ciasto - 163312 przepisów (strona:4450/10888)

Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis 285

Kochamy go. Dziś dzielę się z Wami naszym ulubionym przepisem na piernik. Jest tak prosty, że bardzo często przygotowują go ze mną moje dzieci Często przygotowujemy więcej niż jedno ciasto. Jeden wypiek zostaje dla nas, a inne zabieram w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny. Dlatego tak cenię sobie aluminiowe foremki do pieczenia Stella . Foremki oferowane przez Stella ułatwiają nie tylko(...)też przechowywanie wypieków (na Święta w końcu pieczemy ich tak dużo, że normalnych form by nie nastarczyło, a ich mycie nie jest niczym przyjemnym), ale też zapobiegają przywieraniu ciasta. Polecam! A wracając do samego przepisu. Jeśli szukacie pysznego, miękkiego aromatycznego piernika, którego przygotowanie nie przysporzy Wam kłopotów, to szczerze polecam Wam ten przepis Jest u nas od bardzo dawna

Słodkie okruszki
Ciasto orzechowe 183

Pełne orzechów ciasto otulone kołderką z bitej śmietany. Bardzo łatwe do wykonania, fajnie wygląda i równie dobrze smakuje, świetne na co dzień jak i od święta, polecam! :) Składniki na blachę o wym. 20x20 cm: (Inspiracja: " Obżarciuch ")   Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).   Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gdy ciasto wystygnie pokryć jego wierzch przygotowaną bitą śmietaną, a tę posypać posiekanymi orzechami

Simply Food
Sernik limonkowy bez pieczenia 170

szklanki. Podczas ubijania powoli wlewać sok z limonek, esencję waniliową. Dodać skórkę z limonek. Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Całą masę wylać na przygotowany spód ciasta. Przykryć ciasto szczelnie i wstawić do lodówki na najmniej 4 godziny. Najlepiej na całą noc. Górę ciasta udekorować w dowolny sposób. Wykonanie sernika w thermomix Masa z ciastek pokruszone ciastka

Kuchnia Pokoleń
Rurki z kremem-smaki dzieciństwa 198

Bardzo prosty przepis Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka śmietany 30 % 1 opakowanie 250g serka mascarpone 1/2 czekolady bialej startej na tarce przygotowanie Ja mam rurki metalowe więc smarowałam je margaryną, ciasto francuskie wcześniej pociąć na paski i nawijamy na skos na rurki. Jak już mamy rurki obklejone ciastem francuskim to smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w mocno nagrzanym

Moje Wyroby
Ciasto Kubanka 418

Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 70g cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 60g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Prosty biszkopt 181

Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt. Każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Do tortów, które ostatnio pojawiały się na ciastkożercach wykorzystałam ten przepis i muszę przyznać(...)większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką

Ciastkozercy
Drożdżowe bułeczki z karmelem inspirowane książką - Zula i porwanie Kropka. 171

zasadzie nie znała. Jednak kiedy do nich trafiła okazało się, że wcale nie są takie złe.  Cały dom wypełniony był zapachami ciasteczek, babeczek i wielu, wielu innych ciast. Ciotki uwielbiały pichcić, ale czy wszystko robiły same?  Siostry były bliźniaczkami, to Hela i Mela. Dwie szalone kobiety które były nieco pokręcone. Kiedy usłyszały ,że dostają pod opiekę 9 letnią(...)niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy mały placuszek, na środku kładziemy łyżeczkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Beza z owocami – Tort Pavlova 317

chwilę miksuj do połączenia składników. Na paterze połóż bezę, na niej krem mascarponne a następnie owoce. Jeśli tak jak ja używasz malin, możesz rozgnieść połowę widelcem, polać rozgniecionymi malinami ciasto a następnie dodać kolejne na gorze. Do ciasta zużyjecie 250-350 g malin. SMACZNEGO Artykuł Beza z owocami – Tort Pavlova pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Tort ekstremalnie orzechowy drip cake, a'la ferrero rocher 221

miksujemy.  Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka Caffe Latte 148

