sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAwykonać sernik gotowany. Przygotowuje się go znacznie szybciej, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem. W smaku gotowana masa serowa jest bardzo delikatna, miękka i puszysta. W połączeniu z kruchym ciastem sernik przypomina ten tradycyjny pieczony. Kruche ciasto możemy zastąpić ciastkami herbatnikami, wtedy sernik powstanie błyskawicznie i będzie już bez pieczenia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePyszna mleczna kanapka bez pieczenia, ciasto rewelacyjne, znika szybko. Dzieci się nią zajadają :) SKŁADNIKI : 300 g herbatników kakaowych 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 3/2 % 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej + 3 łyżka śmietany 30 % lub mleka PRZYGOTOWANIE : Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem aż się rozpuści, studzimy(...)herbatniki, rozsmarowujemy. Układamy następną warstwę herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki. Czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce z odrobiną śmietany, dokładnie mieszamy aż powstanie polewa. Studzimy. Na zimne ciasto wylewamy tężejąca polewę. Odkładamy do zastygnięcia. Ciasto kroimy na kawałki. Polecam, jest pyszne :) Zapraszam na filmiki i do subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliDzień dobry :) Uwielbiam wymyślać różne ciasta, najczęściej otwieram szafki i lodówkę, patrzę co mam i tworzę z tego coś pysznego. Dzisiaj mam dla Was rafaello na biszkopcie z herbatnikami regionalnymi i kandyzowanym aloesem.Pyszotka Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżka wody 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)mogel, następnie przesiewamy stopniowo mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy olej i wodę, jeszcze raz delikatnie mieszamy. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Mieszankę bakaliową mielimy w blenderze. Do dużej patelni przekładamy wiórki i mieszankę, prażymy na złoty kolor. Gęstą część mleczka przekładamy do miski
Sama słodycz i szczypta chiliIdealne ciasto dla zapracowanych, a wszystkie składniki mieszamy w jednym garnku. Ten przepis już jest na moim blogu ale z innymi owocami ,tutaj tylko wymieszałam składniki i wyłożyłam na blaszkę a na to śliwki i posypkę .Pieczemy w blaszce 24 na 24 . przepis na posypkę: 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju wszystko razem wymieszać i posypać ciasto
Moje WyrobyCoś ostatnio wzięło mnie na czekoladowe ciasta… Chwile temu wstawiłam przepis na ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake , a dziś stawiam na zdrowe brownie. Jeżeli lubicie zdrowe słodycze to koniecznie musicie wypróbować owsiane brownie! Przepis jest prosty w wykonaniu, a smak zachwyci każdego czekoladoholika! Nie zwlekajcie, bo będziecie żałować Przepis na ok. 12 kawałków, jeden zawiera: 196 kcal(...)orzechy i delikatnie mieszamy. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia przelewamy gotową masę, na wierzch wykładamy połówki orzechów włoskich i pieczemy przez 30-40 minut (zależy czy chcecie, by ciasto było bardziej lub mniej wilgotne). Smacznego! Artykuł Owsiane brownie z orzechami włoskimi FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongekspresowym ciachem bez pieczenia! Zrobiłam je tak naprawdę „przez przypadek”, ze składników, które miałam dostępne w kuchni, a zrobiło tak niesamowitą furorę, że postanowiłam pochwalić się przepisem! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie! Robi się je błyskawicznie! Warto zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce ” do przegryzienia” – smaki idealnie się połączą, a całość
Ostra na Słodkomleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i olej, zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut(...)godziny i podwoić swoją objętość. Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu. Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek
CiastkozercyCiasto kokosowe na biszkopcie kakaowym z czekoladową polewą to wypiek bardzo prosty i smaczny. Miękki, puszysty biszkopt i wilgotna masa kokosowa to doskonałe połączenie. Uwielbiam kokos, uwielbiam proste wypieki, więc to ciasto jest dla mnie idealne. Składniki na prostokątną blachę: Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka(...)najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać do połączenia się składników. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 30-35 minut. Masa kokosowa: * pół litra mleka * pół szklanki cukru * 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego * 350 g wiórków kokosowych
Zrób to smacznieSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g brukselki 200 g śmietany 30% 70 g szynki parmeńskiej 50 g startego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato(...)ciotola montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato; aggiustate di sale e pepe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (piekarnik statyczny), 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na dnie tarty układamy brukselkę, którą posypujemy kawałeczkami szynki. **** Riscaldate il forno statico a 200 gradi, invece il forno ventilato
La grande e la piccola cuocaPrzekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 200g herbatników jasnych Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo(...)dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać. 2. Krem śmietanowy : Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. 3. Składanie ciasta: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy , wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową
Szalona Kuchnia Ewelinypszennej sól szczypta 1/3 szklanki śmietany 18% ukwaszonej 50 g masła cukier puder 3 łyżek spirytusu olej rzepakowy Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, spirytus, żółtka,masło miękkie. Ciasto zagniatam rękoma. Za pomocą wałka uderzam końcem jego w ciasto i tak uderzam energicznie z 5 minut.Kroję na trzy części i każdą rozwałkowuje bardzo cienko na stolnicy podsypanej(...)pół i sklejam przy końcu. Pozostałe końce doklejam do tych już sklejonych. W głębokim garnku rozgrzewam olej około litra i jak będzie już gorący wkładam kawałek ciasta i sprawdzam czy jest gorący. Wkładam do garnka po 5-6 sztuk. Faworki smażę z każdej strony aż się lekko zrumienią. Olej nie może być za gorący bo będą się
wesoła kuchniaCiasta spróbowałam na przyjęciu urodzinowym i się nim zachwyciłam. Nie przypuszczałam, że smak sernika może mnie jeszcze zaskoczyć. Jestem tym przepisem zachwycona. Sernik jest rewelacyjny. Smak wyjątkowy. Uwielbiam serniki, które są mokre, puszyste i bardzo aromatyczne. Uważam, że jest to najlepszy przepis na ciasto jaki do tej pory jadłam. Z wielką radością dzielimy się z Wami tym sernikiem(...)delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 min w tem. 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta. Pozostaje w nim jeszcze przez około
Pan i Pani Smith w kuchninerkowca) 1/3 szkl. ziaren słonecznika Polewa 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka śmietanki 18% Opcjonalnie: orzechy oraz słonecznik do posypania ciasta Sposób Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy posiekać na drobniejsze kawałki (najłatwiej za pomocą nakładki do krojenia przy blenderze). Wszystkie składniki połączyć ze sobą, na samym końcu dodając jabłka(...)orzechy oraz słonecznik. Ciasto piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Po wystudzeniu ciasto polać polewą przygotowaną z czekolad, śmietanki oraz masła orzechowego, posypać posiekanymi orzechami (u mnie orzechy nerkowca
Kuchenne aromaty