ciasto - 163312 przepisów (strona:4673/10888)

Babeczki Czarny Las 79

trafić do mojej książki kucharskiej. Okazało się jednak, że zdobyłam tym przepisem nagrodę – mikser Elektroluxa, dlatego chciałam się Wam pochwalić. Celem konkursu było przygotowanie swojego autorskiego przepisu na ciasto lub deser z wykorzystaniem dostępnych i wskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. ? Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki. ? Z kremu czekoladowego zrobiłam

To co kocham
Neapolitanki 69

szyku i smaku. Naprawdę wyjatkowe, idealne na zbliżające się ostatki. Ten stary zeszyt jeszcze nieraz Was zaskoczy – ja dziwię się za każdym razem, gdy go przeglądam. Składniki: Ciasto ? 60 dkg mąki pszennej ? 500 g masła ? 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% ? 4 żółtka ? 1 białko do smarowania Masa ? 250 g serka mascarpone ? 250 ml 30% śmietanki ? 3 łyżki cukru pudru(...)mały śmietan-fix ? kakao do posypania Wykonanie: ? Mąkę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. ? Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. ? Rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 5 cm. ? W połowie kółek wyciąć w środku małe kółeczka. ? Białko roztrzepać i posmarować wszystkie pełne ciastka

To co kocham
Sernik Zebra 82

Połączenie mokrego czekoladowego ciasta z kremowym sernikiem to duet idealny. Ciasto trochę pracochłonne, ale łatwe do wykonania, a efekt wizualny gwarantowany. Smaczku dodae polewa czekoladowa i truskawki. To był sernik imieninowy dla Mamy Sławka, pyszny i dekoracyjny. Składniki: Masa serowa ? 500 g sera białego mielonego ? 250 g sera mascarpone ? 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego ? 4 jajka ? 1 budyń śmietankowy(...)temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam, aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut. ? Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia. ? Wstawić do lodówki na kilka godzin. ? Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. ? Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty

To co kocham
Babka marmurkowa 81

masa zrobi się biała i puszysta. ? Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. ? Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. ? Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. ? Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. ? Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. ? Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. ? Piec 30minut w nagrzanym piekarniku

To co kocham
Babeczki z pianą 74

Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g maki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru ? 3 żółtka ? masło do smarowania foremek Nadzienie ? 1 słoik żurawiny ? 2 gorzkie czekolady ? 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana zaparzana(...)cukru ? 1/2 szklanki wody – 125 ml ? 1 łyżeczka octu Wykonanie: Babeczki ? Makę wymieszać z cukrem. ? Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. ? Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. ? Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. ? Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. ? Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe

To co kocham
Babeczki wiśniowe z orzechami 84

Wiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g mąki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru ? 3 żółtka ? masło do smarowania foremek Nadzienie ? kilka łyżek orzechów włoskich ? dżem wiśniowy ? kilkanaście wiśni wydrylowanych ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makę wymieszać z cukrem. ? Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem(...)żółtkami. ? Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. ? Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. ? Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. ? Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. ? Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami. ? Wyciąć mniejsze kółka i zakleić

To co kocham
Tarta Caprese 83

tarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g kulek mozzarelli ? 500 g małych pomidorków koktajlowych ? 3 jajka ? 3 łyżki śmietany kwaśnej ? 2 łyżki posiekanych listków bazylii ? sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. ? Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. ? Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 minut

To co kocham
Drożdżowy wieniec adwentowy 67

szczypta soli Dekoracja ? pomidorki koktajlowe ? różyczki brokuła Wykonanie: Bułeczki drożdżowe ? Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. ? Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. ? Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. ? Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić

To co kocham
Choinka drożdżowa z kremem łososiowym 71

wędzonego Dekoracja ? pomidorki koktajlowe ? różyczki zielonego kalafiora Wykonanie: Bułeczki drożdżowe ? Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. ? Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. ? Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. ? Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić

To co kocham
Ciasteczka od serca 84

pszennej ? 1 łyżka mąki kukurydzianej ? 2 łyżki kakao ? kilka kropli barwnika czerwonego Wykonanie: ? Obie mąki i cukier wymieszać, dodać masło i przesiekać nożem. ? Zrobić dołek, wlać jajko i zagnieść ciasto. ? Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na 30 minut. ? Do jednej części dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zagnieść. ? Do drugiej części dodać czerwony barwnik. ? Trzecią część(...)wymieszać z kakao. ? Rozwałkować ciasto dość cienko i wycinać serduszka dużą foremką. ? Następnie małą foremką wycinać w serduszkach środki. ? Przemieszać kolory uzupełniając środki serduszek. ? Piec partiami w 180 st.C przez 10-12 minut

To co kocham
Wytrawny sernik 75

plastry sera żółtego ? po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku i soli ? 1 łyżka masła Wykonanie : Spód ? Wymieszać razem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko i dość szybko zagnieść ciasto. ? Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. ? Wyłożyć ciastem spód tortownicy o średnicy 26 cm i nakłuć widelcem. Masa serowa ? Pora pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle. ? Szynkę

To co kocham
Marcepanowe grzebyki 85

Resztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 200 g gotowej masy marcepanowej ? 4 łyżki soku cytrynowego ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 łyżki dżemu morelowego ? 1 białko Wykonanie: ? Masę marcepanową utrzeć(...)cukrem pudrem. ? Dodać białko, dżem morelowy i sok z cytryny. ? Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta. ? Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. ? Złożyć na pół, znów posmarować połowę. ? Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. ? Kroić w plastry ostrym nożem. Wychodzi 10 grzebyków. ? Grzebyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piec

To co kocham
Węzły żeglarskie 77

starej gazecie Domowe przysmaki z 1996 roku znalazłam przepis na węzły żeglarskie. Bardzo mnie zaintrygowały, bo prezentują się okazale. Po upieczeniu okazało się, że również zaskakują smakiem. Ciasto jest podobne do chrustu, ale bardziej zwarte, mimo że równie kruche. Jest to doskonały przepis na zakończenie karnawału, szczególnie na Tłusty czwartek. Dodatek alkoholu sprawia, że nie chłoną dużo tłuszczu, można sobie(...)smażenia ? cukir puder do posypania Wykonanie: ? Utrzeć masło z cukrem i szczyptą soli, i dodawać po jednym jajku oraz rum. ? Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, przemieszać na wolnych obrotach. ? Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny. ? Kulę ciasta podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 0,5cm i pociąć radełkiem na paski o długości 10-12 cm i szerokości

To co kocham
Wielkanocny koszyk drożdżowy 69

Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę(...)jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy ? W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. ? Przykryć ściereczką i odstawić

To co kocham
Babeczki drożdżowe 83

drożdżowe babeczki upiekłam specjalnie z przeznaczeniem do koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki zjedliśmy(...)mleka ? 1/2 łyżeczki cukru ? 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Rozczyn drożdżowy ? W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajko roztrzepać z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. ? Przykryć ściereczką

To co kocham

Proponowane wyszukiwania