ciasto - 163312 przepisów (strona:4404/10888)

Ciasto z jagodami i pianką bezową 126

Składniki na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 20 dag masła 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 5 białek szklanka cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli oraz owoce jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Masło posiekać, dodać mąki, proszek do pieczenia i sól, wszystko razem(...)szybko połączyć Dodać żółtka, śmietanę i cukier, ponownie połączyć składniki  Foremkę o wymiarach 20 X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć cienko ciasto, włożyć foremkę do lodówki na 30 min. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C foremkę z ciastem i piec ok. 20 min. Jagody posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać

Proste Potrawy
PIZZA Z MALINAMI, TRUSKAWKAMI, WANILIĄ I MASCARPONE 173

wierzch truskawki. Brzegi posmaruj żółtkiem, wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut. Odstaw do ostudzenia, wyłóż na wierzch maliny, udekoruj listkami mięty i posyp startą białą czekoladą. Ciasto na pizzę : W około 7 cl letniej wody rozpuść ½ torebki suchych drożdży. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj 1 łyżeczkę miou i 2 cl oleju z pestek winogron. Dobrze wymieszaj. W osobnej(...)miseczece wymieszaj 110 g mąki T65 i ¼ łyżeczki drobnej soli. W mące zrób zagłębienie i wlej rozcieńczone drożdże. Wyrabiaj ciasto 5-10 min, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik gotowany babci Stasi 188

miodu i sody po upieczeniu są bardzo twarde. Te w połączeniu z gorącą masa miękną. Jeśli wykonacie go na tortownicy to śmiało możecie podać go zamiast tortu. Składniki na ciasto 4 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 6 dkg masła (można użyć margaryny) 2 jaja 3 łyżki śmietany Krok po Kroku 1 Miód i margarynę(...)rozcieramy, dodajemy śmietanę i sodę, a jajka miksujemy z cukrem. Wszystkie składniki łączymy z mąką i wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na 5 równych części. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach przez około 8 do 10 min. Składniki na masę 1 kg sera 20 dkg masła 2 szklanki cukru ( ja dodaję 1.5 szkl.) 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (można

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM 134

wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części(...)Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasto z budyniem i malinami 123

Latem fajnie jest zjeść do kawy lekkie, kremowe ciasto z owocami. Ono po schłodzeniu smakuje jak lody śmietankowe z owocami. Dlatego na upalne dni jest idealne, na chłodniejsze dni też jest super, ale co ja tutaj piszę: ono jest znakomite, częstujcie się. Ciasto kruche z malinami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto owocowo-galaretkowy przekładaniec 152

Ciasto owocowo-galaretkowy przekładaniec to pyszny, lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Banalnie prosty w przygotowaniu. Możemy użyć dowolnych ulubionych smaków galaretek i owoców w sezonie świeżych a jesienią lub zimą z syropu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie ćwiartka średniej wielkości arbuza 800 ml gęstego jogurtu greckiego ja użyłam dwa kubki każdy o pojemności(...)galaretka brzoskwiniowa będzie gęsta, tężejąca wtedy wylewamy i rozprowadzamy ją po brzoskwiniach. ( ja wylałam galaretkę zbyt mało stężałą przez co lekko wypłynęły herbatniki ale nie wpływa to na smak ciasta :)) Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia., gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy do miski przekładamy jogurty

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Bounty 181

mnie idealny, biszkopt jest wilgotny i jego wielkość jest w sam raz, masa nie jest sucha, jest kremowa i przepyszna a polewa z czekolady tylko dopełnia całości :) Spróbujcie bo ciasto jest naprawdę pyszne ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub tortownicę o śred 24 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dżemik z masą) 4. Gotową masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i chowamy do lodówki. Polewa czekoladowa 5. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy nad kąpielą wodną, a następnie polewamy nią ciasta, można ciapkami, zygzakami a można też rozsmarować. Ciasto znów chowamy do lodówki i tam je też przechowujemy. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Błyskawiczne ptasie mleczko dla zabieganych 152

wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw aż polewa nieco ostygnie. Ostudzoną polewą polej stężałe ptasie mleczko. Wskazówki: Ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubisz nieco słodsze desery dodaj do masy łyżkę cukru pudru. Zamiast polewy ptasie mleczko możesz zalać galaretką lub posypać startą czekoladą. [Głosów

Słodki Blog
Ciasto kefirowe z porzeczkami i kruszonką 131

Ciasto kefirowe z porzeczkami i kruszonką 🥰 nasze ulubione bo robi się je w mig! Wystarczy wymieszać składniki i gotowe 🤭 UWAGA. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na tortownicę ok. 24 cm: 4 pełne szkl. mąki pszennej 2 niepełne szklanki kefiru Lekko ponad 1/2 szkl. oleju rzepakowego 1,5 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajka. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wrzucamy porzeczki (dobrze jest lekko odsączyć je na ręczniku). Składniki na kruszonkę przecieramy między palcami. Posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek suchy). Sprawdź przepis na: Pełnoziarnista tarta z czarną porzeczką Bezglutenowe crumble

Czarnawisienka
CIASTO Z AGRESTEM + FILMIK 99

Expresowe, ucierane ciasto z agrestem, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, polecam.  SKŁADNIKI :  150 g masła 3 duże jajka  3/4 szklanki cukru  230 g mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  300 g słodkiego agrestu  1 łyżka cukru do posypania owoców(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy.  Na tortownicę ( 23 cm ) rozkładamy ciasto, na to wysypujemy umyte owoce, lekko je dociskamy i posypujemy cukrem.  Pieczemy je 45 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg.  Ciasto po upieczeniu studzimy i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Jagodowy Miętusek 164

Ciasto Jagodowy Miętusek Idealna chwila słodkości, którą można delektować się w upalne dni przy filiżance kawy. Posmak mięty i smak jagód to idealne połączenie dla tych, którzy stronią od bardzo słodkich deserów. Składniki na spód: ·        125 g masła ·        180 g herbatników kakaowych Składniki na masę jagodową(...)Studzimy i łączymy z galaretkami landrynkowymi. 5.    Śmietany schłodzone ubijamy, dodajemy galaretki połączone z rozpuszczonymi cukierkami. Chwilę miksujemy i wylewamy masę na masę jagodową. 6.    Ciasto dowolnie dekorujemy pozostałymi jagodami i listkami mięty. 7.    Na koniec polewamy żółtymi galaretkami i 2 godziny chłodzimy ciasto. 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Lodowiec z malinami i borówkami 153

Bardzo szybkie ciasto, do którego nie potrzeba  piekarnika z  pysznymi sezonowymi owocami. U mnie w połączeniu z malinami i borówkami. Gościom smakował, a to jest dla mnie najważniejsze 😊  Składniki (tortownica 26cm ): biszkopty 220 g, mleko 1 litr, budyń waniliowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 8-9 łyżek,  masło 200 g, kakao 2 łyżki, maliny(...)szklanki gorącej wody. Do ostygniętej galaretki wkładamy maliny z borówkami, mieszamy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka z owocami zacznie mocno tężec to wylewamy ją na wierzch ciasta. Torcik dodatkowo możemy udekorować bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty lub melisy. Ciasto przechowujemy w lodówce

kulinarne odsłony pati
Frużelina wiśniowa 151

Frużelina wiśniowa to przepyszny dodatek do deserów lub ciast. Frużelina z owoców to nic innego jak przetwór z owoców, który ma konsystencję kisielu lub tężejącej galaretki. W wykonaniu frużelina z wiśni jest bardzo prosta, a co ważne można ją zrobić także z mrożonych wiśni. W tym wpisie dowiesz się, jak zrobić frużelinę z wiśni na bieżące potrzeby np. do deserów(...)lodów lub ciasta – zapewniamy, że wzbogaci ich smak. Udostępnij Frużelina wiśniowa – składniki 500 g wiśni 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wiśnie umyć, usunąć ogonki, następnie wydrylować. Zasypać je cukrem, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, aby puściły sok. Po tym czasie wiśnie postawić na ogniu

niecodziennikpary
CIASTO JOGURTOWO-ŚMIETANOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia 140

Truskawkowych słodkości ciąg dalszy? Yhy! Mam dla Was przepisy na jeszcze 2 nowe ciacha!   Dziś zapraszam na przepyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty MASA: * śmietana 30% – 650 ml * jogurt grecki

Ostra na Słodko
Najlepsze drożdżówki z czereśniami 136

Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami. Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła Jak zrobić(...)drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania