ciasto - 163312 przepisów (strona:4672/10888)

Kremowy sernik, który nie opada 63

mielonych orzechów laskowych 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła Wszystkie składniki zagniatamy razem do momentu aż się połączą. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. To będzie cieniutka warstewka ok 0,5 cm jeśli chcecie by Wasz spód był grubszy proponuję zrobić z 1i 1/2 porcji ciasto, jednak jest ryzyko że sernik nie zmieści się(...)mieszamy (można mikserem  do połączenia). Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i  dodajemy pastę waniliową i mieszamy tylko do połączenia.  Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód ciasta i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140 st. C i pieczemy przez 90 minut bez termoobiegu.  Dobrze jest także wstawić do piekarnika blaszkę lub naczynie napełnione wodą, która

Cynamonowe szczęście
Bułeczki drożdżowe maślane 80

łyżek cukru, sól, aromat, drożdże z cukrem, letnie mleko. Wyrobić. Pod koniec dodać płynne masło. Uwaga. Nie może być gorące. Wyrobić. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Z ciasta formować wałeczki. Zawiązujemy pętelkę (nie do końca, tak by został na środku otwór). Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec od góry, drugi od dołu i formujemy wianuszek. Ja odstawiłam jeszcze na chwilkę

Wasze Przepisy
Kruche babeczki z białą czekoladą 88

powodzeniem mogą zastąpić mazurek wielkanocny, a także będą smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Ich wykonanie nie jest zbytnio skomplikowane, tylko odrobinę czasochłonne, ale możecie je przygotować 2-3 dni wcześniej. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki kostka margaryny lub masła 15 dkg smalcu 1 szkl. cukru  5 żółtek 1 jajo Mąkę siekamy z margaryną i smalcem, dodajemy cukier, żółtka i jajo(...)szybko zagniatamy ciasto (jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek ( najlepsze są metalowe) i pieczemy w 170 st. C przez ok 10-15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy Dodatkowo: 200 g białej czekolady 1/4 szklanki mleka słoiczek konfitury malinowej (ok 300 g) pistacje

Cynamonowe szczęście
Wiśniowa pychotka 114

Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny wypiek, lub na inną wyjątkową okazję, wiśniowa pychotka będzie idealnym wyborem. Artykuł Wiśniowa pychotka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda .

Kulinarne Cuda
PUSZYSTA BABKA DROŻDŻOWA ŚWIĄTECZNA + FILMIK 76

rozcieram. Do misy przełożyłam 2 jajka wlewam rozczyn, resztę mleka pół szklanki oleju, pół szklanki cukru oraz dwie łyżeczki cukru waniliowego. Do tego 500 g mąki pszennej i ciasto wyrabiamy. Dodajemy rodzynki i mieszankę keksową i wyrabiamy dalej. Teraz nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Ciasto po wyrośnięciu, dzielimy na dwie porcje i muszą być równe(...)temperaturze 180 190 %* ,jednak uważamy aby się nie spiekły,funkcja termoobieg temperaturę oczywiście można zmniejszyć gdyby te babeczki zaczęły się robić brązowe. Z podanych skladników robimy lukier i smarujemy ciasta po wierzchu.  Smacznego.                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawkowy przekładaniec 3379

Truskawkowy przekładaniec to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Artykuł Truskawkowy przekładaniec pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Czekolada w pastylkach – co to jest i jak ją wykorzystać? 84

doprowadzaj do wrzenia. Gdy jest gorąca, zdejmij ją z ognia i dodaj pastylki. Odczekaj chwilę, a następnie mieszaj, aby uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Ganache sprawdzi się jako polewa do ciast, nadzienie do trufli, krem do tortów czy sos do deserów na bazie owoców, polewa czekoladowa – rozpuść czekoladę w pastylkach na parze lub w mikrofalówce (z ostrożnością, aby nie przegrzać(...)będzie płynna, polej nią ciasta, ciasteczka, owoce, bezy, lody czy inne desery. Polewa stężeje pod wpływem chłodzenia, zamieniając się w chrupiącą warstwę, czekoladowe ciasteczka i brownie – przygotuj ciasto na ciasteczka, brownie czy muffinki, a następnie wmieszaj do środka pastylki czekoladowe. Piecz według przepisu. W ten sposób urozmaicisz swoje wypieki, fondue czekoladowe – rozpuść pastylki czekoladowe z odrobiną śmietanki lub mleka

ProstePesto.pl
Placuszki jogurtowe z borówkami – wegańskie | DIETA 1800 KCAL 90

podawać z dżemem z borówek. Pudding ryżowy z borówkami – gotować ryż w mleku ryżowym, dodać cukier, wanilię i cynamon, a następnie dodać borówki i podawać na ciepło. Ciasto bananowe z borówkami – zblendować banana, mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia, sól, olej kokosowy i mleko roślinne, dodać borówki i piec w piekarniku przez około 30 minut. Koktajl jagodowo-bananowy(...)kokosowe w blenderze, dodać syrop klonowy. Płatki owsiane z borówkami – ugotować płatki owsiane w mleku roślinnym, dodać borówki, cynamon i syrop klonowy. Tarta owocowa z borówkami – przygotować ciasto z mąki ryżowej, oleju kokosowego, cukru i wody, ułożyć borówki na cieście i upiec w piekarniku. Chia pudding z borówkami – zmieszać mleko kokosowe z nasionami chia, dodać syrop klonowy

Via Gusto
Projekt śniadanie: Śniadaniowe muffinki owsiane na jogurcie 85

szybki pomysł na pożywną, słodką przekąskę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na weekendowe długie śniadania ale i na to drugie do pracy, czy szkoły :) W objęciach wilgotnego jogurtowego ciasta w kolorze wschodzącego słońca tulą się do siebie rubinowe kawałki suszonej żurawiny i pękate brzuszki borówek, które kryją w sobie wspomnienie letnich dni. Do tego ciepły aromat cynamonu, który podbija(...)zostanie ze śniadania, tak jak to stało się u mnie ;) Zatem jeżeli macie ochotę na słodkie poranne co nieco, lub szukacie kolejnego sposobu na wykorzystanie resztek jedzenia, mieszajcie złociste ciasto pełne dobroci, które z pewnością pomoże pysznie zacząć dzień! :D Owsiane muffiny na jogurcie Potrzebujesz: 1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki płatków owsianych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tartaletki z cukinią i łososiem 71

Składniki na 8 sztuk: ? 8 plastrów cukinii bez skóry ? 200 g łososia bez skóry lub innej ryby ? 1 płat ciasta francuskiego ? sól, pieprz, ? marynata do ryb cytrynowo-koperkowa ? zielenina do dekoracji ? olej do smażenia Sos: ? 4 łyżki gęstej śmietany ? 2 łyżki soku z cytryny ? 4 łyżki startego sera żółtego ? 2 łyżki koperku posiekanego ? sól, pieprz, szczypta cukru Wykonanie: ? Piekarnik nagrzać(...)okrągły środek, posolić i obsmażyć z obu stron na oleju, posypać pieprzem. ? Wymieszać wszystkie składniki sosu. ? Łososia pokroić na osiem kawałków, posypać marynatą do ryb, wstawić do lodówki. ? Z ciasta francuskiego wyciąć krążki większe o ok. 2 cm od krążków cukinii. ? Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć krążki ciasta i posmarować sosem śmietanowym. ? Ułożyć krążki cukinii, w środek każdego włożyć

To co kocham
Tort Mocca 79

Składniki: Ciasto ? 6 jajek ? 1 szklanka cukru ? 1/2 szklanki oleju ? 50 g mąki ziemniaczanej ? 100 g mąki pszennej ? 2 łyżki kakao ? 1/2 łyżeczki sody ? 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa ? 500 g sera mascarpone ? 1 szklanka śmietany 30% ? 3 łyżki cukru pudru ? 1 czekolada biała ? 2 łyżeczki żelatyny ? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dekoracja ? 1 gorzka(...)gorącej wody, mieszać aż się rozpuści. ? Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i żelatynę i szybko zmiksować na gładką masę. ? Połowę masy wylać na jeden krążek ciasta, przykryć drugim i rozsmarować resztę po wierzchu i po bokach. ? Nie nasączać ciasta bo dodatek oleju powoduje, że jest mokre. ? Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do rękawa cukierniczego

To co kocham
Pierożki makówki 87

Odkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto ? 4 żółtka ? 2 jajka ? 125 g masła ? 2 szklanki mąki pszennej ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz ? 1 puszka masy makowej ? 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 2 łyżki płatków migdałowych ? 2 łyżki rodzynek ? 1 łyżka miodu ? 1 cukier waniliowy ? 1 litr oleju do smażenia(...)Wykonanie: ? Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć. Gotowy mak zawiera bakalie, ale jest ich za mało. ? Zagnieść ciasto – najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać. ? Dodać śmietanę i zagnieść. ? Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. ? Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. ? Rozgrzać

To co kocham
Orzechowe gwiazdki 79

żółtka Lukier – 1 białko – 10 dkg cukru pudru – 20 dkg orzechów włoskich   Wykonanie: – Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. – Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. – Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. – Ciasto rozwałkować na grubość(...)Wykrawać z ciasta gwiazdki. – Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. – Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. – Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. – Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. – Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham

Proponowane wyszukiwania