ciasto - 163312 przepisów (strona:4426/10888)

Świąteczne pierniczki 136

łyżeczka proszku do pieczenia -5 dag masła -1 jajko -2 łyżki gorzkiego kakao -przyprawa do pierników lukier: -1 szklanka cukru pudru -2-3 łyżki soku z cytryny Robimy ciasto:na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyc do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem(...)pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki udekorować lukrem: składniki

Kulinarne przemyslenia
Fit sernikobrownie 136

Domowe połączenie dwóch kultowych ciast… sernika i brownie! Mniami! #bezmąkipszennej #bezdodatkucukru #czekoladowe Składniki na brownie: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła – 3 jajka – 70 g erytrytolu – 1/2 szklanki mąki orkiszowej – 1/4 szklanki mąki kukurydzianej – 1/4 szklanki mąki ryżowej – łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na sernik(...)mąką i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie łyżką połącz z masą czekoladową. Sernik: Twaróg zmiksuj z erytrytolem, jajkiem, budyniem i masłem na kremową konsystencję. Ciasto czekoladowe przelej do foremki z papierem do pieczenia i dokładnie rozsmaruj, na niej rozsmaruj kolejną warstwę masy serowej, a wierzch udekoruj dżemem wiśniowym. Ciasto piecz w piekarniku przez

Mrs. Endorfina
Blok czekoladowy – najlepszy przepis! 158

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blok czekoladowy to przepyszne ciasto bez pieczenia, gdzie głównym składnikiem jest mleko w proszku. Jest najlepszy w smaku, gdy dodamy do niego masę przepysznych dodatków, które można dodawać i wymieniać wedle potrzeb i aktualnych preferencji. Blok czekoladowy to ulubione ciasto mojego męża, najchętniej jadłby go codziennie Na szczęście jego wykonanie zajmuje maksymalnie 15 minut, koszt to zaledwie(...)bloku czekoladowego kojarzy mi się z dzieciństwem. Mama przygotowywała całą blaszkę „domowej czekolady” i kroiła na malutkie kawałki. Pamiętam jak zajadaliśmy się z rodzeństwem jeszcze nie gotowym ciastem, ciepłą mieszanką masła, kakao i mleka w proszku. Kiedyś, gdy czekolada nie była dostępna a na półkach sklepowych można było dostać wyroby czekoladopodobne (nawet dziś jak pomyśle o ich smaku

To Musisz Wiedzieć
Odwrócony jabłecznik piernikowy bez tłuszczu FIT 132

oknem zrobiło się bardzo jesiennie naszła mnie ochota na piernikowe smaki… W końcu do świąt pozostało nam zaledwie 7 tygodni! To właśnie jesienią dobrze doprawione herbaty, czy ciasta smakują najlepiej, prawda? Dlatego mam dla Was bardzo prosty przepis na odwrócony jabłecznik z pierniczkową nutą. Świetny do wzięcia na wynos, by umilić sobie czas w pracy, czy szkole. Ponadto wykonany(...)połowę wody. Mokre składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Na dnie formy do pieczenia o średnicy 21 cm rozprowadzamy ugotowane jabłka z syropem klonowym, a na wierzch wylewamy ciasto. Pieczemy 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, przykrywamy formę talerzem, odwracamy do góry dnem i ostrożnie wykładamy je na talerz. Smacznego! Artykuł Odwrócony jabłecznik

Be Fit Be Strong
Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami 171

koniec miksowania dodawać mąkę orzechową. Całość przelać do blaszki ( u mnie okrągła o średnicy ok. 24 cm). Śliwki umyć przekroić na pół i pozbyć się pestki. Ułożyć na cieście środkiem do góry. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzić na kratce. W tym czasie przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym(...)dokładnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka masa. Polewą polać ostudzone już ciasto.  Artykuł Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Ciasteczka z oczkiem 170

rozgniotłam widelcem. Dodałam masło, proszek do pieczenia, cukier puder i wanilinowy oraz mąkę. Od siebie do tych ciasteczek dodałam 1 łyżeczkę smakowego cukru cytrynowego.  Składniki posiekałam i wyrobiłam ciasto. Rozwałkowałam na grubość 0,5 cm.  Wykroiłam kółka o średnicy 5 cm. W połowie z nich zrobiłam dziurki ok. 2,5 cm średnicy.  Piekłam ok. 20 minut(...)wielkości * z tej porcji przy takiej wielkości ciasteczek wyszło mi 52 części, czyli 26 sklejonych ciasteczek * można dodać smakowy cukier np. pomarańczowy czy cytrynowy, 1-2 łyżeczki * cierpliwie wyrabiać ciasto, po wyrobieniu jest bardzo delikatne * w razie jakby ciasto długo nie chciało się skleić ostatecznie dodać 1 łyżeczkę masła * jak chcemy więcej ciasteczek to podwoić ilości składników Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Faszerowane papryki w cieście francuskim 130

serka śmietankowego – 125g sera cheddar – 1 mały pęczek szczypiorku – 1 dymka – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki mleka – sól, pieprz – 1 arkusz ciasta francuskiego – 1 żółtko – 1 łyżka majonezu – ziarna pieprzu czarnego Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. W misce łączymy serek, starty ser, drobno posiekany szczypiorek(...)sól i pieprz. Jeżeli masa będzie zbyt zwarta, dodajemy 2-3 łyżki mleka, jeśli nie – pomijamy ten składnik. Przekrojone papryki wypełniamy przygotowaną masą. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski za pomocą zwykłego noża lub noża do pizzy. Paskami owijamy papryki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z papryk smarujemy żółtkiem

Be Fit Be Strong
Sernik wielkanocny „na bogato” 124

układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę. Składniki na czekoladę: 150 g śmietanki 30% 110 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę

Słodki sentyment
Babka o smaku rumowym 103

masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką. Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka). Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyciągam

Słodki sentyment
Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek 124

kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe i całość posypuję kakao i cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby ciasto przeszło. Smacznego Artykuł Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Truskawkowe tratwy 111

się wysuszyć w piekarniku. Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej Przetestowałam. Składniki na 10-12 bez: 3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego ciasta ) 10 łyżek cukru 2 łyżki kakao ½ łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 330 ml śmietanki 30% Truskawki Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Cały czas

Słodki sentyment
Serduszka dla Mamy 115

ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8 cm (oczywiście mniej więcej ) i wykrawamy serduszka. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Słodki sentyment
Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem 130

Truskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki Składniki na spód: ½ (100 g) kostki masła 12 ciasteczek petite beurre ¾ szklanki mielonych migdałów Składniki na sernik: ¾ kg mielonego

Słodki sentyment
Gofry czyli wafels 123

mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu układam gofry na kratkę, żeby oddały ciepło. Jeśli nie będą miały takiej możliwości – zmiękną. Teraz układam na gofrach

Słodki sentyment
Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami 137

Polecam Wam biszkoptowe omlety, które zadowolą niejedno podniebienie. Z podanych składników wychodzi 8 pysznych omlecików, które w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakują wyśmienicie. Co potrzeba na ciasto: 4 jajka, 6 płaskich łyżek cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej typ 450, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Co potrzeba  na wypełnienie: 300 g śmietany 30%, ½ łyżeczki cukru, maliny(...)ubijamy do połączenia się składników, dodajemy cukier, ubijamy 1 minutę, dodajemy obie mąki, ubijamy 1 minutę. Na dużą, płaską blachę od kuchenki, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy 4 porcje ciasta, łyżką rozsmarowujemy je na 14 cm omleciki, które nie powinny stykać się ze sobą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 6-7 minut do delikatnego zrumienienia na funkcji

Bułka z Chlebem

Proponowane wyszukiwania