ciasto - 163312 przepisów (strona:4423/10888)

Muffinki piernikowe (Gingerbread muffin) 158

pieczenia; dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatałową i szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, następnie mleko oraz miód. Ciasto miksujemy do połączenia się  składników. Na sam koniec wsypujemy mąkę z przyprawami. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny

La grande e la piccola cuoca
Piernik herbaciany z orzechami i powidłami 170

Pyszny piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi to obowiązkowy wypiek świąteczny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Jest wilgotny, po prostu rewelacyjny :) Ciasto na piernik: 3 szkl mąki 1 szkl płynnego miodu 1 szkl oleju 1 szkl mocnej herbaty 4 jajka 2 łyżeczki sody op. przyprawy do piernika 1 szkl cukru 1 szkl siekanych orzechów włoskich słoik powideł śliwkowych polewa kakaowa Piernik(...)Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciężko się zagniatało można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Na koniec dodać orzechy, zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec trzy placki (w blaszce 20x30 cm) w temperaturze 160 stopni przez ok 30 minut. Placki ostudzić, skropić mocną herbatą i przełożyć powidłami. Piernik polać polewą, można posypać orzechami i odstawić

Smakołyki Asi
Rogale z powidłami 106

listopada w moim rejonie tradycyjnie wypieka się rogale. Powinny być one przeważnie z masą makową, ale ja zrobiłam je z powidłami. Są one z ciasta drożdżowego, ale nie trzeba czekać aż wyrosną drożdże, tylko wszystkie składniki się zagniata razem i wkłada do lodówki na 2 godziny. Takie rogale są idealne na przekąskę do szkoły czy pracy, a także do popołudniowej(...)łyżek cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany słoik powideł (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, zrobić kopczyk. Dodać pozostałe składniki i dobrze wszystko przesiekać. Następnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. 2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (podsypując mąką) na placek o grubości 3-4mm. Pokroić w kwadraty wielkości 10cmx10cm

Danka Pichci
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kokosem 105

Koniec sierpnia to okres, w którym zaczynają dojrzewać jabłka.  W moim ogrodzie mam jabłoń, z której spadły pierwsze owoce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta z jabłkami w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki: 1kg jabłek 3 budynie śmietankowe 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek) 1/2 kostki(...)sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki

Danka Pichci
Domowe eklerki 95

garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać łyżką drewnianą, aby nie powstały grudki i gotować do momentu powstania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodawać po 1 jajku i miksować robotem na niskich obrotach. Po połączeniu się(...)ciastem i powstaniu gęstej masy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia eklerki długości 7-8 cm w odstępach 2 cm, gdyż ciasto w trakcie pieczenia urośnie. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut. 3. Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier

Danka Pichci
Szybki piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową. 206

było grudek. Foremkę keksówke o wymiarach ok 12x25 wyłożyć papierem. Masę przelać do foremki, piec około 40-45 min w temp 180C. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto przekroić na trzy blaty po całkowitym ostudzeniu. Jeden posmarować, przykryć drugim, posmarować, przykryć trzecim, polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Dokładnie wymieszać i polać ciasto. Jeśli polewa jest(...)gęsta dolać więcej mleka. Odstawić do chłodu aby ciasto się scaliło. Polecam

Radość kipiąca uśmiechem.
Piętrowiec z makiem i masą orzechową 134

Kolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)cały czas ucierając) i masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania