mielonych orzechów laskowych 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła Wszystkie składniki zagniatamy razem do momentu aż się połączą. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. To będzie cieniutka warstewka ok 0,5 cm jeśli chcecie by Wasz spód był grubszy proponuję zrobić z 1i 1/2 porcji ciasto, jednak jest ryzyko że sernik nie zmieści się(...)mieszamy (można mikserem do połączenia). Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy pastę waniliową i mieszamy tylko do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód ciasta i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140 st. C i pieczemy przez 90 minut bez termoobiegu. Dobrze jest także wstawić do piekarnika blaszkę lub naczynie napełnione wodą, która
Cynamonowe szczęściełyżek cukru, sól, aromat, drożdże z cukrem, letnie mleko. Wyrobić. Pod koniec dodać płynne masło. Uwaga. Nie może być gorące. Wyrobić. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Z ciasta formować wałeczki. Zawiązujemy pętelkę (nie do końca, tak by został na środku otwór). Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec od góry, drugi od dołu i formujemy wianuszek. Ja odstawiłam jeszcze na chwilkę
Wasze Przepisypowodzeniem mogą zastąpić mazurek wielkanocny, a także będą smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Ich wykonanie nie jest zbytnio skomplikowane, tylko odrobinę czasochłonne, ale możecie je przygotować 2-3 dni wcześniej. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki kostka margaryny lub masła 15 dkg smalcu 1 szkl. cukru 5 żółtek 1 jajo Mąkę siekamy z margaryną i smalcem, dodajemy cukier, żółtka i jajo(...)szybko zagniatamy ciasto (jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek ( najlepsze są metalowe) i pieczemy w 170 st. C przez ok 10-15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy Dodatkowo: 200 g białej czekolady 1/4 szklanki mleka słoiczek konfitury malinowej (ok 300 g) pistacje
Cynamonowe szczęścieJeśli szukacie pomysłu na świąteczny wypiek, lub na inną wyjątkową okazję, wiśniowa pychotka będzie idealnym wyborem. Artykuł Wiśniowa pychotka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda .
Kulinarne Cudarozcieram. Do misy przełożyłam 2 jajka wlewam rozczyn, resztę mleka pół szklanki oleju, pół szklanki cukru oraz dwie łyżeczki cukru waniliowego. Do tego 500 g mąki pszennej i ciasto wyrabiamy. Dodajemy rodzynki i mieszankę keksową i wyrabiamy dalej. Teraz nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Ciasto po wyrośnięciu, dzielimy na dwie porcje i muszą być równe(...)temperaturze 180 190 %* ,jednak uważamy aby się nie spiekły,funkcja termoobieg temperaturę oczywiście można zmniejszyć gdyby te babeczki zaczęły się robić brązowe. Z podanych skladników robimy lukier i smarujemy ciasta po wierzchu. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliTruskawkowy przekładaniec to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Artykuł Truskawkowy przekładaniec pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudadoprowadzaj do wrzenia. Gdy jest gorąca, zdejmij ją z ognia i dodaj pastylki. Odczekaj chwilę, a następnie mieszaj, aby uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Ganache sprawdzi się jako polewa do ciast, nadzienie do trufli, krem do tortów czy sos do deserów na bazie owoców, polewa czekoladowa – rozpuść czekoladę w pastylkach na parze lub w mikrofalówce (z ostrożnością, aby nie przegrzać(...)będzie płynna, polej nią ciasta, ciasteczka, owoce, bezy, lody czy inne desery. Polewa stężeje pod wpływem chłodzenia, zamieniając się w chrupiącą warstwę, czekoladowe ciasteczka i brownie – przygotuj ciasto na ciasteczka, brownie czy muffinki, a następnie wmieszaj do środka pastylki czekoladowe. Piecz według przepisu. W ten sposób urozmaicisz swoje wypieki, fondue czekoladowe – rozpuść pastylki czekoladowe z odrobiną śmietanki lub mleka
ProstePesto.plpodawać z dżemem z borówek. Pudding ryżowy z borówkami – gotować ryż w mleku ryżowym, dodać cukier, wanilię i cynamon, a następnie dodać borówki i podawać na ciepło. Ciasto bananowe z borówkami – zblendować banana, mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia, sól, olej kokosowy i mleko roślinne, dodać borówki i piec w piekarniku przez około 30 minut. Koktajl jagodowo-bananowy(...)kokosowe w blenderze, dodać syrop klonowy. Płatki owsiane z borówkami – ugotować płatki owsiane w mleku roślinnym, dodać borówki, cynamon i syrop klonowy. Tarta owocowa z borówkami – przygotować ciasto z mąki ryżowej, oleju kokosowego, cukru i wody, ułożyć borówki na cieście i upiec w piekarniku. Chia pudding z borówkami – zmieszać mleko kokosowe z nasionami chia, dodać syrop klonowy
Via Gustoszybki pomysł na pożywną, słodką przekąskę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na weekendowe długie śniadania ale i na to drugie do pracy, czy szkoły :) W objęciach wilgotnego jogurtowego ciasta w kolorze wschodzącego słońca tulą się do siebie rubinowe kawałki suszonej żurawiny i pękate brzuszki borówek, które kryją w sobie wspomnienie letnich dni. Do tego ciepły aromat cynamonu, który podbija(...)zostanie ze śniadania, tak jak to stało się u mnie ;) Zatem jeżeli macie ochotę na słodkie poranne co nieco, lub szukacie kolejnego sposobu na wykorzystanie resztek jedzenia, mieszajcie złociste ciasto pełne dobroci, które z pewnością pomoże pysznie zacząć dzień! :D Owsiane muffiny na jogurcie Potrzebujesz: 1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki płatków owsianych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki na 8 sztuk: ? 8 plastrów cukinii bez skóry ? 200 g łososia bez skóry lub innej ryby ? 1 płat ciasta francuskiego ? sól, pieprz, ? marynata do ryb cytrynowo-koperkowa ? zielenina do dekoracji ? olej do smażenia Sos: ? 4 łyżki gęstej śmietany ? 2 łyżki soku z cytryny ? 4 łyżki startego sera żółtego ? 2 łyżki koperku posiekanego ? sól, pieprz, szczypta cukru Wykonanie: ? Piekarnik nagrzać(...)okrągły środek, posolić i obsmażyć z obu stron na oleju, posypać pieprzem. ? Wymieszać wszystkie składniki sosu. ? Łososia pokroić na osiem kawałków, posypać marynatą do ryb, wstawić do lodówki. ? Z ciasta francuskiego wyciąć krążki większe o ok. 2 cm od krążków cukinii. ? Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć krążki ciasta i posmarować sosem śmietanowym. ? Ułożyć krążki cukinii, w środek każdego włożyć
To co kochamSkładniki: Ciasto ? 6 jajek ? 1 szklanka cukru ? 1/2 szklanki oleju ? 50 g mąki ziemniaczanej ? 100 g mąki pszennej ? 2 łyżki kakao ? 1/2 łyżeczki sody ? 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa ? 500 g sera mascarpone ? 1 szklanka śmietany 30% ? 3 łyżki cukru pudru ? 1 czekolada biała ? 2 łyżeczki żelatyny ? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dekoracja ? 1 gorzka(...)gorącej wody, mieszać aż się rozpuści. ? Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i żelatynę i szybko zmiksować na gładką masę. ? Połowę masy wylać na jeden krążek ciasta, przykryć drugim i rozsmarować resztę po wierzchu i po bokach. ? Nie nasączać ciasta bo dodatek oleju powoduje, że jest mokre. ? Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do rękawa cukierniczego
To co kochamOdkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto ? 4 żółtka ? 2 jajka ? 125 g masła ? 2 szklanki mąki pszennej ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz ? 1 puszka masy makowej ? 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 2 łyżki płatków migdałowych ? 2 łyżki rodzynek ? 1 łyżka miodu ? 1 cukier waniliowy ? 1 litr oleju do smażenia(...)Wykonanie: ? Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć. Gotowy mak zawiera bakalie, ale jest ich za mało. ? Zagnieść ciasto – najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać. ? Dodać śmietanę i zagnieść. ? Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. ? Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. ? Rozgrzać
To co kochamżółtka Lukier – 1 białko – 10 dkg cukru pudru – 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: – Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. – Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. – Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. – Ciasto rozwałkować na grubość(...)Wykrawać z ciasta gwiazdki. – Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. – Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. – Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. – Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. – Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kocham