Takie małe,urocze babeczki z malinową niespodzianką w środku przygotowałam dla moich najbliższych na tegoroczne Walentynki. ciasto: 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 250 g margaryny 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 450 g mrożonych malin galaretka malinowa 1 łyżka żelatyny ponadto: 350 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone(...)ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec ok. 25 minut. Po upieczeni babeczki wystudzić,usunąć papierowe papilotki. W każdej babeczce ostrym
Kolorowa kuchnia Elkiszklanki cukru pudru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 5 jajek w temperaturze pokojowej odrobina esencji waniliowej Polewa: tabliczka mlecznej czekolady (100g) łyżeczka śmietany 18% łyżeczka masła Przygotowanie: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia spodu. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wsypujemy do wysokiego naczynia i ugniatamy drobno (można je zblendować). Dodajemy kakao i miękkie masło i ucieramy. Wykładamy(...)ciasta na spód tortownicy i uklepujemy. Jajka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogiel mogiel. Delikatnie partiami dodajemy ser, cały czas miksując. Kiedy ser połączy się z jajkami wsypujemy proszek i aromat. Miksujemy. Dzielimy masę na pół. Do jednej części wkładamy nutellę i miksujemy. Na przygotowane herbatniki wykładamy na przemian po jednej łyżce białej i ciemnej masy. Nie ubijamy. Ciasto
ChilliJemyChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki sody szklanka jogurtu naturalnego gęstego 500 g twarogu 3/4 szklanki cukru 2 jajka Wykonanie: Do mąki dodajemy sodę, twaróg, cukier, wbijamy jajka, dodajemy jogurt , wszystko dobrze mieszamy.Wyrabiamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki, ciasto nie może kleić się do rąk. Ciasto nie wymaga odkładania do rośnięcia. Od razu rozwałkowujemy, szklanką wycinamy koła, kieliszkiem w każdym kole dziurkę
Z Majeczką w kuchnizdarza. Piotrkowi też bardzo smakowały, gdyż zjadł pozostałe. Te pączki wyglądają jak z najlepszej cukierni, jestem z siebie bardzo dumna. Są puszyste i nie nasiąknięte tłuszczem, gdyż dodałam do ciasta doskonały biały rum. Konfitura wiśniowa też dodała smaku, są pyszne! Składniki na około 12 dużych pączków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania (o pojemności 250 ml) 3 żółtka kurzych(...)Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę i rum. Całość dodajemy do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami, ciasto dokładnie wyrabiamy przez kilka minut ręką, żeby było puszyste. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, gdy podwoi swoją objętość ponownie jeszcze raz wyrabiamy. Na podsypanej delikatnie mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciepło, nie gorąco, dodajemy cukier i drożdże i mieszamy. Do miski wkładamy kilka łyżek mąki dodajemy żółtka, rozpuszczone masło i stopniowo dodając mąkę i mleko z drożdżami wyrabiamy ciasto mikserem zaopatrzonym w haki. Dobrze wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je lekko przegniatamy i formujemy pączki (nadzienie dowolne, ja użyłam
Gotowanie jest łatweminut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około(...)godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Konfiturę umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy skórkami z pomarańczy
Podróż w kulinariamąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy masło i łączymy z jogurtem i mlekiem. Mieszamy. Dodajemy składniki płynne do suchych i mieszamy widelcem do połączenia. Ciasta nie wyrabiamy jak drożdżowego – składniki powinny się tylko połączyć. Za pomocą dłoni obsypanych mąką odrywamy malutkie kawałki wielkości niecałej łyżeczki i nadajemy im lekko okrągły kształt (staramy się(...)kulgać zbyt długo, bo ciasto nie lubi wyrabiania). Kawałki ciasta wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż będą złoto-brązowe (nie wrzucajmy zbyt wiele kulek na raz, aby nie obniżyć temperatury oleju). Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. Pyszne są maczane w kawie Ince lub konfiturze różanej. Wpis we współpracy z marką Inka Post Różana Inka
Poezja smakupodgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem(...)ciepłe miejsce lub na 20 min do piekarnika nagrzanego do 35°C. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na grubość ok 1,5 cm i wycinamy z niego płaskie krążki o średnicy ok 6 cm. Można użyć ringa jak na zdjęciu lub tradycyjne szklanki. Na środek każdego krążka nakładamy
kuron.com.plminut, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - prosta, łatwa
W Mojej Kuchni Lubiękilka do popołudniowej herbaty. Spokojnie, pączki też dzisiaj usmażę , ale lubię mieć takie małe, chrupiące co nieco, zamknięte w pudełeczku, dla niespodziewanych gości. Takie ciasteczka robi się bardzo szybko. Ciasto wystarczy zagnieść i nie trzeba go odkładać żeby leżakowało. Wykorzystując pomysł mojej Babci z przepisu na faworki , można ciasto także przepuścić przez maszynkę, taką zwykłą do mięsa. To spowoduje lepsze(...)napowietrzenie ciasta, dzięki czemu ciastka będą potem bardziej kruche. I nie szykujcie blachy do pieczenia. Te serduszka smaży się w głębokim tłuszczu tak jak chrust. Ponieważ nie wymagają specjalnych zabiegów to zdążycie je zrobić je jeszcze dzisiaj, dosłownie w niecałe pół godziny. Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek - pyszne, domowe pączki, chrusty i inne ciastka ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamąki i cukru usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołeczek i za pomocą noża łączymy z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodajemy żółtka i w miarę sprawnie zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, i wyklejamy(...)łatwiej będzie się układał) papierem do pieczenia i na wierzch wysypujemy kulki obciążające. U mnie w tej roli wystąpiła „dyżurna” sucha fasolka o drobnych nasionach - dokładniej dociska ciasto przy krawędziach, co przy niewielkich babeczkach jest bardzo istotne. Dzięki temu więcej nadzienia zmieści się w środku. ;) Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy wstępnie przez
Moje Pyszne Siódme NieboCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka(...)uzyskania puszystego, jedolitego kremu. Na koniec dodać esencję waniliową i alkohol roladę rozwinąć, posmarować kremem, zwinąć powtórnie. Część kremu pozostawić do wykonania ozdobnych rozetek. Wstawić do lodówki, by ciasto z kremem stężało zagotować w małym rondelku śmietanę, dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na kilka minut, następnie wymieszać. Posmarować roladę polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie wycisnąć za pomocą tylki cukierniczej ozdobne rozetki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka, wymieszaj z częścią mąki, na gęsta papkę.Tak powstaje rozczyn, odstaw miskę na 20 minut. Rozczyn podwoi swoją objętość. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto robotem. Wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto zostawiamy w misie przykryte ściereczką na godzinę. Ciasto dzielimy na równe części, z tej ilości otrzymasz od 15 do 18 pączków w zależności od wielkości
SMYKWKUCHNISposób przygotowania: W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty. Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Przełóż gotowe ciasto
kuron.com.pl