ciepłym mleku, odstawiamy na 10 minut Masło rozpuszczamy i dodajemy do drożdży wraz z cukrem i jajkami. Całość mieszamy w misce i dodajemy przesianą mąkę z solą. Zagniatamy ciasto-ma być elastyczne, gdy się lepi, leciutko obtaczamy w mące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Po ty m czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość minimum 1cm. Nie podsypujcie mocno mąką, tyle(...)się nie kleiło do blatu. Wycinamy szklaną kółka, a kieliszkiem w kółku w środku dziurkę. wycięte dziurki zagniatamy z powrotem do ciasta i tak do wykorzystania. Oponki układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy jeszcze na pół godznki. Pieczemy 10minut w 180 stopniach- mają się leciutko zarumienić. Zdobimy dowolnie- można lukrem, cukrem pudrem. Ja polałam lukrem mlecznym i posypałam kolorową
Latosiowydomciasto widziałam je już kilkukrotnie w sieci i zawsze kiedy widziałam zdjęcia miałam ochotę spróbować. Przejrzałam kilka przepisów, ale i tak zrobiłam je trochę po swojemu. Z pewnością ma milion kalorii, ale czasem warto pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa. Jest oryginalne dzięki dodatkowi pszenicy, słodkie, aksamitnie kremowe i wprost idealne do filiżanki dobrej kawy. Jeśli o tą ostatnią chodzi(...)Warstwa jasna: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 białe czekolady 3 szklanki pszenicy w miodzie (lub płatków kangus, a może być pszenica ekspandowana wtedy ciasto będzie mniej słodkie) 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka 2 paczki herbatników (po 100 g) Tortownicę (26 cm) wykładamy warstwą herbatników. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy
Cynamonowe szczęściedrodze głosowania na FB, jakie ciasto chcielibyście by ukazało się na blogu, większością głosów wygrał serniczek mango. W związku z tym, dziś przepis właśnie na to ciasto. Jest bardzo dobry, intensywny w smaku. Osobiście robiłam go już dosyć dawno temu, a nie publikowałam go, bo uznałam, że zdjęcia wyszły słabe Cieszę się jednak, że Wam się on spodobał Kruchy spód(...)śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki pulpy mango Masło rozpuszczamy na małym ogniu, lekko studzimy. W misce mieszamy mąkę, sól, kakao oraz cukier. Dodajemy masło, łączymy. Powstałym ciastem wykładamy dno tortownicy (śr. 26cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy wstępnie przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie spód odstawiamy do przestudzenia, a temperaturę
Smaki Na Talerzuodzyska świeżość i aromat. I ważna sprawa na koniec – twarde sery poddane zamrożeniu wytrzymają 3 do 4 miesięcy. Natomiast sery półtłuste możemy mrozić tylko do 14 dni. 8. Ciasto, placek, deser, babeczki itp … – słodkie pyszności zostawiłam sobie na sam koniec. Co można mrozić? Na pewno gotowe, świeżo zrobione ciasto np na tartę ( przepis na tartę ze szpinakiem(...)pycha !) Zgodnie z poradnikiem kuchennym, możemy mrozić ciasto do 3 miesięcy, jednak mi nigdy się to jeszcze nie zdarzyło. Owszem – mrożę, ale max do 2-3 tygodni. Po świętach zdarzało mi się mrozić serniczek, makowiec itp Do tego celu, używam plastikowych pudełek do żywności. Mimo, że zajmuja one więcej miejsca, mam pewność, że nie zgniotą się i nie przydusze
W Kawiarencemleko i olej – wymieszać dokładnie. Następnie dodać połowę przesianej mąki razem z solą i proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą twarde po upieczeniu. Składniki na nadzienie (oprócz mleka) połączyć ze sobą i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować formując(...)prostokąt o grubości około 0,5mm. Nadzienie wyłożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Następnie dość ciasno zawinąć w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości około 2cm. Gotowe ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem można udekorować
Smaki ArmineSłynna zebra na pełnoziarnistej mące. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Dużo przepisów na desery i ciasta wynoszę z domu z zeszytów mamy. To, co jest już smakowane latami, musi być przepyszne. Jednym z tych przepisów jest znana zebra. Ja właściwie w niej niewiele zmieniłam, poza rodzajem mąki a reszta bez zmian. Dałam mąkę pełnoziarnistą, dlatego ciasto nie wyszło mega(...)pieczenia. Rozdzielamy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy osobno masy do połączenia. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na zmianę po jednej większej łyżce (ja użyłam chochelek do zupy), raz jasne raz ciemne. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Zapraszam również po przepis na SERNIK
Zdrowie i pysznie na talerzuSłynna zebra na pełnoziarnistej mące. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Dużo przepisów na desery i ciasta wynoszę z domu z zeszytów mamy. To, co jest już smakowane latami, musi być przepyszne. Jednym z tych przepisów jest znana zebra. Ja właściwie w niej niewiele zmieniłam, poza rodzajem mąki a reszta bez zmian. Dałam mąkę pełnoziarnistą, dlatego ciasto nie wyszło mega(...)pieczenia. Rozdzielamy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy osobno masy do połączenia. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na zmianę po jednej większej łyżce (ja użyłam chochelek do zupy), raz jasne raz ciemne. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Zapraszam również po przepis na SERNIK
zdrowo i aktywnieKREM: Mleko - 1/2 Litra masło- 25 dag żółtka - 2 szt cukier -5-6 łyżek mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki mąka pszenna - 1 łyżka ew. spirytus - 3 łyżki CIASTO: woda- 1/2 Litra mąka pszenną - 1 pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki(...)kokosowe CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy
przepisy- Milkitakiej maszynki można je zrobić za pomocą nakładki do ciastek założonej na maszynkę do mięsa- tak robiła te ciasteczka moja Babcia. Ale można je też zrobić inaczej, lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha i lekko spłaszczamy tłuczkiem do mięsa, stroną w kratkę lub widelcem jak w tym przepisie na ciasteczka . Moje ciasteczka zrobiłam otworem w kształcie pół gwiazdki. Ciasteczka moczyłam(...)szczyptę soli mieszamy w osobnym naczyniu. Masło ucieramy w misie robota na puszystą masę. Dodajemy śmietanę z żółtkami i pastę waniliową, ucieramy razem. Dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto na ciasteczka przekładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 15 minut. Nakładamy cisto porcjami do maszynki do ciastek i wyciskamy podłużne paski, układamy na blaszkę wyłożoną papierem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy pół szklanki ciepłym mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki. Nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie, kiedy ciasto wyrośnie dodajemy resztę mleka i jajko. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.( czekamy około 45 minut) Nakładamy ciasto łyżką i smażymy na złoty kolor
Pan i Pani Smith w kuchnistopniowo 200 g wiórków kokosowych i mieszamy. 4. Następnie wiórki zmieszane z masłem dodajemy do ubitej piany i mieszamy. 5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta formując ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko, pieczemy przez ok. 15 minut z termoobiegiem lub bez, wszystko zależy
Kawa z mlekiemdekoracji Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć dłońmi tak, jak kruszonkę. Następnie dodać sól, sodę i śmietanę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem. Masło roztopić, dodać do orzechów i wszystko dokładnie wymieszać. Wypoczęte ciasto wyłożyć
Smaki Arminerobione. Moja synowa je robiła a ja tylko podjadałam. Pycha. Orzeszki lekko rozbić. Do miski wrzucić mąkę, twaróg i pokrojone masło. Szybko wszystko zagnieść na jednolitą gładką masę. Włożyć ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej jednak na całą noc. Następnego dnia podzielić ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkować ciasto w kształcie koła o średnicy 30 cm. Następnie
Kuchnia Pokoleńwysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i kawałki rozdrobnionego masła. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy tak aby się dobrze połączyły. Ciasto dzielimy na dwie części. jedną wkładamy do lodówki a do drugiej dodajemy kakao. Ponownie dokładnie ugniatamy ciasto tak aby miało jednolity kolor. Wkładamy je do lodówki i schładzamy przez około(...)pół godziny. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na podsypaną mąką stolnicę, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy różne kształty. (w zależności jakie mamy foremki) Pieczemy przez około 11-13 minut. Smacznego
Pan i Pani Smith w kuchniZdrowy deser - ciasto marchewkowe bez pieczenia. Spód z marchewek, wiórków kokosowych orzechów i daktyla a wierzch z nerkowców z olejem kokosowym. Ciasto jest wegańskie i bez cukru, słodkość pochodzi z suszonych owoców i odrobiny syropu z agawy. Propozycja nie tylko dla tych co nie mają piekarnika:) warto czasem spróbować czegoś innego. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ciasto marchewkowe z orzechami i daktylami, bez pieczenia Spód: 1 szklanka orzechów włoskich ½ szklanki miękkich daktyli ( jak macie takie twardawe to można je namoczyć na godzinę lub na noc w ciepłej
Smaczny zeszyt