Jedno z ulubionych polskich ciast, w tym moje, zwane pleśniak lub skubaniec Tym razem w wersji z rabarbarem. Proste, szybkie i pyszne. Kruche ciasto z owocami, piana z białek, lekko słodkie, lekko kwaśne. Jeśli nie wyjdzie wam wysoka piana, nie przejmujcie się, ciasto i tak będzie pyszne. Polecam przygotować dopóki rabarbar jeszcze jest. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię ciasta i desery kawowe, lub z domieszką kawy. Niestety ze względu na małe dzieci, ostatnio rzadko takie robię, żeby i one również mogły spróbować. Wczoraj jednak postanowiłam wykorzystać zalegający w zamrażalce biały ser w wiaderku. Jako, że nie miałam ochoty na tradycyjny sernik, ani na typowy sernik na zimno z galaretką, to postawiłam na sernik gotowany. Serniki gotowane(...)biszkoptów. Nasączyłam je połową pozostałej kawy i oprószyłam łyżeczką gorzkiego kakao. Na to wyłożyłam resztę masy serowej i ostatnią warstwę biszkoptów. Ciastka nasączyłam resztą kawy i posypałam resztą kakao. Ciasto pozostawiłam na blacie do ostygnięcia, a następnie wstawiłam na całą noc do lodówki, żeby dobrze się schłodziło i zgęstniało. Ciasto jest pyszne, kremowe, delikatnie kawowe, w sam raz słodkie
Waniliowe Improwizacjemasz pomysłu na ciasto to zrób eksperyment. Zrób czekoladowe ciasto z fasoli z bakaliami! Brzmi dziwnie? Zdziwisz się jakie jest smaczne... The post Czekoladowe ciasto z fasoli z bakaliami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comPyszne proste ciasto na deser i do kawy.Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika z talerza.Znakomite dla dzieci i dorosłych.Ciasto wyróżnia bardzo puszysta i lekka pianka a jako nadzienie pyszne rurki z nadzieniem.Przepis znalazłam na stronie knurr.pl.Polecam tam zajrzeć-fajne przepisy :). Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI paczka herbatników ok.250g rurki z kremem ok.260g 1/2 l śmietanki 30% 2 galaretki(...)papierem do pieczenia i dajemy herbatniki. Na herbatniki wykładamy połowę masy piankowej.Na masie piankowej układamy rurki :). Na rurki wykładamy drugą połowę masy piankowej i na górę kładziemy herbatniki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki,a najlepiej na całą noc . A potem zajadamy :). SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaciasto robi się błyskawicznie, bardzo prosto i znika szybko, dodać można inne owoce także. Przepis od Ani z Jaśminowej kuchni i ona dodała maślankę truskawkową i nie dodawała owoców. Ja zrobiłam troszkę inaczej i ciasto wyszło obłędne w smaku. Truskawkowy maślankowiec. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepracochłonny, ale jaki pyszny! Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa w smaku, a to dzięki dodatkowi mleka. Poza tym spód biszkoptowy nadaje pewnej delikatności i lekkości całemu ciastu. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej, a wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto słodkie, ale nie przesłodzone, więc sięga się po nie z przyjemnością
Kuchnia MagdaLenydokładniej mówiąc sernik pomarańczowy z czekoladą i mlekiem skondensowanym. Doskonale kremowy, delikatny, po prostu świetny. Składniki na spód ciasta: 25-30 sztuk herbatników 2 łyżki kakao 150 g masła Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około
Słodki sentymentproste, lekkie ciasto bez pieczenia powstało "z potrzeby chwili" 😊 Potrzebowałam jakieś ciacho na następny dzień, a w sklepie mieliśmy akurat w promocji jogurty Jogobella ... więc postanowiłam coś z nich stworzyć 😎 Inspiracją było ciasto z pysznego bloga Ewy Z cukrem pudrem . Wyszło bardzo smacznie 😍 Na masę malinową I: 500 g jogurtu owocowego (u mnie malinowy) 100 g malin(...)wstawiamy do lodówki. Kiedy II warstwa stężeje układamy na niej maliny. Ostatnie dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na maliny. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą
Walijskie Pichceniemałe co nieco do kawy lub herbaty. Przyjemnie chrupiące, lekko słodkie, ale nie za bardzo. Jeśli właśnie tego dziś potrzebujecie, to trafiliście w 10, bo te rogaliki będą idealne! Ciasto kruche z dodatkiem serka śmietankowego jest lekkie i bardziej puszyste niż to klasyczne. A wnętrze z powideł śliwkowych dopełnia całości i dodaje odrobiny kwasowości. Przy takim deserze można się(...)chłodzenia) 20 minut pieczenia Liczba porcji 32 rogaliki Wartości odżywcze w jednej sztuce: Kalorie: 80 Białko: 1,3 g Tłuszcz: 3,3 g Węglowodany: 11 g Przygotowanie Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać malakser — pójdzie znacznie szybciej. Mąkę, proszek, cukier, pokrojone w kostkę masło, serek i żółtka miksujemy razem do uzyskania gliniastej konsystencji. Następnie przekładamy całość na blat, zagniatamy w kulę
Analiza SmakuKwaskowy rabarbar, mój ulubiony, idealnie łączy się w wypiekach ze słodkimi owocami. Ja dziś dodałam jabłka i borówki amerykańskie. Połączenie tych trzech owoców to petarda, polecam gorąco. Ciasto jest wilgotne, nawet lekko zakalcowate ale takie ma być, jest znakomite. Ciasto owocowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieżółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Pianę białkowo- cukrową połączyć z żółtkami i mąkami wymieszanymi z proszkiem, mąkę dodawać partiami i delikatnie wymieszać łopatką. Około 1/5 ciasta przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z cynamonem, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić równomierne wzory, na papierze wyłożonym na dużej blaszy. Wzorki zapiekać 4-5 minut w temperaturze(...)stopni. Na podpieczone wzorki wyłożyć pozostałe ciasto jasne i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 150-160 stopni aż do bardzo delikatnego zarumienienia (ok 10 minut). Upieczony biszkopt wystudzić. Nadzienie kilogram jabłek 50 -100 g cukru (w zależności od kwasowości jabłek) budyń wanilinowy sok jabłkowy 100 ml (jeżeli jabłka nie puszczą dużo soku, można dodać jeszcze trochę soku) Przeprowadzić obróbkę wstępną
Pomysłowa kuchniazobaczyłam to ciasto u Oli wiedziałam że muszę je zrobić. Nie ważne, że był w nim szpinak, za którym nie przepadam, wiedziałam że mimo to musi być pyszne. I się nie myliłam. Delikatne, lekko cytrynowe ciasto, o zabójczym zielonym kolorze wyszło idealnie. Dodatek polewy cytrynowej i ziaren granatu dopełnił całości. Temu ciasto nie oparł się nawet 3 latek. Wierzcie
Bernika - moj kulinarny pamietnikutrzyj z cukrem, dodaj olej ,a następnie wsyp suche składniki. Warto wszystkie suche składniki potraktować blenderem, aby poprzetrącać bakalie i zmiksować trochę płatki na drobniejsze kawałeczki. Teraz zagnieć kulę ciasta, może być bardzo twarda, nie szkodzi, ważne aby nie lepiła się do rąk, jeśli ciasto jest za rzadkie po prostu dosyp suchych składników typu płatki owsiane. Oderwij kawałek ciasta, uformuj
Z Kuchni Do KuchniDelikatna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto dla każdego. Przepyszna, w sam raz do poobiedniej kawki lub herbaty :). Znika błyskawicznie z talerza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 szklanka oleju rzepakowego 2 łyżeczki(...)jednym żółtku, następnie dodajmy na przemian przesianą mąkę waz proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej, na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy do połączenia się składników, gotowe ciasto wylewamy do podłużnej formy keksowej u mnie 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra
Blog kulinarny S9.PLNikt nie powiedział, że babki są tylko Wielkanocne. Cytrynowa, którą zawsze robiła moja mama świetnie zastąpi niejedno "codzienne" ciasto. Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna. Składniki ciasto -250 g mąki pszennej -250 g masła -250 g cutru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 jajek -skórka otarta z 1 cytryny -sok z 1 cytryny -szczypta soli lukier(...)miksując. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny miksować dalej. W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką do połączenia (nie miksować). Masę umieścić w przygotowanej blaszce na babkę. Piec ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Przygotować lukier. Zółtko jaja utrzeć
Zielona Kuchnia