ciasto - 163312 przepisów (strona:4666/10888)

Chleb pszenno-żytni na drożdżach 72

Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie. Po tym czasie do miski wsypać mąki, siemię, słonecznik, otręby i sól, resztę wody i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać (ciasto będzie kleiste). Najwygodniej jest użyć robota kuchennego, ale zapewniam Was, że nie jest potrzebny. Ja wyrobiłam wszystko łyżką drewnianą przez chwilę (tylko do połączenia składników) i chleb też się udał(...)Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 25 minut. Keksówkę smarujemy olejem, obsypujemy otrębami. Po 25 minutach wyrastania ciasta, ciasto znowu mieszamy i przekładamy do keksówki (można je wyrównać palcami lekko posmarowanymi olejem). Znowu je przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wkładamy do nagrzanego

Kardamonovy
Naleśniki z zsiadłego mleka 65

około 15 naleśników) Mleko wlewamy do miski razem z wodą i masłem, dokładnie mieszamy. Dodajemy do tego mąkę, jajka i sól, znowu mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na godzinę. Przed usmażeniem wszystko jeszcze raz mieszamy, jeżeli ciasto wyszło za gęste, dolejcie odrobinę wody. Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor

Kardamonovy
Pączki z serków homogenizowanych 79

nigdy więcej. Pewnie do następnego tłustego czwartku… Pączki z serków homogenizowanych to chyba najprostszy sposób zrobienia pączków. Miesza się wszystko w jednej misce, a później łyżką nakłada porcje ciasta na rozgrzany olej. I tyle. Na koniec cukier puder i można uzupełniać kalorie. Jeżeli więc nie macie czasu na tradycyjne pączki, ten przepis jest właśnie dla Was. Osobiście pączki lubię(...)głębokiej patelni rozgrzewamy olej, musi go być naprawdę sporo. Pączki muszą mieć miejsce, żeby same się obrócić (tak, same się obracają), na dodatek urosną. Przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta, zanurzamy łyżkę w rozgrzanym oleju. Nabieramy porcję ciasta i wkładamy do oleju. Ja jednocześnie robiłam 5 pączków na raz. Smażymy pączki tak długo, aż porządnie się zarumienią z obu stron. Gotowe

Kardamonovy
Knedle z mięsem z rosołu 63

zabieramy się za robienie knedli. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajka, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 400 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu knedli(...)podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej (raczej więcej). Knedle odkładamy na blat podsypany mąką. Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Pamiętajcie żeby na początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły się

Kardamonovy
Babeczki jogurtowo-waniliowe 77

wypiekach. Część z Was już wie, że mam dwie lewe ręce do tego typu rzeczy i raczej od nich stronię. Ale… Parę tygodni temu opublikowałam przepis na ciasto jogurtowe i od razu wiedziałam, że to właśnie z tego przepisu zrobię małe babeczki. Przepis jest prawie identyczny, dodałam do niego jedynie laskę wanilii i zrobiłam lukier wg przepisu wcześniej wspomnianej(...)zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru. Ja, robiąc ciasto, też dałam jedynie 120 g cukru – dla mnie to wystarczająca ilość. Z tego co pamiętam w oryginale było 150 g. Ale tak jak mówię, jeżeli dodacie do nich lukier

Kardamonovy
Pieczony naleśnik – Dutch Baby 91

stole. Aż szkoda było go kroić. No, ale nie zrobiłam go po to, żeby na niego patrzeć. Pokroiłam go, rozdzieliłam, zjadłam. W smaku i konsystencji bardzo przypominał mi ciasto z karpatki lub eklerków. Dla mnie bomba. My, mimo oporów związanych z deserami, zjadł śniadanie bez problemów. Myślę, że to zasługa świeżych owoców, jogurtu i faktu, że Dutch Baby nie wyszedł(...)piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni, podgrzewamy w nim patelnię. W misce mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, cukier i sól, mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dość lejące. Odstawiamy je na 15 minut. Podgrzaną patelnię wyciągamy z piekarnika (nie poparzcie się), wrzucamy na nią masło, rozpuszczamy je. Następnie wylewamy na to gotowe ciasto. Pieczemy

Kardamonovy
Racuchy z tartymi jabłkami 144

puder do posypania (przepis na około 14 sztuk) Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy

Kardamonovy
Pancakes z dynią 75

orzechy włoskie do podania (przepis na około 15 sztuk) Do miski wlewamy jogurt, puree z dyni, jajka i tłuszcz, dodajemy do tego resztę składników, miksujemy do uzyskania idealnie gładkiego ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeżeli wyszło za rzadkie, dodajcie do niego ciut więcej mąki. Konsystencja zależy od wielkości jajek, od rodzaju jogurtu, dlatego czasami trzeba minimalnie zmienić(...)proporcje. Porcje ciasta nakładamy łyżką na suchą, rozgrzaną patelnię i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Polecam przed podaniem polać pancakes miodem i poszatkowanymi orzechami włoskimi. Podobne przepisy: Pancakes Racuchy dyniowe z jabłkami Artykuł Pancakes z dynią pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Czekoladowe muffiny na jogurcie 66

www.wysmakowane.pl/ . Wylądowałam tam, bo szukałam babeczek, które w swoim składzie będą miały jogurt naturalny, którego mam trochę za dużo w lodówce. Zagoniłam córkę do mieszania składników, potem do nakładania ciasta. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Co 30 sekund lądowała przy piekarniku, żeby sprawdzić czy babeczki rosną. Zdecydowanie urosły. Tzn. finalnie nie wyszły jakoś wybitnie puszyste, ale moim zdaniem upiekły się(...)właśnie w punkt. Coś między brownie a puszystym ciastem drożdżowym. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :). I teraz jedna rzecz. Ta czekolada, którą oblałam babeczki nie jest niezbędna. Jest fajnym dodatkiem, ale i bez niego babeczki są naprawdę smaczne. Dodałam ją jedynie do zdjęcia, wiedziałam że deser będzie wyglądał po prostu ładniej. Chodzi za mną jeszcze opcja

Kardamonovy
Ciastka z maszynki 84

móc z niej skorzystać, musiałam znaleźć przepis, który mnie do tego typu wypieków nie zniechęci jeszcze bardziej. Byłam przekonana, że i tak coś pójdzie nie tak. Że wyrobię źle ciasto, że masło będzie za zimne, że maszynka okaże się jednak niewypałem, na pewno coś spartolę. Czytałam więc internety, studiowałam przepisy i postanowiłam zrobić ciastka z bloga i love bake . Przygotowałam(...)maszynką. W sumie prosta w obsłudze, może z 10-12 końcówek, nie no, to się nie może udać. Serio byłam przekonana, że nic z tego nie wyjdzie. Maszynkę nadziałam ciastem i pierwsze próby robiłam na blacie kuchennym. Bach, pierwsze ciastko wyszło, drugie też, piąte i dwunaste trochę się rozpadło, ale nic nie szkodzi. Potem już poszło właściwie wszystko bez żadnych

Kardamonovy
Placki z twarogiem 82

końcu z nimi zmierzyć. Wybrałam jeden z nich, ten bez mleka. Konsystencja wyszła przedziwna, nie dało się właściwie z nią nic zrobić. I żeby niczego nie wyrzucać, postanowiłam ciasto rozcieńczyć mlekiem. Całość dało się uratować. Ostatecznie jak przestudiowałam inne przepisy (te z mlekiem oczywiście), okazało się, że jeden z nich właściwie pokrywa się z tym moim, do którego dolałam mleka(...)rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy do niego mleko, żółtka i cukier, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę, znowu mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem placki posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy

Kardamonovy
Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu 90

wystygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego z hakiem. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość(...)czasie z ciasta urywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy kulki. Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i pozostawiamy przykryte ściereczką na około 15 minut, aby nieco podrosły. W dużym garnku zagotowujemy wodę, umieszczamy na nim sito do gotowania na parze i układamy luźno pampuchy. Gotujemy je pod przykryciem około 10-15 minut. Sos borówkowy W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy

e-PrzepisyKulinarne
Deser Kinder Bueno w pucharkach 120

bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Deser Kinder Bueno w pucharkach FIT SERNIK BEZ PIECZENIA – aż 20 g białka na porcję 200 kcal! | GYMBEAM Polecane desery i ciasta z borówkami – 10 PRZEPISÓW Sałatka warstwowa tarta na tarce Sałatka z czerwoną cebulą – zobacz 7 hitowych przepisów DESER Z BORÓWKAMI – deser Puszysta Jagodzianka Oto kilka innych pomysłów(...)mascarpone tworzy doskonałe połączenie. Dodatek mascarpone nadaje sernikowi aksamitności i delikatności. Możesz eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami, takimi jak owoce, orzechy czy czekolada, aby nadać sernikowi wyjątkowego charakteru. Ciasto truskawkowe z mascarpone: Delikatne i puszyste ciasto, przełożone kremem z mascarpone i świeżymi truskawkami, to idealny deser na letnie dni. Mascarpone dodaje kremowości i delikatności, a truskawki nadają świeżości

Via Gusto
Placuszki na serku wiejskim z truskawkami 116

bardzo wilgotne i mięciutkie, u mnie obowiązkowo  z dużą ilością truskawek. Bardzo polecam na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Zróbcie takie i dajcie znać czy smakowało. Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 jajka 1 serek wiejski ( 200 g )  2 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia  kilka łyżek mąki tortowej    Dodatkowo: kilka świeżych(...)wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i roztrzepujemy rózgą. Następnie dodajemy serek i mieszamy, wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia, ja mąkę dodawałam stopniowo, mieszałam i dosypywałam, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. Na koniec dodajemy truskawki, wcześniej umyte, osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone w plasterki. Delikatnie mieszamy. 2. Na patelni

Izabelawkuchni
Sałatka warstwowa tarta na tarce 102

Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Sałatka warstwowa tarta na tarce Sałatka z czerwoną cebulą – zobacz 7 hitowych przepisów DESER Z BORÓWKAMI – deser Puszysta Jagodzianka Desery i ciasta z malinami – 12 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Przepis na łaciaty sernik z pianką i Nutellą CIASTO Z KAWĄ ROZPUSZCZALNĄ – kawowe ciasto ze śmietanką sałatka warstwowa tarta na tarce – prosty

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania