Tego ciasta chyba nie trzeba zachwalać. Wystarczy powiedzieć: "brownie" i każdy wielbiciel czekolady odczuwa przyjemne pragnienie zanurzenia się w czekoladowej rozkoszy. Ja oczywiście też należę do fanów czekolady, więc brownie jest dla mnie idealne, nie dość, że smakuje obłędnie czekoladowo, to jeszcze jest banalnie proste w wykonaniu, każdy, nawet największy antytalent kulinarny, poradzi sobie(...)jego wykonaniem. To ciasto zawsze się udaje - w końcu samo w sobie jest zakalcowate, w ięc nie ma w nim czego zepsuć. Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao, 200 g masła, 3 jajka, 200 g cukru, 100 g mąki, szczypta soli. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w rondelku razem z masłem. Po rozpuszczeniu od razu odstawić z ognia
Moja kraina smakówkilka czarnych oliwek Sposób wykonania: Drożdże wymieszać z 3łyżkami wody i cukrem, odstawić na ok 10minut aż rozczyn wyrośnie. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiamy ok 10 minut, ciasto jest dość "luźne", posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko i wykładamy na papier do pieczenia posmarowany oliwą, to zapewni(...)chrupiący spód :) formujemy na okrąg, najlepiej posmarować dłonie oliwą, nie będzie się ciasto lepiło do rąk, smarujemy oliwą, układamy oliwki i posypujemy rozmarynem, robimy palcem wgniecenia charakterystyczne dla focacci, przykrywamy czysta ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni razem z blaszką, na której upieczemy focaccie. Przekładamy papier z focaccią na gorącą blaszkę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy
Wypieki RenePrzepisem na to ciasto Ania wygrała konkurs na blogu z marką Emalia Polska Pleszew . Mnie zauroczyła pomysłem a teraz chciałam wypróbować przepis, póki truskawki jeszcze na straganach. Zrobiłam trochę inaczej jak Ania, w formie torciku a smak niebiański. Mój wnusio Tymek zajadał aż mu się uszy trzęsły. Aniu dziękuję za inspiracje, utwierdziłam się w przekonaniu że dobrze wybrałam zwyciężczynię. Szpinakowe(...)ciasto serowe z truskawkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZawsze wolę coś upiec czy zrobić ciasto bez pieczenia, nie przepadam za ciastami z cukierni ale czasami brak czasu robi swoje, a zawsze lubię coś do kawy mieć. Więc jedyny mój pomysł jaki mi się nasuną to sernik bez pieczenia w tortownicy 24cm. składniki wystarczy troszkę herbatników czy biszkoptów 2 serki homogenizowane dowolne owoce ja miałam maliny z ogródka
Moje WyrobyKolejna szybka propozycja na imprezowy stół. Kwadraty z ciasta francuskiego z pastą z papryki i bakłażanów, czyli ajwarem, posypana parmezanem. Piecze się 10 minut, smakuje na ciepło i zimno. Idealna przekąska na stół, do deski serów i sałatek wszelakich. Polecam, bo jest szybko, smacznie, ładnie wygląda, świetnie smakuje Takie ciasteczka możecie posmarować także majonezem, ketchupem, passatą, pesto, użyć dowolnego sera(...)nawet wędliny. Ciasteczka wytrawne na kilka sposobów na pewno zasmakują Waszym bliskim. SKŁADNIKI: 375 g ciasta francuskiego 2 spore łyżki ajwaru tarty parmezan, grana padano, żółty ser jak wolicie PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto rozkładam na blacie, kroję na równej wielkości kwadraty, smaruję pastą i posypuję tartym serem. Wychodzi 24 kwadraty
Zasmakuj Kuchnibowiem dostajemy mnóstwo owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić, jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści. Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać. Składniki: 500 g czereśni (bez pestek) 1,5 szklanki mąki 1 szczypta soli 200 g margaryny Kasia(...)wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki. Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C . Jeszcze gorące ciasto smarujemy konfiturą, posypujemy płatkami migdałowymi
R'n'G KitchenŁatwy przepis na niebiański galaretkowiec jogurtowy bez pieczenia. Ciasto na spodzie ciasteczkowym, z dużą ilością galaretki, o delikatnym i orzeźwiającym smaku idealnie się sprawdzi na upalne dni. NIEBIAŃSKI GALARETKOWIEC JOGURTOWY SKŁADNIKI: Spód: herbatniki (18 szt.) masło roztopione (50 g) Masa jogurtowa: śmietanka kremówka 30% (200 ml.) cukier puder (3 łyżki) jogurt grecki (150 g) żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda(...)żeby galaretka stężała. Następnie dalej formułujemy chmury w podobny sposób aż do wyczerpania masy. Wstawiamy do zamrażalnika na 5-10 min. aby galaretka stężała. Na koniec, górę ciasta smarujemy 2 częścią masy jogurtowej. 6.) Przed podaniem, ciasto posypujemy motylkami cukrowymi dla ozdoby (nie robimy tego wcześniej, bo masa jogurtowo śmietanowa rozpuszcza ozdoby cukrowe). Moja inspiracja ,, Z pamiętnika młodej
RITA food channelSpaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto o nazwie „lodowiec” jest świetnym pomysłem na smaczny deser w te upalane lipcowe dni. Dzięki temu, że podajemy je prosto z lodówki bardzo przyjemnie chłodzi w te gorące dni. Należy jedynie pamiętać, aby w miarę szybko po wyciągnięciu go z lodówki pokroić na kawałki i zjeść, ponieważ dość szybko się rozpuszcza. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto lodowiec(...)galaretki (dodajemy trochę mniej wody niż podaje instrukcja tak aby galaretki szybciej zgęstniały). Na wierzch tortownicy układamy owoce według własnego uznania, a następnie zalewamy gęstniejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki aż do momentu gdy masy zgęstnieją. Gotowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania: 30-40 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLDziś zapraszam na naprawdę wspaniały, delikatny i rozpływający się w ustach tort Rafaello w wersji z truskawkami. Ciasta o smaku pralinek Rafaello należą chyba do jednych z najpopularniejszych, co raczej nie może dziwić. Przepis na ten tort pochodzi z bloga Kwestia Smaku ( link do oryginału ), ja jednak go nieco zmodyfikowałam. Główna różnica to krem, w mojej wersji jest on zrobiony(...)mleczka kokosowego light, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jest to jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki i puszysty, do tego nie zawiera glutenu. Polecam
Healthy food explorerprzygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna! Świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy. PRZEPIS NA PIZZE Z CUKINIĄ Składniki na pizze z cukinią: ciasto: 500g mąki 3 łyżki posiekanych świeżych liści pokrzywy 5 dag drożdży 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego(...)zrobić pizze z z cukinią: W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na pizze. Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami kiełbasy i cukinii, oprószamy oregano. Pieczemy ok 15 min w 220st
Dorota SmakujeBardzo łatwe do przygotowania gofry chrupiące. Z tej porcji ciasta wyszło nam ok 15 sztuk. PRZEPIS NA GOFRY CHRUPIĄCE Składniki na gofry chrupiące: 3 jajka szczypta soli 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl mąki kokosowej 3,5 szkl mąki pszennej 2 szkl mleka 1 szkl kefiru 1 szkl wody 0,5 szkl oleju aromat(...)gofry chrupiące: Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy żółtka i ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy łopatką – ciasto powinno wyjść dość gęste o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Pieczemy aż gofry się przyrumienią. Artykuł Gofry chrupiące pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje