Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i jogurt. Chwilę zmiksować. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Wymieszać mikserem, lub robotem do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Miskę z ciastem nakryć folia spożywczą i schłodzić w lodówce, 20-30 minut. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego
Agusiowe smakołykistosik ciepłych chlebków Naan. To pyszne, indyjskie płaskie pieczywo, które tradycyjnie jest wypiekane na drożdżach w specjalnym piecu tandoor, możecie sobie przygotować w zaciszu własnych kuchni :) Gdy cienko rozwałkowane ciasto zaczyna puchnąć na patelni, wydymając przypieczony brzuszek, w tym samym czasie policzki zaokrąglają się od uśmiechu, a kuchnia wypełnia jednym z najprzytulniejszych zapachów. Tak samo jak są pyszne na ciepło(...)łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przyrządzenia: 1. W misce połącz mokre składniki. 2. Dodaj mąkę oraz sól i sodę i zagnieć jednolite ciasto - będzie dość zwarte. 3. Miskę z cistem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.8h) 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i uformuj kulki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKremowy sernik z borówkami to przepyszne ciasto, które sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Składniki Spód: 150 g herbatników czekoladowych 60 g masła Masa sernikowa: 1 kg sera sernikowego 250g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 4 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: borówki Przygotowanie Masło roztapiamy, herbatniki mielimy w blenderze, łączymy razem
Wasze PrzepisyDodać obranego banana i wlać kefir. Dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać schłodzony. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Koktajl z ciemnych winogron i banana → Ciasto z serem i czereśniami → Koktajl z borówek amerykańskich → Mango lassi → Deser z czereśniami i kardamonem Artykuł Koktajl z czereśni pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakDziś przedstawiamy Wam kolejny, delikatny, rozpływający się w ustach sernik orzechowy! Jest to ciasto bez pieczenia, więc idealnie nada się w upały 😍😎 TUTAJ możecie zobaczyć proces przygotowywania Składniki (śr: 18cm): Spód -30g płatków kukurydzianych -20g orzechów laskowych -80g mlecznej czekolady np. bez cukru -2 łyżki masła z orzechów laskowych Sernik -500g jogurtu typu skyr
Candy Pandassztuki 1 szklanka wody 2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz tylko do smaku 500 g pieczarek 2 cebule olej do podsmażenia CIASTO : 1, 2 kg mąki pszennej 6 łyżek oleju ciepła woda do zagniecenia ciasta PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości z jarzynką. Studzimy(...)wyciskamy płyny i drobno kroimy. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy na oleju na patelni z przyprawami, dodajemy również kapustę. Kiedy płyny odparóją farsz jest gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi i lepimy, pierogi średniej wielkości. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody. Podajemy je okraszaone cebulką, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Następnie dodać mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtko i roztopione i wystudzone masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Jagody umyć i osuszyć. Przełożyć do miseczki. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i zagnieść(...)palcami. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 9 równych części. Następnie spłaszczyć dłonią na placki. Na każdy placek wyłożyć pełną łyżkę jagód, a następnie skleić jak pieroga. Uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Wygodnie nadziewa się bułki, układając placek ciasta na filiżance
Agusiowe smakołykiBlisko 40 pysznych przepisów na CIASTA Z OWOCAMI - ciasta pieczone - ciasta bez pieczenia - z malinami, wiśniami, truskawkami, borówkami, brzoskwiniami, jabłkami, gruszkami
Lena Gotujekładzione: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę mąki. Marchewki, białą pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, wrzucamy(...)gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę i poszatkowaną natkę. Podobne przepisy
Kardamonovymuszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu(...)knedli podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są na maksa nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej. Po trzecim knedlu nabierzecie wprawy :). Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3-4 minuty od wypłynięcia. Pamiętajcie żeby na początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły
Kardamonovyprzecież bez znaczenia – skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. – bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża(...)garść orzechów włoskich duża garść suszonej żurawiny Ciasta kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobnione orzechy i żurawinę, a także resztę składników (najłatwiej jest to właściwie zrobić w robocie kuchennym, ja użyłam rozdrabniacza, wszystkie składniki po prostu wrzuciłam do niego i zmiksowałam). Jeżeli masa jest za mało spójna, można dodać więcej mleka. Jeżeli masa wyszła także
Kardamonovyokoło 1,25 szklanki ciepłej wody 20-25 g świeżych drożdży pół łyżeczki octu winnego pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy (ciasto będzie luźne), przykrywamy bawełnianą wilgotną ściereczką i odstawiamy na 3 do 15 godzin. Ja je przygotowałam wieczorem, chleb upiekłam na śniadanie. Po tym czasie garnek żeliwny nacieramy odrobiną oleju. Piekarnik nastawiamy(...)stopni. Blat oprószamy dodatkową niewielką porcją mąki (ja wsypałam około 1/5 szklanki), wykładamy na nie ciasto z miski i wyrabiamy je zagarniając wszystko z zewnątrz, formując bochenek, który nadal będzie dość luźny. Ciasto przekładamy do garnka, zamykamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, aż do zrumienienia się
Kardamonovywyrośnięcia. Do mleka, które pozostało dodajemy masło, rozpuszczamy je i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić (polecam użyć jednak robota kuchennego). Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na jakieś 30 minut). Poszatkowane zioła, rozdrobiony czosnek i oliwę(...)mieszamy w osobnej misce. Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na średniej wielkości kulki i obtaczamy każdą w oliwie z ziołami. Każdą kulkę układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica miała 20 cm średnicy) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
Kardamonovymąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki, wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak(...)ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluski. Z ciasta formujemy długi wałek, który lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podobne przepisy: Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem Gnocchi z kozim serem Gnocchi z tapenadą Smażone kopytka Kopytka pieczone
Kardamonovy