ciasto - 164325 przepisów (strona:4668/10955)

Chatka Puchatka/Baby Jagi korzenna z malinami i białą czekoladą 91

kremem. 8. Na środku poukładaj w jednej linii maliny. 9. Złóż chatkę zaginając boki przy pomocy papieru, który jest pod spodem. 10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdób według uznania

Candy Pandas
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 93

palnika i odkładamy do przestudzenia *** *** Przestudzone pieczarki dokładamy do ziemniaków *** *** Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy: 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, posypujemy także ciasto mąką ale nie zagniatamy już. Rozwałkowujemy delikatnie na około 3 centymetrowy placek *** *** Rozwałkowane ciasto kroimy w romby *** *** Płatki kukurydziane drobno mielimy

Blog z Apetytem
Mała przekąska z ciasta francuskiego z łososiem 70

Malutkie przekąski na jeden kęs z ciasta francuskiego wypełnionego serkiem z łososiem i rukolą. Szybkie w przygotowaniu - pięknie wyglądają na imprezowym czy świątecznym stole. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 150g łososia w plastrach wędzonego na zimno, 150g serka śmietankowego, rukola, jajko, ziarna sezamu lub inne ulubione Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy a następie składamy pół. Lekko

Lena Gotuje
Murzynek z powidłami 267

Ciasto murzynek z powidłami śliwkowymi , to bardzo wilgotne i super puszyste, mocno kakaowe ciasto. Przepis jest niezwykle prosty, a dodatek powideł sprawia, że ciasto smakuje wyjątkowo

AniaGotuje.pl
Lussekatter (szafranowe bułeczki) 109

odrobinie mleka, by wydobyć jego aromat, i dodaj do masła z mlekiem. Wlej mieszankę do drożdży, mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj cukier i sól. Stopniowo wsypuj mąkę, wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, żeby urosło. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 20–25 kawałków. Z każdego uformuj wałeczek

Mohiella
Świąteczny chlebek-choinka 117

rozczyn był gęsty jak kwaśna śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, 50 ml oliwy, sól i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Podzielić ciasto na 16 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę. Pokroić cheddar na 16 kostek. W każdą kulę wcisnąć kosteczkę sera(...)otoczyć ciastem. Układać mini bułeczki na blasze na kształt choinki w małych odstępach. Miękkie masło wymieszać z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posmarować choinkę ziołowym masłem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Nagrzać piekarnik na 250ºC na termoobieg. Wstawić wyrośnięty chlebek-choinkę do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200ºC

codojedzenia
Włoskie produkty do pizzy na Sylwestra – stwórz włoski wieczór smaków 75

składniki do pizzy. Poniżej znajdziesz inspiracje na włoskie dania i dodatki, które podbiją serca Twoich gości. Produkty włoskie do pizzy – podstawa sukcesu Każda włoska pizza zaczyna się od doskonałego ciasta, a to powstanie tylko z najlepszych produktów włoskich. Kluczowym składnikiem jest mąka do pizzy typu 00, która zapewnia chrupiące ciasto z idealną teksturą. Po przygotowaniu ciasta czas na sos – wybierz

Ugotowane pozamiatane
Prażynka francuska do tortu, czyli chrupka prażynka Callebaut 80

herbatniki . Wyróżnia się delikatnym, karmelowym smakiem, dzięki czemu świetnie komponuje się z deserami. Jest używana do wzbogacenia tekstury i smaku tortów, kremów, musów czekoladowych, past pralinowych czy nadzień do ciast. Jej zastosowanie jest bardzo wszechstronne – można ją dodawać bezpośrednio do mas, kremów lub używać jako chrupiącej warstwy w deserach. Prażynka jest szczególnie ceniona przez cukierników za swoją unikalną strukturę, która(...)cukier puder.  Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.   Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarowujemy po całej długości papieru.  Ciasto na francuską prażynkę rozsmarowane na blasze - warstwa ciasta musi być bardzo cienka Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na 10-15 min. Prażynkę pieczemy na złocistobrązowo

Gotujemy i jemy
CIASTO POMARAŃCZOWE Z LUKREM 74

Ciasto pomarańczowe z lukrem to wyjątkowy wypiek, który zachwyca prostotą przygotowania i niezwykłym smakiem.Idealnie sprawdza się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy, element świątecznego menu lub poczęstunek na wyjątkowe okazje. Jego sekretem jest doskonałe połączenie wilgotnej konsystencji z intensywnym, cytrusowym aromatem, który powstaje dzięki użyciu  … The post CIASTO POMARAŃCZOWE Z LUKREM appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Piernik zaparzany 71

Piernik zaparzany. Jest mieciutki, wilgotny dzięki wrzącej wodzie, którą wlewa się w ostatniej chwili przygotowania. Swoje ciasto upiekłam w kwadratowej formie 30x30cm, ale myślę że w keksowej będzie się dobrze prezentował. Wystudzone ciasto polałam lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek mocno naparzonej herbaty earl grey oraz udekorowałam rozmarynem.  Składniki: 320 g mąki (dałam orkiszową(...)puch, potem dodaj po jednym jajku, kiedy masa się połączy wlej melasę i miksuj dalej do połączenia się składników. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj tylko do połączenia się ciasta i teraz wlej szklankę gorącej wody, wymieszaj i przelej do formy. Piecz w 180 st.C 30-40 minut (do suchego patyczka

AZgotuj!
Maślane ciasteczka anyżowe 78

Proste i pyszne ciasteczka anyżowe. Kruche i rozpływające się w ustach. Na podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Bardzo polecam. Upieczcie.       Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 100 g  miękkiego masła 82 % 1 płaskie łyżeczki mielonego anyżu pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Dodatkowo: mąka do posypania stolnicy(...)Wykonanie pysznych ciasteczek anyżowych: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy i za pomocą dowolnych foremek wycinamy ciasteczka.  2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 3. Upieczone ciasteczka studzimy

Izabelawkuchni
Miękkie pierniczki z serkiem mascarpone 64

Dziś pierwszogrudniowy, prosty i szybki przepis na pierniczki.  Gotowe od razu po upieczeniu, by umilać kolejne, grudniowe dni. Przepis troszkę odbiega od tradycyjnych,  bo ciasto przygotowane jest z dodatkiem serka mascarpone. Śmietankowy, słodki i bardzo tłusty serek sprawia,  że struktura pierniczków jest wyjątkowo miękka, delikatna. Koniecznym jest dodatek orzechów - są bardzo wyczuwalne  w ciasteczkach(...)czym wbijamy jajko, mieszamy dokładnie. Do płynnej masy przesiewamy w kilku ratach suche składniki - obie mąki,  proszek do pieczenia i orzechy mielone - po każdym dodaniu mieszając do połączenia. Ciasto powinno być dość gęste, lepkie.  Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki pszennej. Przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce około godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około

Kronika Piekarnika
Czekoladowe, surowe ciasto piernikowe (bez glutenu, wegańskie) 114

Wchodzimy dziś w grudzień szalonym przepisem! Ciasto jest bez pieczenia, proteinowe, wegańskie i z nutą piernika 💓 Górna warstwa to czekoladowa pianka z aquafaby o bardzo ciekawej i rozpływającej się konsystencji i strukturze. Szalony przepis ale bardzo ciekawy i do tego pyszny 😍      Składniki (18cm śr): - 300g ciecierzycy ze słoika - 70g ksylitolu - 150g masła orzechowego - 1 miarka białka roślinnego

Candy Pandas
Szybkie pierożki z piekarnika 123

Wyszło pysznie, lekko, szybko, no i oczywiście nic się nie zmarnowało. Pierożki polecają się po niedzielnym rosole Arek Gie     Składniki:           2 opakowania ciasta francuskiego 400 g mięsa mieszanego z rosołu 1 duża ugotowana marchewka 1 kawałek ugotowanego selera 1 jajko 2 łyżki czarnuszki sól, pieprz           Przygotowanie(...)Mięso wraz z warzywami mielimy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.   Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi (wielość wg uznania). Na środek każdego okręgu układamy farsz. Ciasto składamy na pół, a brzegi zagniatamy przy pomocy widelca.   Każdy z pierożków smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.   Pierożki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania