmy. Alchemist Gastropub zaskoczył nas bardzo pozytywnie, zaczynając od ciekawego, nowoczesnego, nieco surowego wystroju, poprzez bardzo dobrą obsługę, aż po naprawdę pyszne przystawki i dania. Odkryliśmy nowe smaki w potrawach tak klasycznych jak tatar, dzięki kreatywnemu sposobowi przyrządzenia i podania

Taste and Cook

Proponowane wyszukiwania