ciasto - 163312 przepisów (strona:4654/10888)

PROSTE CIASTO CYTRYNOWE 80

dzisiaj przepis na zupełnie proste, szybkie w przygotowaniu ciasto cytrynowe, idealne do kawy, do herbaty, na deser, na podwieczorek. Możecie je podać z sosem owocowym, np. coulis malinowym . Przygotowanie : 10 min. Pieczenie : 30 min. Porcja dla 6-8 osób : ● 240 g cytryn (2 cytryny) ● 200 g jajek ( 4 jajka) ● 140 g cukru pudru ● 120 g mąki(...)szpatułką pianę z białek do uprzednio przygotowanej masy. Przelej masę do tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20- 30 minut. Pozostaw do ostudzenia w piekarniku.   Możesz podać ciasto samo lub np z malinowym coulis : maliny zmiksuj z odrobiną cukru, soku z cytryny i ewentualnie odrobiną wody,  a następnie przetrzyj przez sito

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gofry - najprostszy przepis 78

Najprostszy na świecie przepis na gofry - ciasto przygotujecie w zasadzie podczas nagrzewania się gofrownicy ;) Zalecam tylko użycie składników w temperaturze pokojowej. Gofry wychodzą lekkie i chrupiące ( choć jak wiadomo, na taki efekt wpływa też dobrej jakości gofrownica ), a podane z ulubionymi dodatkami, to jak dla mnie deser wprost IDEALNY! Ja do swoich gofrów nigdy nie dodaję dużo cukru(...)jajka, mleko, ekstrakt waniliowy oraz roztopione i z lekka przestudzone masło. Do suchych składników wlać wymieszane składniki mokre i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia ( nie mieszać zbyt długo, w cieście mogą nawet pozostać grudki ). Ciasto nabierać łyżką wazową i piec w gofrownicy na złoty kolor. Aby gofry jak najdłużej pozostały chrupiące, po upieczeniu najlepiej przekładać je na kratkę do studzenia

Opowieści z piekarnika
Tarta na cieście francuskim z brokułami 79

Składniki/4 porcje: – 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375 g) – 1/2 brokuła – 7-8 pomidorków koktajlowych – 400 g piersi z kurczaka – średnia cebula 2 ząbki czosnku – 2 jajka – 3 łyżki śmietany 18% – 2 łyżki parmezanu – 1/2 kalarepki – słodka papryka, zioła prowansalskie, kurkuma – sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)grubych oczkach kalarepkę. Wszystko smażymy aż kurczak się zarumieni. Brokuła płukano, dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie.Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Ciasto francuskie wykładamy na formę o średnicy 28 cm. Nakłuwamy spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Podpiekamy ok. 15 minut aż lekko się zarumieni. Jajka mieszamy ze śmietaną

I LOVE LIFE
Bułeczki maślane 579

mleka 1/3 szklanki cukru 25 g drożdży świeżych 3 szklanki mąki tortowej Przygotowanie Masło roztopić, dodać mleko (lekko podgrzać). Dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić dobrze ciasto. Uformować kulki (wychodzi ok. 12 szt.). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować białkiem. Odłożyć w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, piec

Wasze Przepisy
Mąka orkiszowa – dlaczego warto po nią sięgać? 96

korzystne, gdyż wzmacnia system odpornościowy, chroniąc przed infekcjami. Oprócz licznych korzyści zdrowotnych, mąka orkiszowa wyróżnia się również smakiem. Jej lekko orzechowy aromat sprawia, że jest doskonała do pieczenia chleba, ciast i innych wypieków, łącząc wartości odżywcze z przyjemnością konsumpcji. Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową? Dieta bogata w produkty orkiszowe, a zwłaszcza mąka orkiszowa, przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Spożywanie orkiszu(...)tymi wyjątkowymi smakami, zamawiając je tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Orkisz/94 . Mąka orkiszowa w kuchni Mąka orkiszowa znajduje zastosowanie w wielu rodzajach wypieków i potraw. Jest wykorzystywana do przygotowywania chleba, ciast, ciasteczek, makaronów, biszkoptów i wielu innych. Dostępna w różnych odmianach, umożliwia dopasowanie jej typu do konkretnych przepisów i potrzeb kulinarnych. Biała mąka orkiszowa (typ 750) świetnie nadaje się do samodzielnego użytku

Pasja Smaku
Kokosowy deser PRINCESSA w pucharku 209

Warstwy deserków powinny wyglądać następująco: herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, krem budyniowy, polewa z białej czekolady, wiórki kokosowe. Deserki przechowuj w lodówce. Zobacz inne polecane przepisy na kokosowe desery i ciasta: przepis na FIT deser Raffaello kokosowe ciasto z ananasem z puszki przepis na czekoladę Bounty Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Kokosowy(...)deser PRINCESSA w pucharku Szybkie przekąski na Sylwestra – 30 przepisów! Sałatka z pieczonych ziemniaków – PRZEPIS 20 przepisów na desery i ciasta sylwestrowe Makaron świderki – wszechstronny składnik w kuchni Święta last minute – szybkie dania na Święta Bożego Narodzenia

Via Gusto
Oponki twarogowe 78

cukier puder (do posypania) Przygotowanie Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą np. kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni

Wasze Przepisy
Kokosowe trufle 86

tłustej kremówki użyłam serka śmietankowego. Serek idealnie się łączy z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Kokosowe inspiracje na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z kokosem: ciasto rafaello dla leniwych rafaello z wiśniami bez pieczenia kokosowy deser z truskawkami kokosowe ciasto z jabłkami ciasto kokosowe z rabarbarem Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych

Kulinarne przygody Gatity
Orzeszki, czyli pyszne nadziewane ciasteczka 86

szklanka mleka + 80 g mała (w przypadku tego kremu) Przygotowanie: Skorupki do orzeszków: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodajemy posiekane masło i jajka. Sprawnie zagniatamy ciasto. Rada: Ciasto można też przygotować w mikserze z odpowiednim hakiem. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Wkładamy je w zagłębienia w urządzeniu i pieczemy nasze skorupki. Rada: Najpierw warto przygotować

Słodkie okruszki
Marokańskie chlebki z patelni 113

Marokańskie chlebki z patelni to nieduże, drożdżowe bułeczki z mięsnym nadzieniem. Wyjątkowo tym razem do ciasta drożdżowego dodajemy też jogurt naturalny lub kwaśną, gęstą śmietanę. Natomiast farsz to pokrojone drobno mięso z kurczaka, papryka, pieczarki, cebula i czosnek. Do podsmażonego farszu dodajemy też starty, żółty ser, który sprawia, że wszystkie składniki łączą się ze sobą. Przepis na marokańskie chlebki(...)mleko. Dodać sól, wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny. Całość wymieszać. Masło przełożyć do kubka. Wstawić na gaz, rozpuścić, lekko przestudzić. Następnie wlać do miski z mąką i ręką wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką

Danka Pichci
Sernik z masą krówkową 100

piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45-50 min. w temperaturze 170 stopni. Masę krówkową przekładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Letnią masę przekładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Autor przepisu: Patrycja The post Sernik z masą krówkową first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Tarta z kapustą grzybami i żurawiną 83

posiekany garść suszonej żurawiny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz olej Ciasto 220 g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku sypkiego 75 ml oliwy z oliwek 120 ml napoju owsianego orzechy włoskie(...)smażyć 2 minuty. Dodać grzyby i wywar i gotować 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i odparować płyn, wyciągnąć liście oraz ziele angielskie. W misce wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać oliwę, napój owsiany i zagnieść ciasto , jeżeli za suche dodać trochę napoju. Przygotować formę 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Dno i brzegi dokładnie wylepić. Wstawić do lodówki

gotuj ze mną
Korzenne kruche ciasteczka, szybkie 79

łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika – 1/2 łyżki miodu Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i utrzeć jednolite kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min 30 minut (można i dłużej). Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto o grubości min 5mm. Wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku

CookYourself
Pieczone pierożki z soczewicą i suszonymi pomidorami 74

Pieczone pierożki z soczewicą i suszonymi pomidorami są doskonałe jako dodatek do świątecznego barszczu, lub jako samodzielna przystawka. Bardzo polecam :) Około 30 sztuk Ciasto: 350g mąki pszennej 120 ml ciepłej wody 3 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli Farsz 150 g zielonej soczewicy (suchej) 3-4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju mała cebula 2 łyżki oleju (użyłam tego ze słoiczka(...)się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z soczewicą, pokrojonymi suszonymi pomidorami, sosem sojowym i resztą przypraw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto. Mąkę z solą siekamy z masłem, dodajemy wodę i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki o średnicy około 5 cm. Na każdy nakładamy kopiastą łyżeczkę farszu i zlepiamy

Mienta blog
Pierniki z mąką żytnią 66

Pierniczki z mąką żytnią są jednymi z moich ulubionych. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, wycięte kształty ładnie wyrastają, a i potem nadają się też do ozdabiania. A najważniejsze, że wychodzą naprawdę pyszne, od razu do jedzenia, miękkie i aromatyczne.  Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej (typ 500, 720) 200 g zimnego masła/margaryny(...)łyżki płynnego miodu Sposób przygotowania: 1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, po czym zetrzeć do nich na dużych oczkach zimne masło, wbić jajka i dodać miód. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.  2. Po tym czasie ciasto podzielić na 4, każdą rozwałkować nie za cienko, wycinać ciasteczka. 3. Piec

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania