ciasto - 163312 przepisów (strona:4656/10888)

Proste ciasteczka budyniowe 66

bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 250 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie Z podanych składników zrobić ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyciągnięciu z lodówki formować małe kulki i docisnąć widelcem. Piec w temp. 190° C przez 15 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Wasze Przepisy
Amoniaczki z Niwisk - kuchnia podkarpacka 71

cukrową posypką, które niegdyś w naszym regionie cieszyły się ogromną popularnością. Swoją nazwę zawdzięczają spulchniaczowi o nazwie kwaśny węglan amonu, powszechnie zwanemu amoniakiem. Przyczynia się on do wyrastania ciasta podczas pieczenia i nadaje mu „bąbelkową” strukturę. Wpływa to na chrupkość ciasteczek, ale też na ich trwałość. Podczas pieczenia amoniak wydziela specyficzny zapach, ale ulatnia się on zupełnie podczas stygnięcia ciasteczek(...)soli 1 szklanka mleka 3 żółtka 3 białka cukier kryształ Do przesianej mąki dodajemy sól, amoniak i margarynę. Siekamy wszystko nożem i dodajemy mleko z roztrzepanymi żółtkami. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy niewielkie ciasteczka. Każde smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i namaczamy w cukrze. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C (piekarnik góra-dół

Trzeci talerz
Ciasteczka piernikowe 63

tego rózgi kuchennej. Do składników sypkich wbij jedno całe jajko oraz przestudzoną masę z masła, kakao i przyprawy do piernika. Całość zamieszaj rózgą. Po chwili zacznij wyrabiać już ciasto dłonią aż składniki połączą się w zwartą, plastyczną masę. Z masy utwórz kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Wstaw na dwie godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto wyjmij(...)lodówki. Urywaj kawałki ciasta, układaj na stolnicy lub blacie delikatnie wysypanych mąką pszenną. Wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piernikowe piecz na środkowej półce piekarnika przez 12 minut w temp. 180 st. C (program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu od razu wyjmij ciasteczka, wystudź na kratce. Dekoruj dowolnie lukrem, polewą czekoladową

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem 72

dżem wiśniowy bardzo fajnie podkręca smak. Ładnie udekorowane, będą ozdobą świątecznego stołu. Im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, ale zapewniam, że nie poleżą.       Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 2 żółtka   Na krem: 20 dag masła 82 % 10 dag mlecznej czekolady 2 łyżki cukru pudru(...)Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady dowolna posypka ( u mnie posiekane migdały ) pół słoiczka dżemu wiśniowego mąka pszenna do posypania stolnicy       Wykonanie pysznych ciasteczek:     1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie podłużna foremka z ząbkami

Izabelawkuchni
Torcik bezowy z owocami 66

samym dniu w którym go przygotowaliśmy, najlepiej kroi się go kilka godzin po przełożeniu kremem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Torcik bezowy z owocami pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwowymi i kremem piernikowym 75

świąteczny stół :) Krem piernikowy jest wspaniały i bardzo prosty w wykonaniu, a nadaje się nie tylko do dekoracji babeczek, ponieważ świetnie sprawdzi się do przełożenia tortu czy innych ciast, wystarczy tylko podwoić proporcje składników. U mnie te babeczki zniknęły w mgnieniu oka ;) Bardzo polecam! Krem piernikowy : 100 g mlecznej czekolady 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki przyprawy(...)roztopione i przestudzone masło. Do składników suchych dodać składniki mokre i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta ( można odrobinę więcej ), następnie kłaść po łyżeczce powideł śliwkowych. Przykryć pozostałym ciastem tak, aby sięgało do mniej więcej 3/4 wysokości papilotki. Piec w 180°C przez około 20-25 minut

Opowieści z piekarnika
Naleśniki z owocami - wersja VEGE 94

Kolejna odsłona vege, tym razem w wersji na słodko  - naleśniki z owocami i czekoladą  Składniki na ciasto naleśnikowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - 2 łyżki cukru - 2 łyżki oleju roślinnego - 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, sojowego, migdałowego)   Składniki na krem czekoladowy: - 1 puszka ciecierzycy (240 g odsączonej) - 1/4 szklanki(...)Dodaj olej i mleko roślinne i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek. 3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść olejem. Nakładaj po 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor, obracając delikatnie łopatką. Powtarzaj z resztą ciasta, nakładając olej na patelnię w razie potrzeby. 4. W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych 90

zaskocz swoją rodzinę nowym przepisem na pierogi podczas nadchodzących Świąt! Zobacz również przepisy na inne dania na Wigilię, które warto przygotować – https://viagusto.pl/dania-na-wigilie-15-sprawdzonych-przepisow/ Szukasz idealnego przepisu na ciasto na pierogi i uszka? Zobacz ten przepis – z tych proporcji ciasto zawsze wychodzi miękkie i elastyczne! Gorąco polecam: ELASTYCZNE ciasto na pierogi i uszka – sprawdzony przepis! PRZEPISY

Via Gusto
Pierogi z kurczakiem z rosołu 86

pierogów, pyzów czy naleśników, ale znakomicie sprawdza się również do sałatek czy do dań makaronowych – koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA PIEROGI Z KURCZAKIEM Z ROSOSŁU Składniki na pierogi z mięsem: ciasto: 2 szkl mąki łyżka oleju szczypta soli ok szkl wody farsz: ugotowane mięso z rosołu (u mnie pierś i nogi kurczaka) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej(...)Doprawiam do smaku (smak musi być zdecydowany, by kartacze potem nie wyszły niedoprawione). Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól i masło, stopniowo dolewaj bardzo ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Musi wyjść zwarte, elastyczne, gładkie. Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj kółka, faszeruj je, składaj na pół i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku ok 3-4 min od wypłynięcia

Dorota Smakuje
Babka Rokitnikowo Dyniowa Bez Jajek I Mleka 75

czekoladowa i wiórki kokosowe 1. Mąkę, cukier, pure z dyni oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek(...)wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Jabłka pod kruszonką owsiano-kokosową 90

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Jego przygotowanie wymaga jednak trochę czasu, a tego nie zawsze mam pod dostatkiem. Czasem więc idę na łatwiznę i przygotowuję prostszy, choć równie pyszny deser - jabłka pod kruszonką. Łatwiej się chyba nie da - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani pilnować, aby ciasto dobrze się upiekło. Lista składników też jest krótsza. Ten deser

Z notatnika dietetyka
Bez jakich przypraw nie ma Świąt Bożego Narodzenia? 89

kulinariów znajdzie coś dla siebie. Jakich przypraw nie może zabraknąć podczas świątecznych przygotowań?  Cynamon, kardamon, anyż…? Czym jeszcze pachną Święta?  Anyż  Idealny dodatek do piernika, miodowych ciast, anyżowych ciasteczek. Idealnie sprawdza się też jako składnik marynaty do świątecznych wędlin i mięs. Anyż ma też swoje cenne właściwości. Uspokaja żołądek, jelita, łagodzi problemy z górnymi drogami oddechowymi. Cynamon(...)serniki, rozgrzewające napoje. Cynamonowe ma też cenne właściwości zdrowotne. Przyspiesza przemianę materii, poprawia procesy trawienia i reguluje pracę nerek. Goździki Nadają potrawą korzenny smak i piękny zapach. Idealne do ciast, pieczeni czy świątecznych likierów. Czy wiedzieliście, że goździki mają też właściwości zdrowotne? Można nimi leczyć ból zęba lub niwelować przykry zapach z ust. Łagodzą też wzdęcia.  Wanilia Jej aromat

Słodkie okruszki
Proste ciasteczka budyniowe 67

bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 250 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie Z podanych składników zrobić ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyciągnięciu z lodówki formować małe kulki i docisnąć widelcem. Piec w temp. 190° C przez 15 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Wasze Przepisy
Szarlotka amerykańska: doskonała tradycja smaku w twoim domu 86

tworzą arcydzieło smaku Aby przygotować szarlotkę amerykańską, będziesz potrzebować kilku kluczowych składników. Oczywiście, podstawą są świeże, soczyste jabłka, które nadają deserowi niezrównany smak. Oprócz tego, potrzebujesz owsianki, która doda ciastu niezapomnianej konsystencji i chrupkości. Podstawowe składniki: Świeże jabłka (najlepiej kwasne odmiany) Owsianka Cynamon Cukier Mąka Masło Przygotowanie: krok po kroku Przygotowanie szarlotki amerykańskiej może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej

Ania i Marcin gotują
Nasza książka "Zdrowe Słodkości na każdą porę roku" 83

dostosowane są do produktów dostępnych w tych okresach. ➤Przepisy są stopniowane według trudności. Każda pora roku zaczyna się od łatwych typu owsianki, placuszki, naleśniki. Dalej są ciastka, muffiny, następnie ciasta, serniki a na końcu nasze ulubione torty. Uwaga! Ogłoszenie! Odbędą się warsztaty związane z przepisami z naszej książki. Po więcej informacji zapraszamy TUTAJ na stronę wydarzenia

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania