ciasto - 163312 przepisów (strona:4412/10888)

Babka marmurkowa z mąką gryczaną z lukrem buraczanym 105

jajku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian połowę mąk, 20ml mleka, resztę mąk i 20ml mleka, mieszając tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej formy, a na nią wykładamy marmoladę. Do reszty ciasta dodajemy kakao, 30ml mleka i 30g cukru, mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i widelcem robimy szlaczek. Pieczemy

Be Fit Be Strong
Ciasto cytrynowe kubeczkowe 145

niezwykle proste ciasto, które weszło do kanonu zajęć w przedszkolach Francji i Nawarry. To pierwsze ciasto jakiego uczą się francuskie przedszkolaki. Miarą produktów jest standardowy kubeczek po jogurcie, nic więcej im nie potrzeba. A skład ciasta jest idealny do przygotowania świątecznej babki przez same dzieci. Nasza pomoc powinna ograniczyć się do nadzorowania i obsługi urządzeń. Resztę dzieci mogą wykonać same

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kołaczyki z serem - drożdżówki z serem 155

Kołaczyki z serem czyli okrągłe drożdżówki z serem według przepisu z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Ciasto : 300 g mąki pszennej (u mnie tortowej), 4 żółtka, 40 g cukru, 6 g drożdży suchych (20 g drożdży świeżych), 130 ml letniego mleka, 1 łyżeczka soli, 60 g masła, skórka otarta z cytryny, ser : 300 g sera białego tłustego(...)wymieszać. Mleko z drożdżami wlać do mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać roztrzepane żółtka, sól, skórkę cytrynową i porządnie wyrobić. Następnie dodać rozpuszczone letnie masło i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i wanilią. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Ciasto podzielić

królestwo garów
Berneńska babka czekoladowa 175

Córka zażyczyła sobie na weekend ciasto czekoladowe. Z racji tego, że zbliżają się święta pomyślałam, że upiekę jakąś babkę. Tę znalazłam na blogu Słodki Sentyment. Babka jest mocno czekoladowa, po prostu pyszna. Będzie wspaniale prezentowała się na wielkanocnym stole. Polecam z całego serca :) 250g gorzkiej czekolady (może być mleczna czekolada) kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 1/2 szkl cukru(...)czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ucieranej masy dodawać na przemian czekoladę z mąką i połowę ubitych białek. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pozostałe białka.  Ciasto przełożyć do formy na babkę. Piec ok 70 minut w temperaturze 160 stopni. W razie gdyby babka mocno się przypiekała można przykryć ją papierem

Smakołyki Asi
Bułeczki drożdżowe z cynamonem 154

wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10-15 minut. Następnie dodać resztę cukru, sól i roztopione masła, wymieszać. Na dwa razy dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do piekarnika nagranego do 50 stopni na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać

Smaki Armine
Sernik na kwaśnej śmietanie 129

łyżeczki cukru waniliowego Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie, jeśli lubicie) Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w mikserze i miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewam do tortownicy. Całość piekę w 160 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty z sernikiem w środku przez kolejne 15-20 minut. Następnie sernik odstawiam do całkowitego

Słodki sentyment
Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą 166

babka wielkanocna z dużą ilością czekolady i płatkami migdałowymi. Idealna na świąteczny stół. Wilgotna i niezapychająca. Idealnie słodka. Upieczcie. Uda się każdemu. Zapewniam, że będziecie zachwyceni :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 75 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki mąki(...)łyżki płatków migdałowych od HELIO 10 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznej babki: 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, wlewamy olej i dokładnie miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i sok z cytryny, ponownie miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy

Izabelawkuchni
Tort śmietankowo-malinowy na 8 urodziny córeczki 219

składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem lub margaryną i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika(...)gazowym piekła w 190, ja w moim elektrycznym w 180) przez około 45 minut. Dokładnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy długim nożem. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno nam wyjść od 3 do 4 placków. Przygotowanie wg wskazówek mojej mamy (ja właśnie w ten sposób zawsze piekę biszkopt do tortu): W tym wypadku ułatwiamy sobie całe przygotowania

Słodkie okruszki
Sernik „Słoneczne mango” 169

Sposób wykonania: Mąkę pszenną  wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym  i proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę, żółtko oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Całość zagnieść na jednolite kruche ciasto. Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem i podpiec 10/15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku. Gdy ciasto się podpieka zrobić masę serową: Wszystkie składniki do przygotowania masy

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z serka wiejskiego 392

Pomysł na szybkie do przygotowania i tanie ciasto na zimno - sernik z serków wiejskich na spodzie z biszkoptów, udekorowany galaretką z borówkami. Dwukolorowy, lekki i kremowy w smaku. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: 0,5 kg serka wiejskiego 2 galaretki, np. o smaku truskawkowym świeże owoce, np. borówki biszkopty Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, jedną(...)zbyt duże grudki to ponownie ją zblendować. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Następnie powoli wlać masę serową. Sernik wstawić do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to sernik ozdobić borówkami. Ciasto ponownie schować do lodówki. Po stężeniu różowej masy, na wierzch wylać drugą galaretkę (300 ml) . Sernik wstawić do lodówki. Schłodzić. Kroić po stężeniu (po kilku godzinach) . Etapy przygotowywania sernika na zimno

Ugotować
Szarlotka Królewska 180

ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto(...)homogenizowane ( serki muszą być w temperaturze pokojowej, tak jak masło aby masa się nie zważyła !), gotową masę rozprowadzamy po jabłkach i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed podaniem ciasto posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
5 NAJLEPSZYCH ciast z ostatniego miesiąca (idealnych również na Wielkanoc) 133

więc stwierdziłam, że dzisiaj przygotuje dla Was zestawienie 5 najczęściej odwiedzanych przepisów i wypróbowanych już przez wiele osób. Z racji, że dodatkowo zbliżają się święta Wielkanocne, większość z tych ciast będzie idealnie nadać się na rodzinny stół. JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ LINK SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ LINK  CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO "STYROPIAN" LINK  WALEWSKA W SOKIEM POMARAŃCZOWYM LINK(...)SERNIK CYTRYNOWY ZE ŚLIWKĄ LINK  Wszystkie ciasta oprócz sernika są na duża prostokątną blachę, a sernik na okrągłą 24. Wykonanie ich nie jest trudne no i oczywiście wszystkie bez wyjątku są bardzo pyszne! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
5 NAJLEPSZYCH ciast z ostatniego miesiąca (idealnych również na Wielkanoc) 147

więc stwierdziłam, że dzisiaj przygotuje dla Was zestawienie 5 najczęściej odwiedzanych przepisów i wypróbowanych już przez wiele osób. Z racji, że dodatkowo zbliżają się święta Wielkanocne, większość z tych ciast będzie idealnie nadać się na rodzinny stół. JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ LINK SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ LINK  CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO "STYROPIAN" LINK  WALEWSKA W SOKIEM POMARAŃCZOWYM LINK(...)SERNIK CYTRYNOWY ZE ŚLIWKĄ LINK  Wszystkie ciasta oprócz sernika są na duża prostokątną blachę, a sernik na okrągłą 24. Wykonanie ich nie jest trudne no i oczywiście wszystkie bez wyjątku są bardzo pyszne! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chałka z kruszonką 158

łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do maki dodajemy zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulkę. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy wałki i zaplatamy warkocz - musi być zwarty(...)papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki. Wyrośnięte ciasto na chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Wykładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-35 minut

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania