ciasto - 163312 przepisów (strona:4406/10888)

Sernik gotowany 105

Ciastka układamy na dnie blachy, jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony sernik przygotowujemy polewę czekoladową: 1/2 kostki masła 6 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka Wszystko umieszczamy w niewielkim garnuszku i rozpuszczamy, a następnie

Słodki sentyment
Ciasteczka cytrynowo-imbirowe 97

potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru   Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem

Słodki sentyment
Ciastka z kardamonem i pomarańczą 97

sztuk, potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka mielonego kardamonu Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Słodki sentyment
Babka pianka 93

cukier. Kiedy piana będzie sztywna, łączymy ją delikatnie łopatką z mąką, proszkiem do pieczenia a na koniec roztopionym masłem. Dodajemy bakalie (u mnie tylko płatki migdałów) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę (25cm x 15 cm) wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka. Możemy zrobić polewę, albo posypać babkę cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł

Słodki sentyment
Kostki migdałowe w czekoladzie 105

Mąkę tortową, ziemniaczaną i zmielone migdały mieszam. Dodaję do ubitej masy i mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut. Wyciągam biszkopt i czekam aż ostygnie. Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki

Słodki sentyment
Sernik wielkanocny „na bogato” 120

układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę. Składniki na czekoladę: 150 g śmietanki 30% 110 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę

Słodki sentyment
Babka o smaku rumowym 94

masy. Dodaję ubite białka do masy i delikatnie mieszam łopatką. Do pieczenia wykorzystałam foremkę na babę o średnicy 22 cm (szersza część). Foremkę smaruję tłuszczem, babkę wlewam do foremki, ciasto wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (do suchego patyczka). Wyłączam piekarnik i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyciągam

Słodki sentyment
Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek 110

kremu. Na to kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Na górze układam kleksy bezowe i całość posypuję kakao i cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby ciasto “przeszło”. Smacznego Artykuł Tort z mascarpone na orzechowym biszkopcie z białek pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Truskawkowe tratwy 118

się wysuszyć w piekarniku. Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej Przetestowałam. Składniki na 10-12 bez: 3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego ciasta ) 10 łyżek cukru 2 łyżki kakao ½ łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 330 ml śmietanki 30% Truskawki Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Cały czas

Słodki sentyment
Serduszka dla Mamy 88

ciasteczek: 2 ¼ szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia truskawkowych tratw ) Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 0,8 cm (oczywiście mniej więcej ) i wykrawamy serduszka. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Słodki sentyment
Ciasto z borówkami i malinami które zawsze się udaje 181

Mamy lato i świeże owoce dlatego czas na szybkie ciasto ucierane które zawsze wychodzi Składniki: - maliny i borówki - 250 g margaryny - 220 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Owoce myjemy, suszymy, jeśli są pestkowe to usuwamy je. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę miksujemy z cukrem(...)dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ucierając. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut

Kulinarne życie
Gofry owsiane bananowo kokosowe 167

uzyskać śmietankę kokosową musi być powyżej 80 %. Wstawiam puszkę do lodówki na noc. Na drugi dzień otwieram puszkę, nie wstrząsam nią, łyżką wyjmuję śmietankę gęstą. Wodę zostawiam do gofrów ciasta. Do misy blendującej, wlewam wodę kokosową ok 200 g, dodaję jajko, płatki, banana, sól, masło roztopione, proszek do pieczenia i miksuję blenderem. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki tylko(...)bardziej gęstą. Gofrownicę smaruję olejem, wylewam ciasto. Gofry piekę około 7 minut. Zależy to od mocy gofrownicy. Po wyjęciu układam na kratce żeby odparowały. Śmietankę kokosową ubijam mikserem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gofry polewam czekoladą, jak chwilę przestygnie układam śmietanę kokosową, truskawki, kiwi. Banana kroję w plastry. Na patelni rozpuszczam masło, układam plastry banana, polewam sokiem z cytryny

wesoła kuchnia
Puszyste drożdżowe racuszki z czereśniami 209

miskę w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut (aż drożdże zaczną pracować).  Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz czereśni) i dokładnie mieszamy je łyżką (ciasto będzie w miarę luźne) i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Kiedy ciasto urośnie rozgrzewamy patelnię a do kubeczka nalewamy zimną wodę. Przed wyłożeniem porcji ciasta na patelnię łyżkę, którą

ChilliJemy
Ciasto Migdałowiec 145

Migdałowiec to przepyszne ciasto bez pieczenia. Delikatne, kremowe i rozpływa się w ustach :). Słodycz przełamują krakersy. Istny raj dla łasuchów. Przepis na nie dostałam od koleżanki, jeszcze nie raz zagości na moim stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 duże opakowania krakersów każde po ok 185 gram 100 gram płatków migdałowych 3/4 szklanki cukru 1 litr mleka 250 gram masła(...)musimy uważać aby jej nie zagotować,. do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy, śmietanę wylewamy i rozprowadzamy po krakersach, wierzch ciasta posypujemy migdałami, gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Tort czekoladowo-malinowy 120

bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania