móc z niej skorzystać, musiałam znaleźć przepis, który mnie do tego typu wypieków nie zniechęci jeszcze bardziej. Byłam przekonana, że i tak coś pójdzie nie tak. Że wyrobię źle ciasto, że masło będzie za zimne, że maszynka okaże się jednak niewypałem, na pewno coś spartolę. Czytałam więc internety, studiowałam przepisy i postanowiłam zrobić ciastka z bloga i love bake . Przygotowałam(...)maszynką. W sumie prosta w obsłudze, może z 10-12 końcówek, nie no, to się nie może udać. Serio byłam przekonana, że nic z tego nie wyjdzie. Maszynkę nadziałam ciastem i pierwsze próby robiłam na blacie kuchennym. Bach, pierwsze ciastko wyszło, drugie też, piąte i dwunaste trochę się rozpadło, ale nic nie szkodzi. Potem już poszło właściwie wszystko bez żadnych
Kardamonovymasła Przygotowanie: Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej śmietanki. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy(...)robienia bułeczek. Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na prostokąt (30/20cm), całość smarujemy masą makową i zwijamy wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Następnie nożem tniemy na mniej więcej takie same kawałki (u mnie z jednej części wyszło 5 kawałków). W środek każdego kawałka wcisnąć trzonek drewnianej
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCiasto półfrancuskie to idealna baza pod najpyszniejsze rogale oraz paszteciki. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto do regali Marcinkowskich i nie tylko. - bardzo dokładny przepis - porcja na 26 dużych rogali lub pasztecików - w opisie również wersja na ciasto półfrancuskie na słono
AniaGotuje.plGniazdka parzone to miękkie, rozpływające się w ustach pączki z ciasta parzonego. Najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień. Składniki 250 ml wody 100 g masła 1 szklanka mąki 4 jajka 1/4 łyżeczki soli olej do smażenia Przygotowanie Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i rozpuszczamy w nim masło. Po rozpuszczeniu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy
Wasze Przepisykonieczności użycia piekarnika). Chrupiące faszerowane naleśniczki, zapiekane z pysznym farszem, to pomysł na niecodzienny, ale bardzo prosty i łatwy w wykonaniu obiad lub kolację. Polecam! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 5-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej(...)plastrów ananasa (świeżego lub z puszki) ok 20 dkg startego żółtego sera – u mnie gouda i mozzarella pikantny ketchup *** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plaster szynki *** *** Na szynce układamy kawałki ananasa *** *** Całość posypujemy żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy
Blog z Apetytemkajmak, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do dokładnego połączenia składników ( powinno powstać plastyczne, dające się łatwo formować ciasto ). Na koniec dodać posiekaną czekoladę lub czekoladowe drobinki i wymieszać. Z ciasta formować kulki o wielkości niedużego orzecha włoskiego ( moje porcje ciasta ważyły około 20 g ) i układać
Opowieści z piekarnikaUNIWERSALNE CIASTO NA TARTĘ SKŁADNIKI 200 gramów mąki pszennej płaska łyżeczka suszonych drożdży 100 ml oliwy extra vergine 100 ml czystej wódki letnia woda (ile zabierze) sól przepis na ciasto na tartę podpłomyk i pizzę Artykuł Ciasto na tartę podpłomyk i pizzę uniwersalne pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkałyżkami mąki. Mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia ok. 20 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do miski z mąką dodajemy białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie, będzie się trochę lepić. Ciasto przekładamy na stolnicę lub blat obsypany mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę podsmażamy(...)pozostałe składniki tj. sól, pierz, natka pietruszki, woda. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Do gorącego farszu dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i studzimy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm. Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm. Krążki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie środek krążka ugniatamy
Życie zaczyna się w kuchniSuper przepis na soczyste i puszyste ciasto o smaku cytrynowym z dodatkiem jogurtu greckiego. CIASTO CYTRYNOWE Z JOGURTEM SKŁADNIKI 300 g (200 g) cukru 150 g (100 g) masła, w temperaturze pokojowej 6 (4) jaj, średnie, w temperaturze pokojowej 100 g (65 g) odcedzony jogurt szczypta soli sk.rka cytrynowa z 4 (3) cytryn 300 g... Artykuł Ciasto cytrynowe z jogurtem
Kuchnia TomkaNAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ SKLADNIKI 500 gramów włoskiej mąki pszennej typ 00 (lub zwykłej typ 450); 25 gramów świeżych drożdży; około 280 ml letniej wody; 1 łyżka soli drobnoziarnistej; 2 łyżki oliwy extra vergine; 1 łyżeczka cukru; przepis na ciasto na pizzę Artykuł Ciasto na pizzę według oryginalnego przepisu pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkawody 400 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej Przygotowanie Maślankę lekko podgrzewam, dodaje rozkruszone drożdże i miód. Odstawiamy na 10 min. Następnie dodaje resztę składników i wyrabiam ciasto. Zostawiam na 30 minut przykryte ściereczką. Po 30 minutach jeszcze raz zagniatam i formuje bochenek. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 210 stopni. Do piekarnika kładę puste naczynie żaroodporne, w którym będę
Wasze Przepisyproszek do pieczenia. Wszystko musi być wymieszane na gładką lśniącą masę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta za pomocą dużej łyżki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym , cukrem pudrem , dżemem(...)wlać białka z jajek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5 wyjąć białka z naczynia zdjąć motylek, dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz owoców, zmiksować 1 minutę, obroty 6 zdjąć kopystką ciasto, zmiksować 20 sekund, obroty 6 dodać ubite białka, wymieszać delikatnie kopystką dodać kawałki jabłek i gruszek, wymieszać delikatnie kopystką reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńpatelni. Są niezwykle proste i szybkie do przygotowania! Składniki 1 kg mąki 1/2 litra kefiru lub maślanki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody Przygotowanie Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać kółka szklanką. Piec na suchej patelni z obu stron do zarumienienia. Autor przepisu: Anna Artykuł Proziaki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyKapuśniaczki z ciasta francuskiego, nadziane pysznym farszem z kapusty i grzybów. Wyśmienita przekąska na imprezę! Artykuł Kapuśniaczki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaKRUCHE CIASTO Z DŻEMEM SKŁADNIKI 250 gramów mąki pszennej; 125 gramów masła; 100 gramów cukru; wiejskie jajko; łyżeczka pasty waniliowej, cukru waniliowego lub laska wanilii; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; dżem z owoców leśnych lub wiśniowy z kawałkami owoców; sól; przepis na kruche ciasto z dżemem Artykuł Kruche ciasto z dżemem crostata pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka