ciasto - 164325 przepisów (strona:4679/10955)

Chrupiący chleb z gara bez wyrabiania 79

ciepłej wody   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni(...)następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek chleba, który zmieści nam się w naczyniu, następnie układamy go na papierze do pieczenia, razem z tym papierem przełożymy do naczynia. Uformowany bochenek odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby podrósł.  4. Dobrze nagrzane

Izabelawkuchni
Faszerowane naleśniki z patelni 107

bardzo smaczny obiad. Naleśniki zapiekane na patelni z serem oraz pysznym farszem i podane z domowym sosem czosnkowym. Palce lizać!     Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) Farsz: 1 cukinia 20 dkg pieczarek 10 dkg ulubionej szynki 10 dkg sera mozzarella w kostce 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki tartego żółtego sera(...)smażymy, aż cukinia zmięknie a pieczarki zrumienią się. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu i posypujemy startym lub drobno pokrojonym żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy

Blog z Apetytem
Serniko-szarlotka orzechowa (bez glutenu i białego cukru) 91

schłódź w lodówce. 7. Żelatynę zalej gorącą wodę i mieszaj do rozpuszczenia drobinek. 8. W tym czasie warto sernik wyciągnąć z formy i nałożyć obręcz, która nie zmienia smaku ciasta. 9. Żelatynę wymieszaj z frużeliną i wylej na górę sernika. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. 10. Przed podaniem udekoruj według uznania

Candy Pandas
Proziaki - podkarpackie bułeczki z patelni 79

spotkania rodzinne i towarzyskie. Zawsze cieszą się popularnością, a ich przygotowanie jest banalnie proste.  Składniki:  400 g kefiru / maślanki  520-550 g mąki pszennej - ile ciasto zabierze  1 płaska łyżeczka soli  1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania:  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto ręcznie. W razie potrzeby podsypać(...)mąką, bo jej ilość będzie uzależniona od gęstości samego kefiru czy maślanka oraz suchości mąki. 2. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, szklanką lub foremką w kształcie kółka wycinać bułeczki.  3. Na suchej rozgrzanej patelni na małym ogniu smażyć bułeczki przez 3-4 minuty odwracając co jakiś czas.  4. Podawać z masełkiem czosnkowym, domowym smalczykiem

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką 87

Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką to idealne ciasto, aby rozpocząć sezon na rabarbar. Jest naprawdę przepyszna i zawsze się udaje. Można rzec, że to takie ciasto drożdżowe dla leniwych, bo nie musimy go wyrabiać, ani ugniatać. Po prostu wszystkie składniki wsypujemy do miski, Czytaj więcej

Di gotuje
Kurczak szu szu 86

łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie : Do miski dodaj mąkę, olej rzepakowy, jogurt naturalny i żółtka. Dodaj także wyrzyskie podane przyprawy i wymieszaj ciasto, aby uzyskało jednolitą konsystencję. Powinno mieć konsystencję gęstszej śmietany. W cieście obtaczaj polędwiczki. Możesz je smażyć od razu, ale warto zanurzyć w cieście wszystkie polędwiczki i włożyć do lodówki

nietylkopasta.pl
Amerykański Corn Dog 93

Corn dogi na patyku to parówki lub cienkie kiełbaski obtoczone grubszą warstwą ciasta i smażone na głębokim tłuszczu. Fakt są kaloryczne ale i też bardzo smaczne. Popularne danie kuchni amerykańskiej znane wszystkim miłośnikom fast foodów.     W stanach podaje się je zwyczajnie   ketchupem ale nic nie stoi na przeszkodzie aby podać je z pikantnym dipem . Może być świetną(...)parówki. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, przyprawami oraz solą i cukrem, wbić jajka, wlać mleko i całość wymieszać rózgą kuchenną na jednolite gładkie i dość gęste ciasto, na tyle gęste aby nie ściekało z parówki tylko ładnie je oblepiało. Każda parówkę obtoczyć równomiernie w cieście a następnie w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej około 1 litra

Wanilia i Kardamon
Chaczapuri 148

Chaczapuri to bardzo smaczna i sycąca przekąska, przygotowana z ciasta na pizzę. Wypełniona serem żółtym, serem feta i jajkiem smakuje naprawdę rewelacyjnie! Artykuł Chaczapuri pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Zdrowe napary: zioła, które warto mieć w kuchni 90

deserów. Jej orzeźwiający smak i aromat sprawiają, że jest niezwykle wszechstronna. Dzika róża : Bogata w witaminę C, świetnie sprawdzi się zarówno w postaci naparów, jak i naturalnych dodatków do ciast czy konfitur. Melisa : Znana ze swoich właściwości uspokajających, idealna na wieczorny relaks. Napar z melisy to także sprawdzony sposób na łagodzenie dolegliwości żołądkowych. Jak zacząć uprawę? Wybierz odpowiednie pojemniki : Zioła(...)Bazylia, pietruszka, szczypiorek czy dowolna kombinacja ulubionych ziół nada masłu wyjątkowy smak i aromat. 3. Zioła w pieczeniu Świeże zioła mogą być również wykorzystane w pieczeniu, dodając unikalnego smaku ciastom, chlebom czy ciasteczkom. Na przykład, dodatek rozmarynu do ciasta cytrynowego może nadać mu niezwykłej głębi, a świeża mięta świetnie komponuje się z czekoladą. 4. Zioła w marynatach i sosach Zioła

Moja Książka Kucharska
Kruche kwiatuszki z orange curd 106

bukietem pysznych, kruchych ciasteczek przełamanych nieco kwaskowym kremem pomarańczowym. Nie ma osoby, która by się nie pokusiła na takie cudeńka! Składniki na ok 35 szt gotowych ciasteczek Ciasto: 3 szklanki mąki (ok 500g) 300g masła 82% mała szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Orange curd: 200ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka utarta(...)dodatkowo cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wrzucamy żółtka, posiekane zimne masło oraz odmierzoną ilość cukru. Zagniatamy szybko gładkie ciasto, owijamy w folię i odkładamy na min. 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem: Wyciśnięty sok przekładamy wraz ze skórką pomarańczową do rondelka z grubym dnem. Dodajemy jajko

Kuchnia w czekoladzie
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych 78

Pyszne ciasto z serków homogenizowanych, bez pieczenia, z brzoskwiniami i  galaretką. Banalnie łatwe w przygotowaniu na każdą okazję:)  Składniki: na formę 25x25cm 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki brzoskwiniowe 300 ml wody 1 kg serka homogenizowanego brzoskwinie w syropie z puszki, 100 g gorzkiej czekolady, pół opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody - dokładnie

Lena Gotuje
Deser Kopiec Kreta bez pieczenia 119

pucharku! Kruche ciasteczka, bita śmietana, banan i gorzka czekolada tworzą pyszne połączenie. Kopiec kreta w formie małej porcji będzie idealną opcją na każdą okazję. Jak zrobić deser jak ciasto Kopiec Kreta? Jednoporcjowy deser kopiec kreta to szybki przepis, który przygotujesz w kilku prostych krokach. Należy ułożyć w małych pojemniczkach, szklankach lub słoiczkach kolejno: pokruszone kakaowe ciasteczka lub herbatniki, banany pokrojone(...)lodówce i spożyć do 3 dni od przygotowania (ze względu na użycie świeżych bananów i bitej śmietany). Kopiec Kreta – co można użyć zamiast bananów? Zamiast bananów do ciasta lub deserków kopiec kreta możesz użyć również truskawek, malin, borówek, wiśni i innych owoców. Dobrym pomysłem może być także galaretka owocowa – w miejsce owoców dodaj stężałą, pokrojoną w kostkę wybraną

Via Gusto
Sernik pistacjowy bez dodatku cukru i słodzików. Pychota! 91

czas na przepis, o który dostaję mnóstwo pytań od Wielkanocy…:) Serdecznie zapraszam Was na sernik pistacjowy bez dodatku cukru i słodzików. Nie jest to typowy sernik. Jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia, ale za to jest przy nim sporo blendowania, więc jeśli macie w kuchni dobry blender – super! Ja natomiast poradziłam sobie za pomocą klasycznego, ręcznego blendera(...)łyżki soku z cytryny, około 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, około 2 łyżki startej skórki z cytryny, około 2 łyżki płatków migdałowych. Sposób przygotowania Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Spód ciasta Migdały i 1/4 szklanki suszonych daktyli zalej gorącą wodą (do poziomu składników) i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie zblenduj na gładką masę. Gotową i odsączoną masę rozłóż

Natka Pietruszki
Chałka drożdżowa z kruszonką 78

mąki 50 g cukru 40 g masła zimnego Przygotowanie Do rondelka wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże, cukier i podgrzać. Całość przelać do miski i dodać suche składniki. Wyrobić ciasto, przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Uformować chałkę i odstawić na 30 minut. Wierzch posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180 C przez

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania