ciasto - 164325 przepisów (strona:4667/10955)

Miodowa chałka śniadaniowa z suszonymi śliwkami 69

Wykonanie: Zaczyn drożdżowy: Do niewielkiej miseczki wlewamy ciepłą wodę,  dodajemy łyżkę miodu i wsypujemy saszetkę drożdży instant.  Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by zaczyn zaczął pracować. Ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy, śliwki drobno kroimy. Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną,  mąkę graham ( lub wyłącznie mąkę pszenną ), sól, cynamon  i mieszamy lub przesiewamy składniki, by się(...)Mieszamy składniki łyżką, po czym wsypujemy pokrojone suszone śliwki  i zaczynamy zagniatać dłonią - po minucie, dwóch zagniatania  powinniśmy wyrobić zwarte, miękkie, nie lepiące się do dłoni ciasto. Zostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce, u mnie - piekarnik rozgrzany do temperatury 40 stopni. Po wyrośnięciu ciasto raz jeszcze chwilkę

Kronika Piekarnika
Bez glutenu, bez mięsa, bez wyrzeczeń – smacznie i lekko po świętach 102

odstawić na 5 minut. Wymieszać obie mąki z błonnikiem. Zimne masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać mąki z błonnikiem i rozpuszczoną gumę arabską. Zagnieść składniki na ciasto. Zagniatać tylko do połączenia. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 180ºC na termoobieg. Rozwałkować ciasto na placek o średnicy 32 cm i wyłożyć(...)formę do tarty o średnicy 30 cm. wyrównać brzegi. Nakłuć ciasto widelcem. Przykryć spód do tarty papierem do pieczenia, a na wierzch wysypać ceramiczne kuleczki. Piec spód przez 15 minut, wyjąć i lekko przestudzić. Brokuły podzielić na różyczki. Por pokroić na cienkie krążki. Wsypać groszek do garnka, dodać brokuły i por. Blanszować warzywa przez 3 minuty, po czym odcedzić

codojedzenia
Bułki do hot dogów przepis 69

świeżych drożdży  PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj mąkę, mleko w proszku, miękkie masło, miód lub cukier i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj wodę i  jajko. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i odłuż do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i podziel(...)sześć części (u mnie każda miała po 145 g). Z każdej części uformuj bułeczki. Następnie weź pierwszą bułeczkę i rozwałkuj prostokąt. Dłuższy bok ma mieć 15-17 cm zroluj ciasto dłuższym brzegiem w tzw."palucha". Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj pozostałe bułeczki i zroluj w podłuzną bułkę. Ułóż bułki w znacznej odległości od siebie na blasze

AZgotuj!
Faworki drożdżowe pieczone w piekarniku 68

zaczyn drożdżowy, dodajemy żółtka,  śmietanę i rozpuszczone, przestudzone masło.  Wszystkie składniki mieszamy początkowo łyżką,  następnie zagniatamy dłonią do otrzymania gładkiego,  nielepiącego się do dłoni, zwartego ciasta  ( powinno wystarczyć około pięciu minut zagniatania ). Ciasto odstawiamy na pół godziny pod przykryciem. Po tym czasie dzielimy je na trzy równe części. Zaczynamy wałkowanie - blat lub stolnicę oprószamy mąką(...)rozwałkowujemy po kolei każdą z części ciasta na cieniutki placek  - jak na pierogi lub klasyczne faworki. Radełkiem kroimy na paski o szerokości 2 cm, długości około 10 - 12 cm, wewnątrz każdego robimy nacięcie ( na około 2 cm długości ),  przekładamy jeden koniec faworka przez powstały otwór i przeciągamy. Gotowe ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem  do pieczenia

Kronika Piekarnika
,,Sofficini z szynką i serem’’ 72

wraz z nim impreza sylwestrowa. Zaproś więc swoich gości na szampańską zabawę i zaskocz przyrządzając dla nich przepyszne pierożki. Sofficini to popularna przekąska z Włoch przygotowane na bazie ciasta parzonego, wypełnione różnymi składnikami a następnie panierowane i smażone. Propozycja na sylwestrową domową imprezkę. Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki Łyżka mąki ½ łyżeczki soli Farsz: Pieczarki Cebula 1 jajko Bułka(...)cienkie plasterki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. W misce roztrzepujemy jajka

Podróż w kulinaria
BLINY Z PASTĄ Z SZYJEK RAKOWYCH 71

cukrem i mlekiem, wlej do mąki, wymieszaj przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut w temperaturze pokojowej. Żółtka oddziel od białek, połącz z roztopionym masłem, dodaj do ciasta. Ubij pianę z białek, delikatnie wymieszaj z ciastem, odstaw na 20 minut. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj nieduże porcje ciasta i smaż na złoto. Przygotuj pastę z szyjek rakowych : Szalotki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Orzeszki z kremem orzechowym 73

roku również zagościły na świątecznym stole. Jest to juz kolejny przepis na orzeszki na moim blogu bo ciągle szukam nowych smaków. Tym razem kruche orzeszki z jasnego ciasta z kremem orzechowym. Są pyszne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na skorupki: Ok. 500g mąki pszennej tortowej  200g zimnego masła  6 żółtek  1 łyżka kwaśnej śmietany(...)proszku do pieczenia  Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy I proszek do pieczenia. Dodać żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta odrywać małe porcję i formować z nich nieduże kulki. Kulki wkładać do nagrzanego opiekacza do orzeszków lub specjalnej patelni żeliwnej. Piec do zrumienienia. Czas pieczenia będzie zależny

Waniliowe Improwizacje
Świąteczne pierniczki – szybkie puszyste i miękkie 92

doprowadzamy całości do wrzenia. Do miski wsypujemy mąkę z sodą. Dodajemy mieszankę z garnka i wbijamy jajka. Całość mieszamy wstępnie łyżką, a następnie wyrabiamy ręką do połączenia. Rada: Jeśli ciasto będzie się zbytnio lepić (zależy to od użytego miodu itd), to podsypujemy tylko rękę delikatnie mąką i łączymy składniki. Nie dosypujemy więcej mąki. Ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji po schłodzeniu. Ciasto

Słodkie okruszki
Sernik wiedeński mojego taty. Tradycyjny sernik bez spodu, proszku do pieczenia i bez mąki ziemniaczanej 107

sernik wiedeński mojego taty Polecam przepis na tradycyjny sernik wiedeński , który piekł mój tato. W tym serniku nie znajdziecie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej , a nawet spodu z kruchego ciasta lub herbatników. Co ważne, ten sernik nie pęka i prawie nie opada, i zawsze się udaje . Poniżej zdradzam sekrety jego przygotowania. Z tego przepisu wychodzi sernik na tortownicę(...)pęka? Sekret sukcesu przy tym serniku jest prosty - nie ma w nim zbyt dużo wtłoczonego powietrza. Twaróg mielony w maszynce i ręczne ucieranie masy zapobiega zbytniemu napowietrzeniu ciasta. Tylko piana jest dobrze ubita, ale dzięki temu sernik staje się puszysty, ale nie opada po ostudzeniu. Pieczenie w kąpieli wodnej i obniżenie temperatury zapobiega wysychaniu ciasta i przypalaniu "od góry

Gotujemy i jemy
Czeskie ciasteczka orzechowe, czyli słynne Masarykovo cukroví (ciasteczka Masaryka) 79

orzechów włoskich. Łuskane orzechy włoskie moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osuszamy je i drobno mielimy. Z mąki, masła, cukru pudru, zmielonych orzechów i żółtka szybko zarabiamy gładkie ciasto , formujemy kulę i na kilka godzin wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.  Schłodzone ciasto ponownie zarabiamy i formujemy kilka wałeczków o średnicy ok. 2 - 3 cm . Wałeczki ciasta

Gotujemy i jemy
Sernik baskijski 199

mąkę pszenną. Ubijać przez 30 sekund. Masę serową wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, po czym lekko uderzyć nią o blat kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 55 minut do godziny. Upieczony wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej po czym wstawić do lodówki(...)Ciasto przed podaniem przechowywać w lodówce. Sernik baskijski Warto wiedzieć robiąc sernik baskijski. Ten sernik piekę w okrągłej tortownicy o średnicy 21 centymetrów. Składniki wykorzystane do przygotowania sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest je wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Czas pieczenia sernika zależy w dużej mierze od tego jaki mamy piekarnik

MeCooks

Proponowane wyszukiwania