ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:452/728)

morele z gorzką czekoladą w szynce długo dojrzewającej 154

Dzisiaj postanowiłam dodać przepis, który przysłowiowo dzieli ludzi. Nie każdemu będzie ta przystawka smakować. Jednak jej smak jest bardzo ciekawy i warty spróbowania. Dla mniej odważnych polecam proste morele z czekoladą.Szynki może być jej mniej niż na zdjęciu niżej. Niestety ja dałam jej odrobinkę za dużo. Ciężko określić proporcje wiec napisze tylko w jakich ilościach je mieszać. morele, czekolada

cukrem pudrem posypane
Papryka w musztardzie po chorwacku 18898

Mój mąż jest nią zachwycony.Smak w dużej mierze zależy od tego jaką musztardę użyjecie ja użyłam dijon bo taką lubię najbardziej,ale możecie użyć delikatesową lub jakąś ostrą -naprawdę ciekawy przepis.Słoików nie pasteryzujemy-mają przetrwać tak  zimę w chłodnym miejscu bez problemu. Składniki: ok. 12 dużych, mięsistych papryk (dałam czerwoną, zieloną i żółtą) 150 ml octu

Swojskie jedzonko
Wytrawne ciasto-ślimak 133

szynki, ale także warzywne. Nie byłabym sobą, gdyby nie wykorzystała tego, co akurat teraz jeszcze jest najpyszniejsze, mianowicie cukinii. Kształt ślimaka-zawijasa, sprawia, że możemy podać to danie w ciekawy sposób po prostu je porcjując, samo w sobie wygląda efektownie :) Danie może wymaga troszkę przygotowań, ale naprawdę warto. Czytaj więcej

Pichceniomania
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 169

kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaki powinien być dobry ketchup? 115

również opakowanie. Słoik z szeroką zakrętką, a nie plastikowa tubka. Dzięki temu mogę wyjeść go dosłownie do samego dna. Ps…Do wszystkich kulinarnych, kształt słoika też jest ciekawy:D wykorzystam go do domowych przetworów.        Artykuł Jaki powinien być dobry ketchup? pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Makaron w sosie jogurtowym z nutką bazylii 215

się, ponieważ jogurt ma skłonności do szybkiego zważania się ze względu na niską zawartość tłuszczu. Teraz opracowałam patent, dzięki któremu potrawa wyjdzie jak w zamierzonym przez nas celu. Jesteś ciekawy? Przeczytaj i wypróbuj! Makaron z sosem jogurtowym z nutką bazylii porcja dla 1 osoby Składniki: około 50 g makaronu bezglutenowego świderki 5 małych pieczarek garść rukoli 1/2 małej cebuli

Jaglusia
Puszysty chleb pszenny mleczny 129

najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno nic się nie zmarnuje

Pociąg Do Kuchni
Ciasto Pijok 5996

nazwą- Pijak. U mnie na Śląsku, gdzie wciąż obecna jest gwara śląska, mówi się raczej Pijok i w większości kawiarniach oraz cukierniach spotyka się właśnie tę wersję. Jest to ciekawy przekładaniec z makowo-kokosowym blatem oraz kremem budyniowo-adwokatowym. Na samym dole mamy jasny biszkopt nasączony alkoholem (najczęściej wódką, choć u mnie akurat whisky), który smarujemy warstwą dżemu wiśniowego

Nastoletnie Wypiekanie
Rolada filo z serem i rodzynkami 206

rodzynkami. Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :) Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie go pominąć jeśli nie lubicie.  op. ciasta filo Nadzienie: 600 g białego sera 5 łyżek cukru pudru

Smakołyki Asi
Kurki kiszone z macierzanką, w solance 162

udane jak ten poniżej. Pierwsze były uszaki bzowe kiszone z papryką , ale kurki to zupełnie inna bajka. Kiszone kurki bardzo mi smakują . Na pewno warto ich spróbować bo to ciekawy smak i tekstura. Ja już jestem pewna, że będę kisić je częściej. Tymczasem zastanawiam się jakie grzyby zakiszę jako kolejne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 143

Pulpety z batatów to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku na wynos. Możecie je np. dodać do sałatki i polać sosem czosnkowym, albo zawinąć w tortillę z dodatkiem warzyw i hummusu. To świetny dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą

Powiedz dietom nie
Afrodyzjaki w Kuchni-warsztaty kulinarne w Makro 88

Wczoraj miałam okazję uczestniczyć w kolejnych warsztatach kulinarnych dla blogerów organizowanych przez Makro. Temat był bardzo ciekawy i chyba nikt z uczestników nie spodziewał się takiego menu. Najwięcej kontrowersji wzbudziły ostrygi, które smakują jak morska woda brrr, wiem już że był to mój pierwszy i ostatni raz. Nie chcielibyście zobaczyć mojej miny :). Na pierwszy ogień jednak poszły mulle z winiakiem

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z ziemniakami, wędzonym serem i szynką 124

Kilka prostych składników, a efekt jak dla mnie doskonały. Wszystkim domownikom posmakowała ta sałatka z ziemniakami, jest dość łagodna w smaku, ciekawy smak nadaje jej wędzony ser i seler naciowy. Wpisuję ją na stałe do mojego menu. Na pewno zagości u mnie na Święta:). Przepis pochodzi od Evenki Sałatka w ziemniakami, wędzonym serem i szynką 0,5 kg ziemniaków

Pieguskowa Kuchnia
TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 133

Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że to zdecydowanie jedna z moich ulubionych marynat do delikatnego mięsa drobiowego. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie są dostępne produkty, tak egzotyczne jak pasta tamaryndowa. Naprzeciw temu z pomocą przychodzą nam sklepy

Pieguskowa Kuchnia
ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA 127

wspomaga nasz układ pokarmowy. Uwielbiam go zajadać popijając mlekiem. Nic więcej mi nie potrzeba!.Takie śniadanie od razu dodaje nam pozytywnej energii. Takiej, że Łooo! Przepis jest na tyle ciekawy, że wyrobione ciasto możemy zostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano przystąpić do wałkowania i wykrawania porcji. ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA keksówka o wymiarach

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania