ciasto - 163312 przepisów (strona:4414/10888)

Jagodzianki 118

wsypać suche składniki, tj. resztę mąki, cukru, łyżeczkę soli oraz startą skórkę z cytryny. Następnie dodać masło, żółtka, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto aż do momentu, gdy będzie odchodziło od ręki (ok. 25 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody przebrać(...)wymieszać z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, rozpłaszczyć na kwadrat i podzielić na 4 części. Każdą z nich podzielić również na 4 części. W ten sposób otrzymamy 16 równych kawałków. Każdy z nich kolejno porozciągać palcami do uzyskania mniej więcej wielkości dłoni. Na środek wyłożyć

niecodziennikpary
Babka cytrynowa 130

dłuższego czasu zastanawialiśmy się, jakie ciasto upiec do popołudniowej kawy. Bartek proponował kruche ciasto, ja zaś miałam ochotę na jakąś babkę. Udało nam się dojść do kompromisu i rozłożyć wypieki na dwa dni – dzisiaj pieczemy babkę cytrynową , a w piątek quiche na słono. Babka wyszła mocno cytrynowa, bardzo nam smakuje, a jej żółty kolor wprawia w radosny nastrój(...)przemian z sokiem cytrynowo-pomarańczowym dodawać do ubitych jajek, stale miksując na wysokich obrotach. Na koniec powoli dolewać olej i miksować. Keksówkę natłuścić, posypać bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika. Babkę cytrynową piec 50-60 minut (grzałki góra-dół) . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Oponki z serem 130

tłustego czwartku, zaczęliśmy od bardzo prostego przepisu na oponki z serem . Jako jedyne z tradycyjnych tłustoczwartkowych smakołyków nie wymagają dużego nakładu pracy, wystarczy tylko zagnieść i odpowiednio wyciąć ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu w rodzinnym domu i dawniej był często wykorzystywany do robienia oponek z serem . Dzisiaj więc przypomniałam sobie smak dzieciństwa, a Bartkowi, który do tej pory nie miał(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wyłożyć ser i margarynę, pokroić nożem. Wbić jajka, dodać cukier, przesianą mąkę oraz sodę. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować je na placek grubości ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka. W środku każdego kieliszkiem wyciąć dziurkę. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać nowe oponki. W szerokim

niecodziennikpary
Pączki 140

nasze drugie podejście do pieczenia pączków , tydzień temu było zbyt chłodno w domu i ciasto na pączki nie wyrosło jak powinno. Teraz zadbaliśmy o najmniejsze szczegóły, łącznie z odpowiednią muzyką oraz zwiększoną ilością smalcu i nasze słodkości wyszły leciutkie, sprężyste i pyszne. Zrobiliśmy je z połowy podanej tutaj ilości i choć wyszło ich 20, wszystkie tego samego dnia zjedliśmy(...)oraz cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do dużej miski przesiać resztę mąki, wlać rozczyn, wymieszać drewnianą łyżką, dodać masę jajeczną. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 15-20 minut, powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i rum, zagnieść do połączenia się składników. Przykryć bawełnianą

niecodziennikpary
Strudel z cukinią 132

jest strudel z cukinią , do którego użyliśmy owczego sera, pora i czosnku – te kilka składników wystarczyło do stworzenia pełnej kompozycji smakowej. Składniki na strudel z cukinią 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g cukinii 1 / 2 pora (biała część) 2 ząbki czosnku 100 g sera owczego lub koziego (ew. fety) sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)minut. Odstawić z ognia, wymieszać z posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ser pokroić w kostkę. Dodać go do zimnych warzyw, wymieszać. Ciasto wyjąć kilkanaście minut wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć. Rozwinąć je, na środek wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie. Krótsze boki ciasta zagiąć do środka, następnie dłuższymi przykryć warzywa – dobrze zamknąć, żeby strudel

niecodziennikpary
Brownie z czereśniami 106

jego miejsce znajdowało “amatora cudzej własności”, więc od tamtego czasu byliśmy zdani na owoce nabywane w sklepie. Dzisiejsze czereśnie kupione na bazarku dodaliśmy do naszego ulubionego ciasta – brownie, które zyskało dzięki temu słodką, owocową nutkę. Składniki na brownie z czereśniami 150 g gorzkiej czekolady 150 g masła 4 jajka (wielkości L) 150 g cukru 125 g mąki

niecodziennikpary
Ciasteczka ze skwarkami i cebulą 146

odstawić do przestygnięcia. Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cebulę wraz z tłuszczem, proszek do pieczenia, jajko, śmietanę, chilli, sól oraz pieprz. Wyrobić ciasto o konsystencji ciasta do pierogów. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym

niecodziennikpary
Pierogi z jagodami 101

przebrać, dodać budyń oraz cukier puder, starannie wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, wbić jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć je folią i odstawić na 15 minut. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć, podzielić na 4 części(...)Każdą z nich rozwałkowywać na cienki placek i wykrawać szklanką krążki. Na środek nałożyć porcję jagód, zlepić brzegi. Gotowe pierogi przykryć bawełnianą ściereczką, aby ciasto nie obeschło i przygotować pierogi z pozostałych 3 części. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką

niecodziennikpary
Dyniowe drożdżowe bułeczki 131

Długi weekend był dobrą okazją do upieczenia czegoś na świeżych drożdżach, czasu mieliśmy dużo, więc ciasto mogło sobie spokojnie wyrastać. Ponieważ ostatnio nic nie robiliśmy z dyni, wymyśliliśmy dyniowe drożdżowe bułeczki z dodatkiem rodzynek. Mimo pierwszych objawów zimy za oknem, dynie są dalej dostępne w sklepach, więc polecamy wypróbowanie naszego przepisu, pomarańczowe bułeczki z pewnością nadadzą kolorów tym szarym dniom(...)odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, wsypać pozostały cukier, sól, dodać wystudzone puree z dyni, żółtka i wyrośnięty rozczyn, wyrobić jednolite ciasto – może być ono nieco luźne i lepić się do ręki. Wsypać rodzynki wraz z alkoholem, wlać rozpuszczone masło, ponownie dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić na 40-50 minut

niecodziennikpary
Szarlotka sypana 130

Sypana szarlotka bez jajek jest bardzo prosta i szybka do wykonania. Połączone 3 sypkie składniki, przekłada się startymi jabłkami, na wierzch ciasta kładzie się cząstki masła i można powiedzieć, że praca skończona. Po raz pierwszy taką szarlotkę z kaszą manną przygotowała Siostra Agata, wszystkim ona bardzo posmakowała, a jedząc ją, nie wyczuwało się, że jest ona tak nietypowo wykonana. Sypaną(...)szarlotkę można potraktować jako ciasto awaryjne, gdy niezapowiedziani goście są tuż, tuż – podana z gałką lodów będzie doskonałym deserem, który można przygotować niemalże w ostatniej chwili. Składniki na szarlotkę sypaną 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 1 / 2 kg jabłek 1 garść orzechów włoskich

niecodziennikpary
Donaty 119

Dopiero za trzy tygodnie jest Tłusty Czwartek, ale w naszej kuchni już teraz pachnie pączkami. Poprzedni weekend urządziliśmy sobie pod znakiem donatów , czyli kolorowych pączków z dziurką . Rano zagnietliśmy ciasto, zostawiliśmy je do wyrośnięcia, powycinaliśmy kształty, znów odstawiliśmy i mogliśmy zabierać się za smażenie. Pracy było niewiele, wszystko szło nam sprawnie i już po południu pyszne donaty stały na stole(...)wystygnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Do reszty mąki dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Wlać przestudzone masło i łyżkę wódki, ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 90 minut do wyrośnięcia. Na oprószony mąką blat wyłożyć drożdżowe ciasto na donaty, krótko zagnieść, następnie rozwałkować

niecodziennikpary
Pączki z serkiem homogenizowanym 96

mieliśmy żadnego słodkiego dodatku do kawy. Ten zaskakujący brak udało się wypełnić, robiąc szybkie pączki z serkiem homogenizowanym . Dosłownie w kilkanaście minut, których potrzebował smalec na nagrzanie się, ciasto było już gotowe. Po obtoczeniu małych pączków w cukrze z dodatkiem cynamonu, zasiedliśmy do kawki, ciesząc się pączkami z serka homogenizowanego , w sam raz na kęsik lub dwa. Udostępnij Składniki(...)szczyptą soli i cynamonem, dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać wódkę. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto będzie miało gęstą, ale luźną konsystencję. W dużym garnku powoli podgrzać smalec lub olej do temperatury 175 o C. Na łyżkę zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcję ciasta, drugą łyżką

niecodziennikpary
Galaretkowiec 152

W środku zimy zachciało nam się kolorowego deseru i to w dodatku na zimno. Energię, radość i tęczowe barwy wniósł do naszej kuchni galaretkowiec , przygotowany na

niecodziennikpary
Tort truskawkowy 140

przesianej przez sito mąki pszennej i ziemniaczanej, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać resztę mąki i wmieszać ją w masę z jajek. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25 minut , do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami(...)zimne truskawki z żelatyną. Wykonanie Na pierwszym blacie tortu rozprowadzić 1 / 2 kremu truskawkowego. Położyć drugi biszkoptowy blat, wyłożyć resztę kremu truskawkowego, rozprowadzając go również po bokach. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki pozostałych truskawek, pokryć je przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu tortenguss. Tort truskawkowy wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu truskawkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tort truskawkowy pochodzi

niecodziennikpary
Chlebek bananowy z orzechami 124

łyżce wsypywać do utartego masła i jajek, miksując na niewielkich obrotach. Wlać mleko, krótko zmiksować do połączenia się składników. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodać banany, rum oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie, wymieszać. Keksówkę ( 10/30 cm ) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnik nagrzanego

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania