przy kupowaniu. Przekwitnięte kwiatostany usuwam- to stymuluje wzrost nowych liści. Intensywnie niebieskie kwiaty pszczelnika już przekwitły. Jak polska nazwa wskazuje, przyciąga pszczoły. Jak angielska nazwa (dragonhead) wskazuje, ma bardzo ciekawy kształt kwiatów. Kolejną rośliną, którą pokochałam za zapach i za to, że przyciąga owady to werbena patagońska. Te zeszłoroczne niestety nie wykiełkowały, więc kupiłam nową sadzonkę. Najmniej zagospodarowana strona jest
les mirabellessię na piknik, na który idealnie sprawdzi się ta sałatka, zrobiłam je z moich warzyw z ogródka więc tym bardziej mogę się nią zajadać do woli, do tego bardzo ciekawy dressing, który na pewno wam posmakuje. Dorzućcie do tego świeże pieczywo, wodę z cytryną i miętą do butelki i idealny piknik gotowy. Składniki: Trudno podać dokładną ilość składników
zdrowa vege kuchniaświeże i pełne smaku - czyli w sezonie, bo to one budują cały aromat. Do tego świeża bazylia, oraz szalotka, która sprawia, że surówka jest nieco ostra i daje jej ciekawy posmak
Milion SmakówBudyń w wersji wegan – bez jajka. Bezglutenowy – bo przygotowany na skrobi z mąki z manioku. Ciekawy w konsystencji bo nie dosyć, że maksymalnie gładziutki i kremowy, to jeszcze o strukturze… żelków. Samodzielne zrobienie galaretki truskawkowej na wierzch deseru to też nie problem! Tapioka to skrobia z bulw manioku. Ma niewiele białka, trochę łatwo strawnych węglowodanów. Nie uczula – jest hipoalergiczna
Karo in the Kitchenobrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut. Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć ze śmietanką ,wymieszać ,dodać do zupy. Ugotować jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki. Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć
w mojej kuchniwyczarować z jego użyciem? Ja postanowiłam upiec ciasteczka a'la herbatniki. Wyszły mi bardzo chrupiące (w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostają kruche bardzo długo), z delikatną karmelową, ale w dość ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku
FitKotJesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych produktów i przypraw bo jemy coraz bardziej świadomie i zdrowo. Dlatego polecam dziś wspaniałą mieszankę przypraw pochodzącą z Bliskiego Wschodu: Za'atar. Co prawda pochodzenie ma libańsko-syryjskie ale można Za'atar kupić też w tureckim markecie wśród innych przypraw. Ma mocno zielony kolor z powodu tymianku. Tymianek i oregano są głównymi składnikami tej mieszanki
Sztuka gotowania w/g Samiryzewnątrz i owszem- zachowały, tak w środku jest to po prostu niewykonalne. Nie przeszkadza mi to w ogóle. Nie ujmuje smaku omletom, a nadaje im ciekawego, lekko kakaowo- miodowego smaku. Śmiało możecie je w ten sposób przygotować zarówno na leniwe śniadanie jak i popołudniowy deser. Składniki na 4 sztuki: 2 jajka 3 łyżki drobnego cukru kryształu 2 łyżki mąki
Kuchnia w czekoladziemnie Skworcu 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu olej do smażenia opcjonalnie – zielona pietruszka do podania *można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone
Słodkie okruszkinajróżniejsze sosy, szczególnie teraz gdy sezon grillowy jest w pełni. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na wyrazistą w smaku sałatkę z sosem musztardowo-chrzanowym. Uwielbiam takie połączenia – ciekawy sos, chrupkość rzodkiewki, kwaskowatość ogórków… nic tylko jeść. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na co dzień czy na przyjęciu. Składniki: 4 jajka klasy M 2 mniejsze ogórki kwaszone
Słodkie okruszkipierwszych planach miała być wyłącznie w sosie pomidorowym, dodałem masła orzechowego. Moje przeczucia mnie nie zawiodły. Połączenie tych smaków dało coś zupełnie nowego i innego. Danie nabrało ciekawego orzechowego smaku i kremowej konsystencji. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, to moja dzisiejsza inspiracja na cieciorkę Was pozytywnie zaskoczy. Dzisiejszy przepis na potrawkę z cieciorki
kulinarnyJaTort dla dziecka jest zawsze wyzwaniem. Musi być kolorowy i ciekawy - dziecko zauważy najmniejszy błąd i nie omieszka cię o tym powiadomić. Musi być pyszny - czyli wszystko to co dzieci lubią najbardziej. Trzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. Do tortu użyłam galaretek kolorowych
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmoże być coś lepszego w upalne dni niż lody? Najlepsze są te mocno owocowe – zrobione w domu. Bardzo ciekawy smak lodów zapewnia ananas – z dodatkiem banana tworzy lekko słodki orzeźwiający deser. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 300 g obranego ananasa 1 banan 4 łyżki mleka (roślinne) 1 łyżeczka soku
Via Gustokolejną propozycją, która bierze udział w konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;) Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć
Kuchnia w czekoladziepięknem zieleni drzew i kwitnących kwiatów. W specjalnie ustawionym namiocie czekała fotobudka, gdzie robiąc zdjęcie, można było jednocześnie wyrazić swoje zamiłowanie do lodów, wybierając tabliczkę z zabawnym napisem. Jeśli ciekawi Was historia marki Haagen-Dazs, powiem Wam, że lody wywodzą się z Nowego Jorku, z dzielnicy Bronxu. A produkować je zaczął , urodzony w Polsce, Reuben Mattus. Zafascynowany rodzinną tradycją produkcji
kolorowotorcikowo