ciasto - 163312 przepisów (strona:4674/10888)

Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 75

imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 6 dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 6 łyżeczek bułki(...)maśle. ? Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. ? Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. ? Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. ? Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut

To co kocham
Tort Rafaello 86

Właściwie to zawsze piekłam z tego przepisu ciasto Rafaello – biszkpopt przekładany masą budyniową z płatkami migdałowymi i posypany po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Tym razem powstał tort Rafaello, bo taka była imieninowa potrzeba. Jak przystało na prawdziwy tort jest słodki, z glutenem i jajkami, czyli nie dla mnie. Oczywiście zjadłam kawałek i potem odchorowałam. Referencji nie potrzebuje, bo następnego(...)żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. ? Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. ? Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. ? Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C przez 15 minut. Masa budyniowa ? Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem waniliowym. ? Pozostałe mleko wymieszać z mąką

To co kocham
Sernik z orzechami w miodzie 77

Już chyba wiecie, że moje ulubione ciasto to sernik. Chociaż część osób uważa, że sernik to nie ciasto lecz deser, mnie to nie przeszkadza. Jak zwał tak zwał, ale to i tak moje ulubione ciasto. Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego

To co kocham
Tort fasolowy 90

różne pokazy i imprezy kulinarne, jak np. Fasolaki, na których prezentowane są przeróżne dania z fasoli. Tort fasolowy zawsze budzi kontrowersje, bo nikt nie spodziewa się takiego składnika ciasta, ale wszelkie obiekcje co do smaku mijają po degustacji. Mama dostała nawet propozycję uzyskania certyfikatu na recepturę tortu fasolowego, ale zrezygnowała z tego przywileju, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki(...)Ciasto fasolowe ? 1 szklanka fasoli Jaś ? 250 g cukru pudru ? 8 jajek ? 3 łyżki bułki tartej ? 1 łyżka mąki pszennej ? 70 g orzechów włoskich ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa ? 3 szklanki śmietanki 36% ? 3 gorzkie czekolady ? płatki migdałowe ? cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby Wykonanie Ciasto fasolowe ? Fasolę namoczyć na noc i ugotować

To co kocham
Szarlotka orzechowa bezglutenowa 82

ugotowany zmiksować z oliwą i cukrem, po czym wymieszać z ricottą. ? Dodać mielone orzechy i mąkę ziemniaczaną. ? Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ? Połowę ciasta wyłożyć na spód. ? Marmoladkę jabłkową wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto. ? Na wierzch dać drugą część ciasta. ? Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. ? Można posypać przed

To co kocham
Placuszki ziemniaczano-serowe 87

olej do smażenia Wykonanie: ? Groszek zielony ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować lub utrzeć. ? Ziemniaki utłuc z groszkiem, dodać biały ser, mąkę ziemniaczaną, koperek, przyprawy i zagnieść lekkie ciasto. ? Na stolnicy podsypanej mąką rozpłaszczyć ciasto i wyciąć kółka. Ciasto jest delikatne więc placuszki przekładać na patelnię za pomocą szpatułki. ? Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju

To co kocham
Ciasto serowe z dynią 79

więc dyni ciąg dalszy. Rodzina już mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do ostatniego kęsa. Upiekłam więc niby sernik, albo raczej ciasto serowe na bazie dyni. Ciasto to wymyśliłam na poczekaniu, gdy dowiedziałam się, że za godzinę wpadnie do mnie koleżanka. W lodówce była riccotta i gotowy mus z dyni, a inspiracja(...)jakoś sama przyszła. Gdy Asia zapukała do drzwi, ciasto kończyło się piec, a zaraz potem raczyłyśmy się ciepłym niby sernikiem. Mnie bardzo smakował. Składniki: ? 200 g sera ricotty, może być każdy inny ? 2 szklanki musu z dyni (dynia pieczona w piekarniku i zmiksowana) ? 1 szklanka mąki ryżowej, może być każda inna ? 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej ? 1/3 szklanki oleju ? 4 łyżki