Bardzo efektowna, pyszna i do tego taka łatwa do zrobienia! Moja rodzinka najbardziej lubi właśnie takie proste wypieki. Ciasto zniknęło w jeden dzień, tak bardzo wszystkim posmakowało. Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, będziecie mieć pewność, że babka na pewno się uda :) 250 g masła 3/4 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 75 ml mleka 4 jajka(...)miksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko. Utartą masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao. Foremkę (8x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto kakaowe, kawowe a na górę waniliowe. Ciasto naciąć nożem przez środek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 50 minut, do tzw suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem

Smakołyki Asi
Muffinki dyniowe z żurawiną i owsianą kruszonką 181

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 dużych sztuk: Ciasto: 3/4 szklanki gęstego puree dyniowego (około 200 g) 250 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)żurawiny Kruszonka: 30 g mąki 40 g brązowego cukru 20 masła 1/2 łyżeczki cynamonu 50 płatków owsianych błyskawicznych Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na jednolitą kruszonkę i odstawić. Ciasto: Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodać też przyprawy - cynamon, imbir i gałkę. Wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodawać kolejno olej, puree dyniowe

My simple kitchen
Babka piaskowa budyniowo biszkoptowa 457

przygotowania formy tym razem użyłam „czegoś magicznego”, ale jeszcze jestem na etapie testowania tej „magii”, więc musicie się uzbroić w cierpliwość. Już podczas pieczenia ciasto „zachowuje się” inaczej, co ma istotny wpływ na jego ostateczny wygląd. Jeżeli ta metoda sprawdzi się w wypiekach przepis na to “coś” podam w odrębnym wpisie na blogu. Babka piaskowa budyniowo biszkoptowa już(...)trakcie pieczenia zachwyca swoim zapachem. Budyń biszkoptowy nadaje jej nietypowy i zupełnie inny od znanych smak. Wytrawne oko pewnie zauważy, że moje ciasto ma też nietypowy dla babki wygląd. Jest to zasługa odpowiedniego przygotowania formy do wypieku. Ale, jak już napisałam powyżej, na razie musicie się uzbroić w cierpliwość, a smak babki na pewno Wam to oczekiwanie wynagrodzi. Puszysta, lekka

mojewypiekiinietylko
Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni 167

posmarowania bułek pestki dyni Korszeń Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkleja się z łatwością od ścianek miski. :) Potrwa to około 10 minut. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości.  Po wyrośnięciu(...)ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w zgrabną kulkę zakładając nieestetyczne boki pod spód. Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy pestkami dyni.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

MamaOskarka
Ciasto "Wiewiórka" na pigwach i "Kuchennymi drzwiami t. 1" 182

Ponieważ moje drzewo pigwowe obficie w tym roku zaowocowało, postanowiłam połączyć pigwy z orzechami włoskimi, którymi zostałam ostatnio obdarowana (A. - dziękuję 😊 ). Po obróbce termicznej pigwy są słodkie, więc do ciasta nie dodałam zbyt wiele tego słodziwa. Ciastu dobrze robi dodatek cytrusów. Składniki (na dużą keksówkę): 6 pigw sok z cytryny 3 łyżki cukru 200 ml żurawin 200 ml orzechów włoskich(...)mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę pigwową. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Gdy ciasto lekko ostygnie wyłożyć na kratkę. Stylowa okładka książki "Kuchennymi drzwiami" Katarzyny Majgier skusiła mnie do lektury pierwszego tomu pt. "Gra pozorów", historii dziejącej się na przełomie

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą 173

Jeśli jesteś fanem masła orzechowego i słodyczy "Reese's" koniecznie zrób taką tartę. Łatwa tarta, bez pieczenia. Udaje się każdemu. Połączenie czekolady i słonego masła orzechowego w jednym cieście to mój HIT ! Uwielbiam masło orzechowe i wszelkie słodkości, w których się ono znajduje. Pomysł na tartę zrodził się z potrzeby...potrzeby zaspokojenia chęci na słodkie. Szybki przegląd szafek i lodówki(...)niezły popis zdolności kulinarnych :D Choć wielkich zdolności przy przygotowaniu tarty z masłem orzechowym mieć nie trzeba. Przepis na tartę jest naprawdę prosty i wymaga jedynie zmieszania poszczególnych składników. Ciasta bez pieczenia są o tyle fajne, że przygotowuje się je naprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni. Polecam bardzo ! PRZEPIS NA TARTĘ "REESE

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania