też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroje w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący(...)sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzekąski z ciasta francuskiego zawsze się sprawdzają na niespodziewane odwiedziny czy imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. Dziś polecam takie przekąski z wiejską kiełbasą. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI: 380 g ciasta francuskiego (opakowanie(...)kiełbasy 3 ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego tartego Ketchup PRZYGOTOWANIE: Gotowe ciasto francuskie kroję w kwadraty ok 14 sztuk. Kiełbasę obieram ze skóry a następnie kroję w słupki . Ogórki konserwowe kroję w słupki . Każdy kwadrat smaruję ketchupem a następnie kładę kiełbasę, ogórek, ser. Zawijam w rulonik. Przekładam na papier do pieczenia. Piekę
Gotowanie PatkiPóki śliwki na straganach warto zrobić knedle i upiec ciasto drożdżowe, to święta dwójka każdej śliwkowej pory. Do drożdżowca użyłam węgierek a do kruszonki dodałam kardamonu, który idealnie pasuje do śliwek. Polecam ciasto końca lata, słoneczne i pyszne. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieracji wczorajszego święta – moich urodzin, pozwoliłam sobie pofolgować i przygotowałam rewelacyjne, zabójczo słodkie, kaloryczne ciasto o smaku Princessy kokosowej. Jeżeli jesteście fanami kokosa i wszelkich kokosowych smaków to ta tarta jest dla Was! Pamiętajcie jednak, żeby nie robić jej za często, ani nie jeść za dużo na raz, gdyż ciasto jest bardzo kaloryczne. Tartę robi się wyjątkowo szybko(...)przestudzoną czekoladę i wiórki, miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na schłodzony spód, wierzch wyrównujemy i układamy na nim Princesse pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki 10 minut przed krojeniem. Smacznego! Artykuł Tarta „Kokosowa Princessa” BEZ PIECZENIA pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongSzarlotka na ciepło posypana cukrem pudrem, z chrupiącą górą, delikatnym ale wyczuwalnym farszem gruszkowo-jabłkowym, z dodatkiem żurawiny, na cudownie smacznym maślanym cieście, pachnąca cynamonem i ciepłem rodzinnego domu. Ubóstwiam szarlotkę, jabłecznik, ma szczególne miejsce w moim sercu, dlatego na większość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu(...)robię. Próbuję do smaku. Studzę do temperatury pokojowej. Wrzucam żurawinę. Papier do pieczenia gniotę w kulę, prostuję, wykładam nim firmę (jest zdecydowanie łatwiej), ugniatam lekko na spód połowę ciasta, wykładam ostudzony farsz gruszkowo-jabłkowy, wyrównuję. Na owoce wykładam drugą połowę ciasta krusząc je delikatnie. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu
Zasmakuj KuchniTradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z jabłkami starych odmian na przykład antonówkami, zebranymi z dziko rosnącej starej jabłoni. Ta porcja będzie idealna na blachę o wymiarach
Korniszonkikwitnie. Przed cięciem zbieram jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn. Za chwilę zwieńczą wierzchy mini tartaletek z francuskiego ciasta, wyłożonego plasterkami kremowej roladki koziego sera, także dobrze znanej na francuskiej ziemi. A do tego pomidorki, najpyszniejsze o tej porze i wnoszące do tej pyszności mnóstwo słodyczy, która wspaniale współgra(...)tartaletkami żegnam typowo letnie smaki i zmieniam oprawę blogowego stołu na szeleszczącą liśćmi i w cieplejszych, bardziej stonowanych kolorach :) Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 roladkę pleśniowego sera koziego 16 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki kwiatów lawendy 1 gałązkę świeżego rozmarynu szczyptę soli szczyptę pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przyrządzenia: 1. Posiekaj drobno
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto idealnie nadaje się jako dodatk do herbaty/ kawy. Świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy/ szkoły. 1 porcja zawiera: 163 kcal (B:4g W:32g T:2g). Smak delikatny, lekko słodki. Starałam się aby ciasto było jak najmniej kaloryczne dlatego jest ubogie w składniki. Jeśli nie zważasz na kalorie, preferujesz bardziej słodsze desery to możesz urozmaicić(...)stopni C około 55 min. W przypadku piekarnika elektrycznego w zupełności wystarczy piec w 180 stopniach C około 40 min. 8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na około 20 min. całość: 1302,8 kcal (B:33,4g W:256,8g T:15,8g) 1 z 8 porcji: 163 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasCiasto japońskie to delikatny kakaowo-kawowy biszkopt przykryty masą serowo-śmietanową i frużelina wiśniową. Ciasto jest lekkie i delikatne. Jest świetnym pomysłem aby przygotować je na zakończenia lata. Dlaczego akurat nazywa się to ciasto japońskie to nie wiem... wyczytałam jednak, że to dzięki wiśniom. W końcu to w Japonii drzewa wiśniowe to symbol. Składniki: BISZKOPT: 150 g mąki pszennej
Kuchnia w oparachmlecznej zmiksowanej w blenderze przygotowanie Pieczemy w tortownicy lub małej wąskiej blaszce, wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i mieszamy mikserem na jednolitą masę i pieczemy. Po upieczeniu jak ciasto wystygnie można przeciąć i przełożyć dowolną masą . Ja przełożyłam masa śmietankowa składniki 250 g riccota 300 g śmietana 36 % 4 łyżki cukru pudru śmietanę zmiksować z serkiem i cukrem pudrem(...)przełożyć ciasto, a przepis zaczerpnięty z gazetki
Moje Wyrobyminut, często mieszam. W razie potrzeby dosładzam cukrem pudrem, ja tego nie robię. Próbuję do smaku. Studzę do temperatury pokojowej. Formę wykładam papierem do pieczenia, ugniatam na spód połowę ciasta, wykładam ostudzone jabłka, wyrównuję. Na jabłka wykładam krusząc ciasto drugą połowę ciasta. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce
Zasmakuj KuchniDzień Kobiet zaserwowałam sobie czekoladowe ciasto z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! […] Artykuł Czekoladowe ciasto
Pink EnvelopeLeniwa niedziela przy piekarniku – w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla, gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam. Zamiast mango dodałam banany i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka […] Artykuł Czekoladowe ciasto meksykańskie pochodzi
Pink EnvelopeCiasto czekoladowe ze śliwkami jest trochę podchodzące pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza, podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Jesień zaczynamy wyjątkowo na słodko. Ciasto jest bez dodatku mleka, za to mocno czekoladowe :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 […] Artykuł Ciasto czekoladowe
Pink EnvelopePewnie znacie tę sytuację, kiedy w kuchni jest do zrobienia ciasto na ważną okazję i pod tą całą presją nawet z najłatwiejszego przepisu wychodzi zakalec. Mam kilka sprawdzonych wypieków, jednak zdarzają mi się takie wpadki, po których ciasto ląduje w kuble. Czasem mam zbyt wiele dobrych chęci. Ale sytuacja się odwraca kiedy przychodzi prosta ochota […] Artykuł Czekoladowe ciasto
Pink Envelope