ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:457/728)

Poskromienie złośnicy 167

przy kupowaniu. Przekwitnięte kwiatostany usuwam- to stymuluje wzrost nowych liści. Intensywnie niebieskie kwiaty pszczelnika już przekwitły. Jak polska nazwa wskazuje, przyciąga pszczoły. Jak angielska nazwa (dragonhead) wskazuje, ma bardzo ciekawy kształt kwiatów. Kolejną rośliną, którą pokochałam za zapach i za to, że przyciąga owady to werbena patagońska. Te zeszłoroczne niestety nie wykiełkowały, więc kupiłam nową sadzonkę. Najmniej zagospodarowana strona jest

les mirabelles
Idealna sałatka na pikinik 187

się na piknik, na który idealnie sprawdzi się ta sałatka, zrobiłam je z moich warzyw z ogródka więc tym bardziej mogę się nią zajadać do woli, do tego bardzo ciekawy dressing, który na pewno wam posmakuje. Dorzućcie do tego świeże pieczywo, wodę z cytryną i miętą do butelki i idealny piknik gotowy.   Składniki: Trudno podać dokładną ilość składników

zdrowa vege kuchnia
Surówka z pomidorów, szalotki i bazylii 99

świeże i pełne smaku - czyli w sezonie, bo to one budują cały aromat. Do tego świeża bazylia, oraz szalotka, która sprawia, że surówka jest nieco ostra i daje jej ciekawy posmak

Milion Smaków
Budyń waniliowy z tapioki z galaretką truskawkową 115

Budyń w wersji wegan – bez jajka. Bezglutenowy – bo przygotowany na skrobi z mąki z manioku. Ciekawy w konsystencji bo nie dosyć, że maksymalnie gładziutki i kremowy, to jeszcze o strukturze… żelków. Samodzielne zrobienie galaretki truskawkowej na wierzch deseru to też nie problem! Tapioka to skrobia z bulw manioku. Ma niewiele białka, trochę łatwo strawnych węglowodanów. Nie uczula – jest hipoalergiczna

Karo in the Kitchen
zupa szczawiowa z szalwia 136

obrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut. Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć ze śmietanką ,wymieszać ,dodać do zupy. Ugotować jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki. Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć

w mojej kuchni
Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 162

wyczarować z jego użyciem? Ja postanowiłam upiec ciasteczka a'la herbatniki. Wyszły mi bardzo chrupiące (w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostają kruche bardzo długo), z delikatną karmelową, ale w dość ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku

FitKot
Sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Zaatar 219

Jesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych produktów i przypraw bo jemy coraz bardziej świadomie i zdrowo. Dlatego polecam dziś wspaniałą mieszankę przypraw pochodzącą z Bliskiego Wschodu: Za'atar. Co prawda pochodzenie ma libańsko-syryjskie ale można Za'atar kupić też w tureckim markecie wśród innych przypraw. Ma mocno zielony kolor z powodu tymianku. Tymianek i oregano są głównymi składnikami tej mieszanki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Biskwity z bitą śmietaną 145

zewnątrz i owszem- zachowały, tak w środku jest to po prostu niewykonalne. Nie przeszkadza mi to w ogóle. Nie ujmuje smaku omletom, a nadaje im ciekawego, lekko kakaowo- miodowego smaku. Śmiało możecie je w ten sposób przygotować zarówno na leniwe śniadanie jak i popołudniowy deser. Składniki na 4 sztuki:   2 jajka 3 łyżki drobnego cukru kryształu 2 łyżki mąki

Kuchnia w czekoladzie
Pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty 190

mnie Skworcu 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu olej do smażenia opcjonalnie – zielona pietruszka do podania *można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone

Słodkie okruszki
Wyrazista w smaku sałatka z sosem musztardowo-chrzanowym 226

najróżniejsze sosy, szczególnie teraz gdy sezon grillowy jest w pełni. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na wyrazistą w smaku sałatkę z sosem musztardowo-chrzanowym. Uwielbiam takie połączenia – ciekawy sos, chrupkość rzodkiewki, kwaskowatość ogórków… nic tylko jeść. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na co dzień czy na przyjęciu. Składniki: 4 jajka klasy M 2 mniejsze ogórki kwaszone

Słodkie okruszki
Ciecierzyca z warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym z masłem orzechowym i prażonymi pestkami słonecznika 148

pierwszych planach miała być wyłącznie w sosie pomidorowym, dodałem masła orzechowego.   Moje przeczucia mnie nie zawiodły. Połączenie tych smaków dało coś zupełnie nowego i innego. Danie nabrało ciekawego orzechowego smaku i kremowej konsystencji.  Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, to moja dzisiejsza inspiracja na cieciorkę Was pozytywnie zaskoczy.   Dzisiejszy przepis na potrawkę z cieciorki

kulinarnyJa
Tort dla małego mężczyzny. 175

Tort dla dziecka jest zawsze wyzwaniem.  Musi być kolorowy i ciekawy - dziecko zauważy najmniejszy błąd i nie omieszka cię o tym powiadomić.  Musi być pyszny - czyli wszystko to co dzieci lubią najbardziej.  Trzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika.  Do tortu użyłam galaretek kolorowych

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ekspresowe domowe ANANASOWE LODY! ❤ 189

może być coś lepszego w upalne dni niż lody? Najlepsze są te mocno owocowe – zrobione w domu. Bardzo ciekawy smak lodów zapewnia ananas – z dodatkiem banana tworzy lekko słodki orzeźwiający deser. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 300 g obranego ananasa 1 banan 4 łyżki mleka (roślinne) 1 łyżeczka soku

Via Gusto
Sałatka makaronowa z burakiem 131

kolejną propozycją, która bierze udział w konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;)  Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć

Kuchnia w czekoladzie
Nowe smaki lodów Haggen Dazs i warsztaty z Ewą Wachowicz 176

pięknem zieleni drzew i kwitnących kwiatów. W specjalnie ustawionym namiocie czekała fotobudka, gdzie robiąc zdjęcie, można było jednocześnie wyrazić swoje zamiłowanie do lodów, wybierając tabliczkę z zabawnym napisem. Jeśli ciekawi Was historia marki Haagen-Dazs, powiem Wam, że lody wywodzą się z Nowego Jorku, z dzielnicy Bronxu. A produkować je zaczął , urodzony w Polsce, Reuben Mattus. Zafascynowany rodzinną tradycją produkcji

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania