mogło zabraknąć na mojej stronie dobrze znanego przepisu na ciasto bananowe/chlebek bananowy. Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem(...)jogurtem i masę bananową. Mieszamy intensywnie, ale krótko. 6. Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników. 7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całego ciasta: 2200 kcal
zdrowo i aktywnierazem przygotowałam zestawienie przepisów na wykorzystanie 🍓truskawek. Sezonowo świeże możemy jeść garściami same, ale w połączeniu z innymi składnikami, stworzymy smaczne zbilansowane posiłki (nie licząc ciast😜), co jest bardziej wskazane. Osobiście uwielbiam truskawki i nie wyobrażam sobie, żeby mogło ich zabraknąć w mojej diecie. Nie muszą już być nawet świeże, mrożone mi nie przeszkadzają, tylko wtedy nie do wszystkiego będą(...)BANANOWY Z TRUSKAWKAMI LINK TRUSKAWKOWY KOKTAJL NA BAZIE HERBATY LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OWOCOWA JAGLANKA LINK DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI LINK TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI - PRZEPYSZNA LINK CIASTO Z TRUSKAWKAMI - SZYBKIE I WILGOTNE LINK ODWRÓCONY JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK Może i nie ma tego mnóstwo, ale to co nazbierałam
zdrowo i aktywnieDzisiaj w wersji klasycznej na ciasteczkowym spodzie z owocami w galaretce. Przepis bardzo prosty, a rezultaty jak sami widzicie, aż oślepiające swoim blaskiem i doskonałością. Jak to w przypadku ciast na zimno, niestety nie da się ich konsumować od razu, jak tych upieczonych. Najlepiej odstawić je na noc do lodówki. To jest ten jedyny minus, ale zapewniam, że w przypadku(...)tego przepisu (zresztą, jak i wszystkich moich bez pieczenia), nie pożałujcie tego czasu oczekiwania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto wykonałam w formie 18 cm, dzięki czemu wyszło wysokie. Chodź przyznam, że przez to nie wylałam całej galaretki na owoce. Wolałam nie ryzykować i nie lać po sam brzeg, bo przy przenoszeniu do lodówki mogłoby się to źle skończyć. Odrobina galaretki została
zdrowo i aktywnieprezencie od POLSKIE MŁYNY ( www.polskiemlyny.pl ) dostałam gotową mieszankę chleba żytniego wraz z foremką. Super sprawa takie produkty, bo nie musimy sami zbierać składników. Oczywiste jest, że jest to ciasto drożdżowe, dlatego po przygotowaniu ciasto musi odstać swoje, ale ten czas wynagradza nam naprawdę przepyszny bochenek chlebka. W skład wchodzi gotowa mieszanka oraz foremka, w której będziemy piekli chleb. Wystarczy(...)mieszanki dolejemy 220 ml wody i już wyrabiamy ciasto do wyrośnięcia. Formujemy wałek wielkości foremki i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy godzinkę w piekarniku. Po szczegółowe informacje zapraszam na ich stronę (jak przygotować taki chlebek LINK ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak jak widać na załączonych obrazkach, chlebek wychodzi przepyszny! Chrupiąca skórka, miękki w środku i bardzo smaczny. Jeśli ktoś
zdrowo i aktywnieWersja nieco odchudzona słynnego ciasta 3 bit. Spód z herbatników z masłem orzechowym a masa z twarogu. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Dzisiaj przygotowałam coś wyjątkowego. Ciasto specjalnie wykonane na zamówienie z większą ilością białka i mało słodkie. Jedyne co ściągnęłam od podstawowej wersji 3 bita to herbatniki. Zamiast słodkiej masy z puszki zamieniłam je na masło orzechowe. Specjalnie wykorzystałam(...)wodzie i ostudzoną dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie. 3. Formę wykładamy herbatnikami. Na nie rozsmarowujemy masło orzechowe i przykrywamy ponownie herbatnikami. Wylewamy masę (wierzch posypałam pokruszonymi orzechami) i wkładamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc, aby stężało dobrze. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i do wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieCiasto biszkoptowe 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy Jajka wbić do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą i ubić z cukrem na białą masę. Gdy masa będzie gotowa zdjąć z wrzątku i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Do zimnych ubitych jajek powoli dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie wylać(...)upieczeniu blachę odwrócić do góry dnem i gotowy biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Ubić śmietaną lub serek mascarpone cukrem pudrem. Do masy
Gotujemy i jemyrozpuścić w odrobinie gorącej wody. Masło roztopić i wystudzić. W naczyniu wymieszać kawę z mlekiem, masłem i jajkami. Płynne składniki wlać do miski z mąką i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być grudkowate. Porcje ciasta nakładać do foremek muffinkowych do ok. ¾ objętości. Wiech posypać kawałkami czekolady lub gotowymi płatkami. Piec ok. 30 min. w 200 C. Muffinki są gotowe(...)patyczek wbity w ciasto jest suchy. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemyPompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 g mąki 250 g twarogu 250 g margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie 5 - 6 brzoskwiń ciasteczkowych cukier puder do dekoracji Twaróg zmielić(...)maszynce lub przetrzeć przez sito. Brzoskwinie umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Z mąki, białego sera i margaryny zarobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kwadraty ok. 8 x 8 cm, tak aby zmieściła się tam połówka brzoskwini. Kwadraty zlepiać w sakiewki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gotujemy i jemyPyszne ciasto,pięknie wygląda.Możemy użyć innego koloru galaretki i będzie wtedy inne niż zielone jabłuszko. Biszkopt 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 3 zielone galaretki agrestowe 1 litr wrzątku 5 dużych jabłek Masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Polewa 1/2 czekolady(...)min/37°C/obr. 4 , następnie ubijać 6 min/obr. 4.Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3 . Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką]. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę . Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 20 minut – do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzenieNajprostsze, błyskawiczne, a do tego pyszne ciasto pełne owoców. Ja zrobiłam je z malinami, ale będzie wybornie smakować z borówkami, gruszkami, czy jabłkami. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 500 g malin Jaja ubijamy z cukrem do momentu uzyskania puszystej niemal białej masy. Następnie wlewamy olej, wsypujemy(...)mąkę i proszek do pieczenia i już tylko miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C (do tzw. suchego patyczka) var widgetParams = "{ 'Id':'cd2da232-bd0a-469f-904b-fc8c8477bcd8','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams
Cynamonowe szczęściełyżki cukru 1 cukier waniliowy olej Jak zrobić racuchy drożdżowe: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć na złoto z obu stron. Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeOstatnio znów sobie przypomniałam o fenomenie babeczki z kubeczka w 3 minuty. Choć ma ona swoich zwolenników i przeciwników, to jedno jest pewne – gdy macie ochotę na szybkie ciasto, to to rozwiązanie jest znakomite. Zwłaszcza w letnie dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi się wam jeszcze bardziej gorąco Taką babeczkę z kubeczka możecie podać z dowolnymi(...)kubeczka. Z podanej porcji można również przygotować dwie mniejsze babeczki (w dwóch małych filiżankach). Wkładamy do mikrofali na 2,5 – 3 minuty (w mojej kuchence mikrofalowej Electrolux ciasto było gotowe po 2:35 minuty). Ciasto powinno ładnie urosnąć. Uwaga: Jeśli będziemy je trzymać za długo zrobi się za suche. Naszą babeczkę z kubeczka podajemy z owocami i czekoladą. Smacznego
Słodkie okruszkiPyszne, podzielne, kawowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Pięć odpowiednio zestawionych ze sobą warstw domowego biszkoptu, delikatnego kremu i galaretki, składa się na wyjątkowo smaczną całość. Mimo, że ciasto prezentuje się wyjątkowo efektownie, to w prosty sposób przygotujecie je w swoim domu (poniżej przepis w formie krok po kroku + zdjęcia). Zapraszam do przepisu i ŻYCZĘ SMACZNEGO! The post Kawowe(...)ciasto z bitą śmietaną appeared first on Domowe Torty
Domowe Tortysuper wilgotne i do ść s ł odkie ciasto na przek ą sk ę do szkoły ,do kawy. łatwe do upieczenia dla pocz ą tkuj ą cych, przygotowanie trwa tylko 15 minut, aby wstawić do pieca! Sk ł adniki 1 szkl bia ł ej m ą ki pszennej* patrz uwagi na bezglutenową 1/3 szklanki m ą ki pełnoziarnistej(...)jajka, dodać olej, mi ó d i wanilia . Mokre składniki wymieszać ze starta cukinią. Suche składniki połączyc z mokrymi na wolnych obrotach miksera,lub rącznie. Dodac posiekana czekolade . Wyłożyć ciasto do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrownać. Piec, około 50minu t . Ostudzi ć na kratce. Uwagi Aby upiec ciasto bezglutenowe nie u ż ywa ć dwóch rodzai mąki ,a zamiast
w mojej kuchnisuper wilgotne i do ść s ł odkie ciasto na przek ą sk ę do szkoły ,do kawy. łatwe do upieczenia dla pocz ą tkuj ą cych, przygotowanie trwa tylko 15 minut, aby wstawić do pieca! Sk ł adniki 1 szkl bia ł ej m ą ki pszennej* patrz uwagi na bezglutenową 1/3 szklanki m ą ki pełnoziarnistej(...)jajka, dodać olej, mi ó d i wanilia . Mokre składniki wymieszać ze starta cukinią. Suche składniki połączyc z mokrymi na wolnych obrotach miksera,lub rącznie. Dodac posiekana czekolade . Wyłożyć ciasto do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrownać. Piec, około 50minu t . Ostudzi ć na kratce. Uwagi Aby upiec ciasto bezglutenowe nie u ż ywa ć dwóch rodzai mąki ,a zamiast
mojej kuchni