Pstrąg jest nie tylko smaczną, ale też zdrową rybą. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a jednocześnie zawiera stosunkowo mało tłuszczu, przez co jest mniej kaloryczny niż np. łosoś. Mimo mniejszej ilości tłuszczu ma najwięcej kwasów omega 3 i omega 6 wśród wszystkich ryb słodkowodnych. Znajdziemy w nim także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Sposobów na podanie wędzonego pstrąga jest wiele, ja tym razem wykorzystałam go jako dodatek do pysznej razowej tarty. Tarta z wędzonym pstrągiem - przep... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...