ciasto - 163312 przepisów (strona:4442/10888)

Walentynkowe babeczki 164

Takie małe,urocze babeczki z malinową niespodzianką w środku przygotowałam dla moich najbliższych na tegoroczne Walentynki. ciasto: 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 250 g margaryny 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 450 g mrożonych malin galaretka malinowa 1 łyżka żelatyny ponadto: 350 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone(...)ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem.  Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości.  Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec ok. 25 minut.  Po upieczeni babeczki wystudzić,usunąć papierowe papilotki. W każdej babeczce ostrym

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik Zebra z nutellą 725

szklanki cukru pudru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 5 jajek w temperaturze pokojowej odrobina esencji waniliowej Polewa: tabliczka mlecznej czekolady (100g) łyżeczka śmietany 18% łyżeczka masła Przygotowanie: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia spodu. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wsypujemy do wysokiego naczynia i ugniatamy drobno (można je zblendować). Dodajemy kakao i miękkie masło i ucieramy. Wykładamy(...)ciasta na spód tortownicy i uklepujemy. Jajka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogiel mogiel. Delikatnie partiami dodajemy ser, cały czas miksując. Kiedy ser połączy się z jajkami wsypujemy proszek i aromat. Miksujemy. Dzielimy masę na pół. Do jednej części wkładamy nutellę i miksujemy. Na przygotowane herbatniki wykładamy na przemian po jednej łyżce białej i ciemnej masy. Nie ubijamy. Ciasto

ChilliJemy
Chili con carne 200

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
OPONKI SEROWE 198

łyżki sody szklanka jogurtu naturalnego gęstego 500 g twarogu 3/4 szklanki cukru 2 jajka Wykonanie: Do mąki dodajemy sodę, twaróg, cukier, wbijamy jajka, dodajemy jogurt , wszystko dobrze mieszamy.Wyrabiamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki, ciasto nie może kleić się do rąk. Ciasto nie wymaga odkładania do rośnięcia. Od razu rozwałkowujemy, szklanką wycinamy koła, kieliszkiem w każdym kole dziurkę

Z Majeczką w kuchni
Najlepsze pączki 191

zdarza. Piotrkowi też bardzo smakowały, gdyż zjadł pozostałe. Te pączki wyglądają jak z najlepszej cukierni, jestem z siebie bardzo dumna. Są puszyste i nie nasiąknięte tłuszczem, gdyż dodałam do ciasta doskonały biały rum. Konfitura wiśniowa też dodała smaku, są pyszne! Składniki na około 12 dużych pączków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania (o pojemności 250 ml) 3 żółtka kurzych(...)Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę i rum. Całość dodajemy do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami, ciasto dokładnie wyrabiamy przez kilka minut ręką, żeby było puszyste. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, gdy podwoi swoją objętość ponownie jeszcze raz wyrabiamy. Na podsypanej delikatnie mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki i donaty 166

ciepło, nie gorąco, dodajemy cukier i drożdże i mieszamy. Do miski wkładamy kilka łyżek mąki dodajemy żółtka, rozpuszczone masło i stopniowo dodając mąkę i mleko z drożdżami wyrabiamy ciasto mikserem zaopatrzonym w haki. Dobrze wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je lekko przegniatamy i formujemy pączki (nadzienie dowolne, ja użyłam

Gotowanie jest łatwe
,,Pączki dyniowe’’ 162

minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około(...)godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Konfiturę umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy skórkami z pomarańczy

Podróż w kulinaria
Różana Inka i 15-minutowe pączusie 165

mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy masło i łączymy z jogurtem i mlekiem. Mieszamy. Dodajemy składniki płynne do suchych i mieszamy widelcem do połączenia. Ciasta nie wyrabiamy jak drożdżowego – składniki powinny się tylko połączyć. Za pomocą dłoni obsypanych mąką odrywamy malutkie kawałki wielkości niecałej łyżeczki i nadajemy im lekko okrągły kształt (staramy się(...)kulgać zbyt długo, bo ciasto nie lubi wyrabiania). Kawałki ciasta wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż będą złoto-brązowe (nie wrzucajmy zbyt wiele kulek na raz, aby nie obniżyć temperatury oleju). Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. Pyszne są maczane w kawie Ince lub konfiturze różanej. Wpis we współpracy z marką Inka   Post Różana Inka

Poezja smaku
Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku. 153

podgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny.     Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem(...)ciepłe miejsce lub na 20 min do piekarnika nagrzanego do 35°C. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na grubość ok 1,5 cm i wycinamy z niego płaskie krążki o średnicy ok 6 cm. Można użyć ringa jak na zdjęciu lub tradycyjne szklanki.     Na środek każdego krążka nakładamy

kuron.com.pl
drożdżówka o smaku pomarańczy z kruszonką... 120

minut, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - prosta, łatwa

W Mojej Kuchni Lubię
Bardzo pachnące serduszka 234

kilka do popołudniowej herbaty. Spokojnie, pączki też dzisiaj usmażę , ale lubię mieć takie małe, chrupiące co nieco, zamknięte w pudełeczku, dla niespodziewanych gości. Takie ciasteczka robi się bardzo szybko. Ciasto wystarczy zagnieść i nie trzeba go odkładać żeby leżakowało. Wykorzystując pomysł mojej Babci z przepisu na faworki , można ciasto także przepuścić przez maszynkę, taką zwykłą do mięsa. To spowoduje lepsze(...)napowietrzenie ciasta, dzięki czemu ciastka będą potem bardziej kruche. I nie szykujcie blachy do pieczenia. Te serduszka smaży się w głębokim tłuszczu tak jak chrust. Ponieważ nie wymagają specjalnych zabiegów to zdążycie je zrobić je jeszcze dzisiaj, dosłownie w niecałe pół godziny. Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek - pyszne, domowe pączki, chrusty i inne ciastka ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Karmelowe LOVE 183

mąki i cukru usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołeczek i za pomocą noża łączymy z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodajemy żółtka i w miarę sprawnie zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, i wyklejamy(...)łatwiej będzie się układał)  papierem do pieczenia i na wierzch wysypujemy kulki obciążające.  U mnie w tej roli wystąpiła „dyżurna” sucha fasolka o drobnych nasionach - dokładniej dociska ciasto przy krawędziach, co przy niewielkich babeczkach jest bardzo istotne. Dzięki temu więcej nadzienia zmieści się w środku.  ;) Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy wstępnie przez

Moje Pyszne Siódme Niebo
Zakręcona wuzetka 180

Ciasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka(...)uzyskania puszystego, jedolitego kremu. Na koniec dodać esencję waniliową i alkohol roladę rozwinąć, posmarować kremem, zwinąć powtórnie. Część kremu pozostawić do wykonania ozdobnych rozetek. Wstawić do lodówki, by ciasto z kremem stężało zagotować w małym rondelku śmietanę, dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na kilka minut, następnie wymieszać. Posmarować roladę polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie wycisnąć za pomocą tylki cukierniczej ozdobne rozetki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na pączki na tłusty czwartek! 144

mleka, wymieszaj z częścią mąki, na gęsta papkę.Tak powstaje rozczyn, odstaw miskę na 20 minut. Rozczyn podwoi swoją objętość.  Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto robotem. Wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto zostawiamy w misie przykryte ściereczką na godzinę.  Ciasto dzielimy na równe części, z tej ilości otrzymasz od 15 do 18 pączków w zależności od wielkości

SMYKWKUCHNI
Churros z czekoladowym ganache 140

Sposób przygotowania:   W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.   Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Przełóż gotowe ciasto

kuron.com.pl

Proponowane wyszukiwania