To co kocham
Ciastka Słodkie pieczarki 80

pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się za pomocą szyjki małej butelki po wodzie, maczanej w sypkim kakao i wciskanej do połowy kulki ciasta. Imitacja bardzo udana! Składniki na 32 ciastka: ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 szklanka mąki ziemniaczanej ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 150 g masła ? 1 jajko ? 1/2 łyżeczki sody ? 1 łyżka kakao(...)Wykonanie: ? Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać jajko. ? Wsypać obie mąki i sodę, mąki z sodą zmiksować na niższych obrotach miksera. ? Zagnieść ciasto, kulę podzielić na 4 części. ? Z każdej ćwiartki zrobić wałek i podzielić go na 8 części. Mają być 32 kawałki ciasta. ? Z każdego kawałeczka zrobić kulkę, ułożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ? Przygotować małą plastikową

To co kocham
Kruche imbirowe witrażyki 70

Kruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych landrynek. Jak wyszły – oceńcie sami. Składniki: ? 300 g mąki pszennej ? 200 g masła ? 100 g cukru pudru ? 1 jajko ? 1 łyżeczka imbiru (suchej przyprawy) ? 1 opakowanie niebieskich landrynek Wykonanie: ? Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem i zagnieść(...)masłem i jajkiem. Ja zimne masło ścieram na tarce. ? Zagniatać dość szybko, po czym kulę ciasta włożyć do lodówki na 3 godziny. ? Landrynki włożyć do grubszego woreczka i pokruszyć tłuczkiem. ? Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać gwiazdki. W środku każdej zrobić dziurkę mniejszą gwiazdką. ? Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce. W środek każdej nałożyć

To co kocham
Gofry francuskie ze szparagami 69

Wiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: ? ciasto francuskie ? biały serek kanapkowy ? łosoś wędzony ? pęczek zielonych szparagów ? kiełki słonecznika ? kilka plasterków cytryny ? oliwa do polania Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się(...)odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra posolonej wody z łyżeczką cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. ? Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. ? Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. ? Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane

To co kocham
Ciastka na Baby Shower dla dziewczynki 75

Dodać jajko i ucierać na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. – Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i solą. – Połączyć wszystkie składniki ręką aż powstanie kula ciasta. – Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. – Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm i wykrawać foremkami ciastka. – Ciastka położyć na blaszce wyłożonej

To co kocham
Kopytka z musztardą ziarnistą 82

ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo dokładnie utłuc razem z musztardą francuską. – W misce ziemniaki wymieszać z jajkami, doprawić solą i stopniowo dosypywać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk, ale również nie może być zbyt twarde. – Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, formować wałki i kroić

To co kocham
BURGERY Z SOCZEWICY W ORKISZOWO - ŻYTNIEJ BUŁCE 101

podsypania). Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, sól, wodę i mieszamy, a następnie odstawiamy na 5 minut. Dodajemy mąkę orkiszową typ 700 i żytnią. Zagniatamy ciasto, ewentualnie dodajemy mąkę orkiszową jasną. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2h. Ciasto dzielimy i formujemy bułeczki. Wykładamy na blachę do pieczenia i nacinamy nożem krzyżyk

Jeść, by żyć w zdrowiu
Idealna babka piaskowa 85

masła dodawać ciągle miksując utarte żółtka, 3 krople olejku cytrynowego oraz 2 szkl przesianej mąki i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, piec 45 min. w 180 stopniach. Autor przepisu: Iwona Artykuł Idealna babka piaskowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Domowe bułki z żółtym serem 117

Wszystko mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtko, wlewamy rozpuszczone masło i dolewamy nasze rozrobione drożdże. Wszystkie składniki mieszamy wstępnie łyżką, a następnie zagniatamy ręką na gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podczas zagniatania dodajemy mąkę. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy w misce i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie(...)ciasto krótko wyrabiamy na podsypanej mąką macie i dzielimy na 6-8 równych kawałków z których formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą z wierzchu smarujemy białkiem. Na wierzch ścieramy na drobnych oczkach ser. Bułki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być równy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania