urlopem chciałam się podzielić z Wami przepisem. Niestety awaria komputera przesunęła plany w czasie. Co się odwlecze, to nie uciecze :) Zachęcam do przygotowania tego prostego, szybkiego i przepysznego deseru :) ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 1 łyżka cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany nadzienie: 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki konfitury(...)moreli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej tonki (opcjonalnie) Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem, po czym siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i przekładamy do formy do pieczenia (moja miała około
Mienta blogFajne i szybkie ciasto bez ubijania białek, do którego można wykorzystać każde owoce sezonowe. Wilgotne i mięciutkie ciasto to fajny sposób na wykorzystanie białek z innych wypieków. Składniki: (duża keksówka lub dwie małe) 5 białek 180 ml mleka 315 g mąki pszennej 250 g cukru 170 g masła 5 g soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)waniliowy, sól oraz masło. Dodać połowę mieszanki z białek i mleka i zmiksować na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodać resztę mieszanki z białek i mleka i mieszać, aż ciast będzie gładkie i puszyste. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzchu ułożyć maliny. Piec około godziny w temp.180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Życzę Smacznego! Zapraszam
talerz przyjemnościOstatnie ciepłe dni i zapas słomki ptysiowej od firmy Brześć skłoniły mnie do wymyślenia jakiegoś ciasta bez pieczenia. Z założenia miało być smacznie i szybko, a do tego nie za słodko i z jesiennym akcentem. Mogę śmiało napisać, że "misja zakończona pełnym sukcesem" i podzielić się przepisem, bo wyszło super, ale gdy połączy się takie składniki, nie może być
Cynamonowe szczęściemnie wszelakie przekąski z ciasta francuskiego na ciepło i zimno niezastąpione. Do dipów, past, wspaniałe, w rozmaitych smakach. Dziś okrągłe pizzerinki pachnące pastą warzywną ajvar i łagodnym żółtym tartym serem posypane czarnym sezamem HELIO . Polecam, bo proste i ładnie wyglądające przekąski znikają pierwsze, i to ze smakiem! Coś na ząb;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 spore łyżki pasty warzywnej ajvar(...)szklanka tartego żółtego sera, może być też parmezan lub ser pleśniowy 1 małe jajko do udekorowania: czarny sezam HELIO Przygotowanie: Ciasto rozkładam i smaruję równomiernie pastą ajvar, posypuję tartym serem. Zwijam wzdłuż dłuższego boku w rulon dość ciasno i kroję w niecałe centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę 20 minut w temp
Zasmakuj KuchniWiem, że uwielbiacie takie ciacha w 10 minut – ja też! Ostatnio mama od koleżanek z pracy przyniosła kolejny, błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia. Połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem budyniowym sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. Smaki fantastycznie się komponują i tworzą ciacho, które zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych ciast bez pieczenia. Ja jestem zachwycona
Ostra na Słodkopróbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe ciasto i wrzucamy je do wiaderka z wodą, a jak wypłynie trzeba je upiec! Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej4 jajkaszczypta soli7 łyżek mleka1 kostka świeżych drożdży (100 g)3/4 kostki margaryny1/4 kostki smalcu3/4 szklanki cukruolejek pomarańczowyKruszonka:125 g margaryny250 g mąki pszennej125 g cukruDodatkowo
Krokusowy DomPaździernik to dynia i z tej okazji zapraszam Was na chlebek daktylowo – dyniowy . Ciasto, które znika szybciej niż się je przygotowuje (a uwierzcie mi, jego przygotowanie trwa nie dłużej niż 15 minut :)). Dodatkowo jest dobrą opcją dla osób unikających nabiału i tych, którzy unikają białego cukru. W przepisie znajdziecie miód, jednak śmiało możecie zamienić go na rozgniecionego banana(...)zrezygnować w ogóle, też będzie słodko Nie rezygnujcie jednak z przypraw, to one nadają ciasto wyjątkowy, korzenny aromat i smak. Chlebek daktylowo – bananowy najlepiej smakuje w towarzystwie ciepłego koca, książki i kubka dobrej, ciepłej kawy. Od razu świat wydaje się piękniejszy, a jesień przestaje być taka straszna. Nie będę Was dłużej zachęcać, koniecznie spróbujcie sami i dajcie znać
365 dni dookoła kuchnikosteczkę. Podczas pieczenia jabłka nieco miękną, ale trzymają swój kształt i pozostają lekko chrupiące. Sernik jest wilgotny i bardzo delikatny, co jest dużą zaletą, ale też nieco utrudnia krojenie ciasta. Sernik krośnieński będzie miłą niespodzianką dla wielbicieli tego rodzaju wypieków. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia(...)grysiku, kaszy manny albo kaszy kukurydzianej 3 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 1 kieliszek mocnego alkoholu cukier waniliowy (albo aromat waniliowy) sok z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia) Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały. Jabłka obieramy, usuwamy
Trzeci talerzWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM. Składniki na ciasto marchewkowe: 2 jajka - w temperaturze pokojowej, 150 ml oleju, 150 g cukru, 200 g mąki, 200 g startej marchewki (na małych oczkach), 100 g startego jabłka (na dużych oczkach), 50 g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku(...)piekę przez 50-60 minut w 150 stopniach (grzałka góra-dół) do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowuję krem - ubijam przez 2 minuty mascarpone z masłem orzechowym i cukrem. Upieczone ciasto całkowicie studzę i przekrawam na pół. Każdą warstwę ciasta smaruję połową kremu, dekoruję posiekanymi orzechami i czekoladą
JejKuchniaPachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 5 jaj 100g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy(...)Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. 2. Mus jabłkowy: Jabłka przełożyć
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne i bardzo efektowne ciasto. Oczarujecie nim swoich gości. Zachwyca smakiem i wyglądem. Warto poświęcić mu chwilkę. Na pewno Wam zasmakuje. Ciekawe połączenie ciasta szpinakowego z musem arbuzowym i pysznym kremem śmietanowym. Ciasto:450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku450 g mąki krupczatki4 jajka250 g cukru300 ml oleju3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu
Krokusowy DomOstatnio jeśli chodzi o robienie czegoś na słodko na niedzielne popołudnie upodobałam sobie ciasta szybkie, proste i bez pieczenia. I tak kolejne po ferrero roche trochę to ciasto rurociąg. Fajnie się nazywa i fajnie wygląda, a to zasługa cienkich rurek waflowych z nadzieniem czekoladowym. Ciasto jest pyszne, syte, kremowe i słodkie. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto piekłam kilka dni temu ale z braku czasu teraz dodaję przepis. Ciasto bardzo sezonowe bo jest ze śliwkami, których teraz jest pod dostatkiem. Takie drożdżowe ciacho można zjeść nie tylko na deser ale również na śniadanie lub kolację z kubkiem herbaty czy mleka. ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzień dobry, w dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami przepisem z „Maminego zeszytu”. Ciasto cielaczek z tego przepisu od zawsze przygotowywane było w moim rodzinnym domu. Jest to połączenie sernika z murzynkiem, które pamiętam dobrze z czasów dzieciństwa. Przepis na cielaczka jest bardzo prosty, a samo ciasto wygląda bardzo efektownie. 🙂 Artykuł Ciasto cielaczek pochodzi z serwisu Blog kulinarny
kurkanielotka.plpiekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut (do suchego patyczka- u mnie tym razem było to 26 minut). Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam ciasto na jakieś 10 minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy papier. Studzimy na kratce, a całkowicie wystudzony kroimy na 4 blaty. Krem: Pierniczki dokładnie mielimy (na proszek(...)używamy tej sproszkowanej- to zalewamy polewą napęczniałą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę hartujemy w misce wypełnionej zimną wodą z lodem cały czas mieszając przez kilka minut. Przed polaniem ciasta przecedzamy przez siteczko, by pozbyć się ewentualnych grudek i pęcherzyków powietrza. Formę np. od tarty wykładamy folią spożywczą, na niej układamy np. kokilkę, a na niej zmrożony tort. Chodzi
Kuchnia w czekoladzie