ciasto - 163312 przepisów (strona:4676/10888)

Drożdżówki z marmoladą różaną 135

różana kruszonka: 50 gram masła 50 gram mąki 50 gram cukru Przygotowanie: Kruszonka: Składniki na kruszonkę, przekładamy do miski,  ucieramy między palcami do połączenia się większe kawałki/grudki. Ciasto:  Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie(...)ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt,  wycinamy ringiem lub szklanką okrągłe kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdej robimy wgniecenie pięścią, smarujemy marmoladą różaną.  Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, słonecznikiem i żurawiną 89

blenderem na mąkę (ja zmiksowałam tak średnio, żeby mąką nie była taka miałka, tylko miała kawałki płatków). Do mąki owsianej dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia się składników. 3. Czekoladę siekamy nożem na mniejsze kawałki, żurawinę tak samo. Razem ze słonecznikiem dodajemy do ciasta i całość mieszamy łyżką. 4. Blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy, żeby ciasteczka układać w odstępach, bo rosną. 5. Pieczemy w 200 stopniach (góra - dół) około 12-15 minut.  6. Ciasteczka po upieczeniu są dość miękkie, ale jak przestygną powinny być chrupkie :-) Smacznego

kruche babeczki
10 pomysłów na obiad z makaronem BEZ MIĘSA – przepisy 115

cały dzień. Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy 10 pomysłów na obiad z makaronem BEZ MIĘSA – przepisy PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM – przekąska z ciasta francuskiego SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? Kokosowe ciasta, ciasteczka i desery – 15 PRZEPISÓW RISOTTO Z GRZYBAMI – przepis na risotto z suszonymi borowikami

Via Gusto
Naleśniki ruskie z farszem jak na pierogi. Podane z okrasą ze zrumienionej cebuli są przepyszne. PRZEPIS 107

półtłustego, 2 duże cebule, sól, pieprz. Jak zrobić naleśniki ruskie? Do miski wsyp mąkę , wlej mleko i wodę, wbij jajka, dodaj olej i sól, zmiksuj na gładkie lejące się ciasto. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj ją olejem, wylej chochlę ciasta i natychmiast ruchami patelni rozprowadź równomiernie po dnie. Smaż przez około 30 sekund (aż naleśnik się przyrumieni), odwróć i smaż kolejne(...)sekund. Naleśnik zdejmij, powtarzaj aż do zużycia ciasta. Jeszcze gorące ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na oleju, dodaj do ziemniaków. Dodaj również twaróg, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na każdy naleśnik wykładaj 2 łyżki farszu, zwijaj ciasno w rulon, robiąc zakładkę. Naleśniki podawaj z okrasą ze zrumienionej na oleju cebuli.   Artykuł Naleśniki

Kulinarna Polska
Babka cytrynowa 4021

Lukier: 2 łyżki wymieszaj z 1/2 szklanką cukru pudru. Jak za rzadkie to więcej cukru, a jak za gęste to dodaj soku z cytryny. Upieczone i przestygnięte ciasto posmaruj lukrem. Autor przepisu: Klaudia Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pizza po góralsku 88

mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g startej mozzarelli suszone oregano świeża rukola 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto

kruche babeczki
FRANCUSKA TARTA Z ZIEMNIACZKAMI, TYMIANKIEM I MOZZARELLĄ 93

lubi ją jeść, drugi: robi się ją dość szybko, potrzebuje około 10 -15 minut, na jej przygotowanie, resztę robi piekarnik, trzeci: składniki zazwyczaj mam w domu, kupuje tylko gotowe ciasto francuskie, samej rzadko chce mi się robić. Przepis w postaci filmu znajdziesz na moim kanale na Instagramie , polecam bo pokazuje wszystko krok po kroku. KLIK  @smyk_w_kuchni_blog(...)PRZEPIS NA FRANCUSKĄ TARTĘ LICZY się każdy szczegół, nie pomijaj żadnych składników, nie zmieniaj proporcji ;-) SKŁADNIKI : - arkusz ciasta francuskiego - 1/4 kostki sera feta - świeża gałka muszkatołowa - 2 szalotki - ziemniaczki odmiany mączystej,  Ciastem wylep formę do tarty, oprósz serem feta i otartą gałką muszkatołową, poszatkowaną szalotką.  Ziemniaki wyszoruj, potnij na ultra cienkie plasterki na mandolinie, opłucz pod wodą. Odcedź

SMYKWKUCHNI
Placuszki z kaszy manny dla dzieci i dorosłych 121

spęcznienie. Krok 2 Gdy kasza spęcznieje, wbijam jajka, oprószam szczyptą soli i wsypuję proszek do pieczenia. Całość miksuję na średnich obrotach miksera do czasu, aż powstanie jednolita masa. Ciasto na placuszki jest dość rzadkie i takie ma być. PS. Do ciasta możesz też dodać kawałki ulubionych owoców (jabłka, banany, borówki) . Zamiast cukru, możesz dodać miodu w proporcji(...)Dzięki temu placuszki będą puszystsze. Krok 3 Rozgrzewam patelnię z nieprzywierającą powłoką. Następnie dodaję trochę tłuszczu i rozgrzewam na średnim ogniu. Za pomocą chochelki umieszczam na rozgrzanym tłuszczu porcje ciasta na placuszki. Wlewam tyle, aby otrzymać placuszki o średnicy około 12 cm. Smażę na średnim ogniu przez około 30 sekund z jednej strony. Następnie za pomocą drewnianej lub plastikowej łopatki

Ania gotuje
Faworki tradycyjne 82

faworkowej receptury.  Składniki: 250 gram mąki pszennej 2 łyżki masła 3 żółtka 1 jajko 2 - 3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu 2 łyżki cukru pudru do ciasta szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto - przesiewamy  mąkę do większej miski, dodajemy cukier puder, sól, wlewamy żółtka, jajko, mieszamy widelcem. Kolejno(...)Wykładamy ją na blat i uderzamy kilka razy mocno wałkiem,  rozpłaszczając ją. Ponownie formujemy kulę, ponownie uderzamy  - powtarzamy tą czynność kilka razy, wpłynie to na  elastyczność ciasta i kruchość, delikatność faworków. Formujemy kulę i chłodzimy ją w lodówce około pół godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy bardzo cieniutko  na blacie posypanym mąką ( staramy się nie podsypywać  zbyt

Kronika Piekarnika
Babka na majonezie 85

Przepyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu babka na majonezie. Obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Składniki 6 jajek 1 słoiczek majonezu 400 g 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Jajka ubić z cukrem do gęstości, dodawać po łyżce majonezu i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę i proszek. Wszystko lekko

Wasze Przepisy
Czekoladowa babeczka z wiśniami – babeczka z kubeczka 94

Czekoladowa babeczka z wiśniami – babeczka z kubeczka Są czasem takie dni, gdy mam ogromną ochotę na ciasto, ale nie mam czasu (lub ochoty) na pieczenie. Też tak macie? Wówczas robię szybkie babeczki z kubeczka. To małe ciasto, które zrobicie w 5 minut. Prosto, szybko i pysznie. Ostatnio na deser miałam pyszną czekoladową babeczkę z wiśniami Znikła równie szybko(...)mikrofali na 2,5 – 3 minuty (w mojej kuchence mikrofalowej jest gotowe po 2,5 min, robiłam je też w innych i nigdy nie trzymałam dłużej niż 3 min). Ciasto powinno ładnie urosnąć. Uwaga: Jeśli będziemy je trzymać za długo zrobi się za suche. Smacznego The post Czekoladowa babeczka z wiśniami – babeczka z kubeczka first appeared on Słodkie okruszki Blog

Słodkie okruszki
Pancakes – amerykańskie naleśniki bezglutenowe 152

łyżeczki) 200 ml mleka (może być roślinne) Przygotowanie: Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym i solą przez ok. 2 min Dodaj pozostałe składniki i połącz mikserem do otrzymania gęstego ciasta Smaż na dobrze rozgrzanej patelni przez ok 2 min. z każdej strony Podawaj z ulubionymi dodatkami np.: polane miodem, syropem klonowym, z owocami lub jogurtem i marmoladą

Słodki Blog
Serniczek kawowy na biszkopcie 210

Przepyszne ciasto na różne okazje jak i bez okazji. Na kakaowym biszkopcie rozprowadzona została serowa masa z dodatkiem mleka w proszku oraz kawy, na niej są biszkopty, które przykrywa galaretka brzoskwiniowa. Ciasto ma wspaniałą konsystencję, nie jest przesłodzone. Idealne do kawy, choć nie tylko. Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis i go wypróbowałam. Polecam i Wam! Zobacz też przepis

Smaki Na Talerzu
Maślany murzynek 1149

Przepis na przepyszne ciasto murzynek, idealnie wilgotne i puszyste, wprost rozpływa się w ustach. Składniki cukier 1,5 szklanki masło 1 kostka mleko 0,5 szklanki jajka 4 sztuki kakao 3-4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżka opcjonalnie można dodać 3-4 łyżki powideł śliwkowych Przygotowanie Mleko, masło, cukier i kakao wrzucić do rondelka i podgrzać cały czas mieszając

Wasze Przepisy
Pączki Z Nowego Orleanu 148

soli i miksujemy krótko. 3. Następnie dodajemy przesianą mąkę, esencję waniliową, wyrośnięty zaczyn i miksujemy do połączenia składników.  4. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz miksujemy.  Ciasto ma dość luźną konsystencję, ale tak ma być. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub dłużej aż podwoi swoją objętość.   5. Kiedy ciasto podwoi swoją(...)objętość wykładamy je na omączony blat. W między czasie rozgrzewamy olej, a ciasto zagniatamy (będzie dość klejące) następnie wałkujemy na grubość około 0,5 mm i wykrawamy kwadraty/prostokąty o boku 4x3 cm i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku, następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania