ciasto - 163312 przepisów (strona:4440/10888)

Ciastka francuskie z twarogiem 150

Dziś jedna z ulubionych szybkich deserów lub przekąsek na słodko – mini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne! Ciastka francuskie z twarogiem SKŁADNIKI: 275 g ciasta francuskiego(...)twarogu półtłustego 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżeczki dżemu, u mnie truskawkowy cukier puder PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam widelcem rozgniatając twaróg, śmietanę i dżem. Ciasto rozkładam na blacie. Smaruję równo farszem. Zwijam wzdłuż jak roladę, kroję na 10 plastrów. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można w pionie, można je położyć jak krążki. Piekarnik nagrzewam do temp

Zasmakuj Kuchni
Kruche drożdżowe z makiem 176

Ciasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe

gotuj ze mną
Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone 115

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone – pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli deserów z dużą zawartością kakao. Przygotowanie tortu dla wielu początkujących kucharzy (lub raczej cukierników

Pogotujmy.pl
Baba drożdżowa Marcjanny 133

rozczyn, ubite żółtka, sól i porządnie zagniatać, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać migdały. Jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić aby ciasto urosło. Następnie przełożyć ciasto do dużej formy na babkę (metalowej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej). Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Tort prezydent 211

Długo zabierałam do zrobienia tego tortu, bo jest dość czasochłonny i baaardzo kaloryczny 😉 Maślano-budyniowy krem i brzoskwinie w galaretce kojarzą mi się z ciastami sprzed lat. Ciasto warte wypróbowania

Bullio
Pijana wiśnia 193

rozpuszczalna 0,5 łyżeczki, dodatkowo: wiśnie z nalewki do dekoracji 35 szt, Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do ciasta dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, odejmujemy dwie łyżki mąki i w zamian wsypujemy kakao, przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia(...)cukrem pudrem. 6 łyżek masy odkładamy do miseczki. Spód biszkopta smarujemy większą częścią masy, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, gdy ostygnie to nasączamy nią wierzch ciasta. Biszkopt smarujemy pozostałą masą i układamy wiśnie. Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na palnik i podgrzewamy, ale nie do wrzenia. Odstawiamy z palnika, wkładamy połamaną czekoladę, odstawiamy

kulinarne odsłony pati
Ciasto daktylowe z mixed spice... 145

wyłożona pergaminem do pieczenia. W sporej misce wymieszaj  makę, proszek do pieczenia i mixed spice. Dodaj masło, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj zmiksuj wszystko dokładnie na gładkie ciasto, a następnie wmieszaj połowę daktyli. Wylej ciasto do foremki i posyp pozostałymi daktylami. Piecz przez 40-50 minut, lub do czasu, aż ciasto będzie ładnie wyrośnięte i złotawe. Zostaw

Lejdi of the house
Kruche drożdżowe z makiem 124

Ciasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe

gotuj ze mną
Naleśniki Gundel 106

Przepyszne, łatwe w przygotowaniu Naleśniki Gundel. Zaskocz gości niebanalnym połączeniem smaków. Węgrzy są mistrzami w cieście naleśnikowym, nadzieniu czekoladowo orzechowym i podaniu, ale w domu to danie smakuje także pysznie. Składniki(na 8 naleśników): Ciasto: 150g mąki 1 jajko 3 szklanki mleka 1 łyżka wody sodowej lub wody mineralno gazowanej szczypta soli trochę cukru Farsz: 20dkg posiekane orzechy włoskie(...)masła Sos czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 150 ml śmietany 130 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia mąki trochę rumu Przygotowanie: Ciasto na naleśniki zrobi ć a nast ępnie smaży ć. Orzechy zmielić na drobno, rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki do farszu wymiesza ć,orzechy z cukrem ,kandyzowane skórki pomara ńczy pokroić

Smaczne Potrawy
Kluski gotowane na parze 111

budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy(...)stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką. Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały. Gotować około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W kluskach

Smaczne Potrawy
Ciasto cytrynka 213

Kolejne ciasto z serii przekładańce. Biszkopt jasny, polewa czekoladowa i obłędnie smaczny krem cytrynowy na lemon curd. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy smaki się przegryzą. Idealne na każdą okazję. A zbliżają się Święta Wielkanocne więc ciachom jak znalazł. Lemon curd możecie zrobić sami ale też kupić. A gdzie ? A na przykład w super zaopatrzonym sklepie Kuchnie(...)Świata , znajdziecie tam duży asortyment produktów z różnych stron świata. ciasto cytrynka

Ewa w kuchni
Cynamonowiec z jabłkami od mamy Uli 134

Mama Uli. Znam ją tylko z opowiadań, ale cokolwiek robi, jakiekolwiek piecze ciasto jest ono wykonane ze sprawdzonego przepisu. Takie jakie lubię najbardziej czyli – „musi się udać”.   Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 jabłka(...)pieczenia, sodę i nadal ucieramy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, orzechy, mieszamy łyżką. Będzie dość gęsta masa. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut – do suchego patyczka.   Mama Uli piekła 40 minut ale wykorzystała

MojaQchnia.pl
SERNIK Z ORZECHOWYMI KULKAMI 187

Jeśli jesteście miłośnikami orzechów i sernika to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Wisienką na tym cieście jest krem krówkowy, który całości dodaje charakteru. Polecam :)  SKŁADNIKI : KULKI : 30 dag drobno zmielonych orzechów u mnie włoskie 4 łyżki cukru pudru (można dać więcej) szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18 % 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 2-4 łyżki

Pani na deser
CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI 325

Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie? Pewnie znacie! Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją, a jak się okazało zachwyciło domowników i koleżanki mamy z pracy! Lekki, puszysty, szpinakowy biszkopt( zdradzę Wam przepis na ten IDEALNY! ) przykryty puszystym musem z mango i soczystymi brzoskwiniami jest świetnym pomysłem na nadchodzącą(...)dodajemy ubitą śmietanę. CAŁOŚĆ : Połowę wylewamy na biszkopt, układamy cieniutko pokrojone brzoskwinie, przykrywamy resztą musu, układamy pozostałe brzoskwinie. Kruszymy pozostały biszkopt. Uwaga! Ważne, żeby brzoskwinie pokroić dość cienko – ciasto będzie się później lepiej kroiło! Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM 144

świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie i przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki  Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam  Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz(...)ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć błonkę. Kiełbasę razem z chrzanem umieścić w robocie kuchennym z końcówką siekania (można podnieść wszystko widelcem) i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz układać wzdłuż na środku dwóch kawałków ciasta francuskiego. Boki zawinąć i skleić ze sobą, roladę odwrócić łączeniem do dołu. Pokroić na mniejsze około 2 cm kawałki

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania