ciasto - 163312 przepisów (strona:4405/10888)

Tort kostka 162

górę kładę drugi biszkopt, który nasączam drugą połową ponczu. Biszkopty z kremem wstawiam do lodówki na 2 godziny. Następnie kroję biszkopt na pół, jedną połówkę smaruję pozostałym dżemem, w ciasto wbijam patyczki stabilizujące (u mnie to akurat patyczki do szaszłyków) i nakładam drugą połówkę. Biszkopt ponownie dzielę na pół, żeby uzyskać sześciany. Kostki wstawiam do lodówki na 4 godziny. Następnie

Słodki sentyment
PUSZYSTY PLACEK DROŻDŻOWY Z KORYTKA (Z CZARNĄ PORZECZKĄ) 120

przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Do wyrośnietego ciasta dodać żurawinę. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć  obrane

Walijskie Pichcenie
Delikatny sernik z mascarpone i truskawkami na biszkopcie 161

przysłowiowej filiżanki kawy proponuję delikatny serniczek mascarpone z truskawkami. Ciasto rozpływa się w ustach i z pewnością umili każdą wolną chwilę. Na ciepłe dni to ciasto jest w sam raz. Korzystając, że są jeszcze truskawki, zrobiłam to ciasto właśnie z truskawkami. Jednak jeśli macie mrożone z powodzeniem możecie dodać mrożonych truskawek. Nie musicie ich … Czytaj dalej Delikatny sernik

Pieprzyć z Fantazją
Gofry podwójnie jagodowe 134

Domowe, szybkie gofry podwójnie jagodowe, bo porcja jagód w cieście i na śmietanie. Któż z nas nie lubi gofrów. Dla mnie to są smaki dzieciństwa, niepowtarzalne. Sam zapach już przywołuje wspomnienia. gofry: 1 szklanka mąki pszennej 100 ml oleju 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jagód nadzienie: 300 ml śmietanki(...)cukier puder 5 bezów orzechy brazylijskie Gofry: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka na sztywno. Dodaję do ciasta i mieszam już łyżką. Dodaję jagody i mieszam.  Gofrownicę smaruję olejem, nagrzewam, wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy to od mocy gofrownicy. Gofry

wesoła kuchnia
Szybkie ciasto 115

bardzo szybkie ciasto, które robię dość często, kiedy mam ochotę na coś zamiast chleba. Upieczone odkładam na drugi dzień, kroję w kromki i smaruję dżemem, miodem czy nawet słodkim serkiem. Pyszności! Składniki - 4 jaja - niecała szklanka cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - pół kostki masła czyli 100 g – rozpuść, wystudź - niecałe 2 szklanki mąki pszennej Cukier z jajami utrzyj na puch(...)Wlej rozpuszczone masło, dodaj mąkę z proszkiem, zmiksuj szybko. Wylej na okrągła tortownicę lub inną formę do ciasta. Piecz w temperaturze 165-170 stopni około 40 minut do suchego patyczka. Odłóż na noc. Na drugi dzień na śniadanie jak znalazł. Jeśli lubisz owoce , to dodaj je przed pieczeniem wciskając w ciasto. I wtedy powstanie aromatyczny placek do kawki. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Truskawkowa chmurka 124

Truskawkowa chmurka to ciasto powszechnie znane, spotykane jednak częściej w wersji z malinami. Robiąc to ciasto inspirowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki Osobiście maliny wolę prosto z krzaka a za przetworzonymi nie przepadam. Zrobiłam w takim razie to ciasto z truskawkami. Kiedyś robiłam je z jagodami, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ponieważ zwyczajnie za szybko … Czytaj dalej Truskawkowa

Pieprzyć z Fantazją
Brownie migdałowe 120

mielone migdały oraz aromat. W kolejnym naczyniu należy połączyć mąkę pszenną z kakao. Roztopioną czekoladę wymieszać z masą jajeczną oraz po połączeniu się składników z mieszanką mąki z kakao. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.  Upieczone brownie ostudzić oraz pokroić na mniejsze kawałki(...)Patyczek włożony do środka nie powinien posiadać śladów surowego ciasta, choć należy pamiętać, że czekolada może go zabrudzić. Za długo pieczone ciasto będzie zbyt wysuszone.)   Koniecznie odwiedźcie mnie na Facebooku - klik oraz Instagramie - klik

Di gotuje
Kruche babeczki z truskawkami i cytrynowym nadzieniem 221

posiekane masło umieszczamy w misce. Szybko zagniatamy składniki, tworzymy kulę i owijamy ją w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez godzinę lub około 30-40 minut w zamrażalniku. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka ciut większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki smarujemy masłem (, jeśli używamy silikonowych, to pomijamy ten krok) i wykładamy ciastem lekko dociskając. Ciasto nakłuwamy

Słodkie okruszki
Kruche z jagodami i bezą 146

Dziś takie proste, pachnące lasem, latem i domem ciasto. Bez udziwnień, kremów i milionów warstw, tak po prostu pysznie, naturalnie, domowo. Częstujcie się.  Ciasto kruche: 3 szklanki mąki  2/3 szklanki cukru 200 g masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je przez co najmniej godzinę

Cynamonowe szczęście
Proste ciasto na zimno z truskawkami 114

Kolejne bardzo proste ciasto na zimno. Tym razem mocno truskawkowe :) Idealne na lato i gorące, słoneczne dni. To ciasto jest lekkie i doskonale sprawdza się jako orzeźwiający deser. Składniki: 2 opakowania herbatników typu petitki lub biszkoptów 700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych) 1/2 - 3/4 szlanki ksylitolu (ilość do smaku) 1 opakowanie galaretki

Healthy food explorer
Ciasto z wiśniami 125

Ciasto z wiśniami na oleju. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Słodkie i lekko kwaśne jednocześnie.  Składniki: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru,  1 szklanka oleju,  2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek,  szczypta soli,  4 szklanki wydrylowanych wiśni,  łyżeczka skrobi ziemniaczanej cukier puder Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, olej i miksując(...)dalej dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste.  Wiśnie delikatnie obsypujemy skrobią.  Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i wiśnie na wierzch.  Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Lena Gotuje
CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ + FILMIK 115

Ciasto z pianką truskawkową zaliczam do lekkich, letnich ciast i bardzo smacznych. Troszkę pracochłonne jednak efekt końcowy jest rewelacyjny.  SKŁADNIKI :  3 jajka  1/2 szklanka mąki tortowej  1/4 szklanki cukru  1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)się ubije, dodajemy serki, miksujemy. Następnie wlewamy zmiksowane truskawki i miksując wlewamy rozpuszczoną żelatynę.  Na ostudzony biszkopt wylewamy masę, rozkładamy truskawki w plastrach i wylewamy tężejące galaretki.  Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny, następnie możemy podawać.                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik Na Zimno - Jagodowa Fala 106

Sernik na zimno, to zdecydowanie mój faworyt wśród ciast. Najbliższe dni będą upalne, więc ciasto bez pieczenia wpisuje się idealnie, dodatkowo smak jagód amerykańskich sprawia że ciasto znika jeszcze szybciej. Przepis na średnice 24cm SKŁADNIKI: 90g biszkoptów okrągłych 1kg sera na sernik (u mnie z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru 5 łyżek cukru kryształu 16g cukru waniliowego 150g śmietany

Dziś Ja gotuje
BEZGLUTENOWE CIASTO KARMELOWE Z CZEKOLADĄ I MAGDALENKĄ 130

Ależ się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i

Ostra na Słodko
Maślane ciasto z truskawkami 155

szklanki  Cukier 1 i 1/2 szklanki Maślanka szklanka Jajka 4 Masło 150 g Sok z połowy cytryny Proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki Truskawki 250-300 g Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Całość wymieszałam drewnianą łyżką. W misce wymieszać cukier z maślanką. Dodajemy kolejne składniki i po każdym ręcznie wymieszać. Dodałam kolejno jajka, sok z cytryny, przesiany(...)proszek do pieczenia, przesianą mąkę. Gdy ciasto będzie wymieszane dodajemy roztopione i przestudzone masło i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki i krótko mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. U mnie średnica 24 cm z kominem. Można użyć dowolnej formy podobnej wielkości. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 60 minut. Gotowe

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania