ciasto - 163312 przepisów (strona:4399/10888)

Babka dyniowa z orzechami laskowymi 145

Jeśli lubicie ciasto marchewkowe lub wiewiórkę będziecie zachwyceni!  Jest delikatnie cynamonowe, wilgotne, z chrupiącymi orzechami laskowymi. Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto typu „ wymieszaj i upiecz”. Świetne do przygotowania z dziećmi.   Składniki: (na formę keksówkę) 4 jajka M 200 g cukru trzcinowego lub opcjonalnie białego pół szklanki oleju pół szklanki kefiru 350 g mąki krupczatki 2 łyżeczki sody(...)zależności od preferencji miąższ możemy zetrzeć na tarce, drobno posiekać lub obie te opcje pół na pół. Dokładamy przygotowane wcześniej orzechy laskowe (w całości lub lekko posiekane wg gustu). Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Całość oprószamy cukrem cynamonowym. Czas przygotowania: 80 ’ Trudność: łatwe Ilość porcji : 1 2 Kaloryczność

Pyry na Gaz
Orzechowe ciasto 221

przygotowania potrzebujemy: Ciasto Drobna mąka migdałowa- 400g Masło- 115g Erytrytol (puder)- 60g Kakao bez cukru- 50g Wypełnienie Śmietana 36%- 340g Mascarpone- 235g Masło orzechowe- 200g Erytrytol (puder)- 100g Białko biała czekolada- 40g opcjonalnie Ekstrakt waniliowy- 5g Roztopione masło łączymy z mąką, erytrytolem, kakao i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę przełożyć do okrągłej foremki i rozprowadzić również na bokach. Ciasto zapiec(...)Śmietanę wraz z pudrem obijamy na sztywno. Masło, ser, białko i ekstrakt łączymy w gładką masę. Dodajemy śmietanę i na wolnych obrotach miksera łączymy w całość. Wykładamy do przestudzonego ciasta, rozprowadzamy równomiernie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone. Smacznego Makro w 100g 452kcl B- 13g T-40g W-2,4g Makro w porcji 194g

serzmiesem
Lodowiec 140

temu natrafiłam również na stary zeszyt z przepisami mojej mamy. Hmmm…. rozmarzyłam się powracając myślami do smaków mamusinych słodkości. Postanowiłam również odtworzyć kilka starych przepisów, m.in na ciasto o nazwie „lodowiec”. Pamiętam, że pojawiał się w naszym domu na każde święta. Choć wtedy nie przepadałam za smakiem galaretki, to ciasto było wyjątkowe. Składniki: 5 żółtek 3/4 szklanki

Fascynacje Ani
PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU 173

rzadką konsystencję więc proszę się nie przejmować :). Gotową masę wylewamy na herbatniki wygładzamy szpatułką i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta z piekarnika tylko studzimy przy otwartych drzwiczkach. Kiedy ciasto będzie się studzić robimy polewę. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy cukier,wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia się składników a następnie(...)dodajemy śmietanę i znów mieszamy aby nasza polewa była gładka. Po ostygnięciu polewy smarujemy nią wystudzone ciasto.Wierzch ciasta możemy posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO!!! A tutaj  Filmik

Mała w garnku miesza
Tort kakaowy z kremem cappuccino i bezikami (pyszny i łatwy) + FILM 192

obrotach, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę ziemniaczaną miksujemy na najniższych obrotach lub łyżką do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, polecam zrobić kołnierz z papieru by ciasto nie wypłynęło. Pieczemy około 35-40 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy, wyrównujemy górę i kroimy na 4 spody

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
BROWNIE ZE ŚLIWKĄ 116

Brownie to amerykańskie czekoladowe ciasto. Przygotowuje się je z jajek, cukru, masła, gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości mąki. Często dodawane są też orzechy. Ja tym razem postawiłam na brownie ze śliwkami. Ciasto wyszło idealne. Składniki: 240 g gorzkiej czekolady 140 g masła 100 g mąki 30 g kakao 160 g białego cukru 60 g cukru trzcinowego 4 jajka ziarenka(...)octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego tymianku 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy śliwki: Śliwki umyć, pokroić na pół, usunąć pestki. Dodać ocet balsamiczny, cukier trzcinowy, tymianek oraz tymianek. Wymieszać. Przygotowujemy ciasto:   Masło roztopić. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać po tym czasie na gładki krem. Ostudzić. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać czekoladę. Wymieszać. Mąkę wymieszać

Kuchnia w oparach
Delicja kawowa z kawą Parallel " 36 - Przyjaciele Kawy 165

pyszna kawa z rana. Chciałam Wam dzisiaj polecić wyśmienitą kawę która zawiera 100 % Arabicy. Delikatna w smaku, o średnim stopniu palenia, idealna, taka jaką lubię. Nadaje się do ciast i deserów. Przygotowała również ciasto Delicja kawowa, jest przepyszne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam 😊   Kawa Parallel" 36  od Przyjaciół Kawy. Kawa ziarnista Producent: Przyjaciele Kawy Region(...)naczynia. Na biszkopty wykładamy cześć masy, można posypać ją zmieloną kawą. Następnie zamaczamy w kawie biszkopty i powtarzamy czynności do wykończenia składników. Na wierzchu ma być reszta masy. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem ścieramy na wierzch czekoladę lub posypujemy kawą jeśli nie macie dzieci. Życzę smacznego 😊   Zapraszam na stronę internetową Przyjaciele Kawy

Sama słodycz i szczypta chili
Burek z jarmużem 129

lubi burek? A kto nie wie co to jest? jak ja jeszcze do całkiem niedawna? Spieszę wyjaśnić za Wikipedią że burek to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, rzadziej z ciasta francuskiego popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Tak oto pyszny placek rozpowszechnił się po świecie(...)Bałkanach jadłam wyśmienite burki. Dziś u mnie wg własnego pomysłu będzie burek z jarmużem na cieście francuskim bo tylko takie miałam. Polecam gorąco. Burek z jarmużem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierś w cieście francuskim. 145

Składniki: -4 piersi pojedyńcze -ciasto francuskie -dowolne warzywo (w moim przypadku marchewka i brokuł)  -4 plastry sera żółtego -sól -pieprz  -majeranek -roztrzepane żółtko  -papier do pieczenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, odkrawamy błonki itp. i robimy w niej kieszonke. Piersi przyprawiamy z każdej strony i w środku. Do kieszonki wsadzamy warzywa. Na pierś kładziemy plaster sera. Ciasto francuskie(...)dzielimy na 4 części. Na środku każdej części kładziemy pierś. Ciasto nacinamy w paski na około piersi. Następnie przeplatamy je starając się zakryć pierś. Zawinięte piersi kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia. Na wierzchu smarujemy je roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut.  Smacznego

Magia jedzenia.
Ciasto Marilyn Monroe 734

Ciasta z owocami to moje ulubione desery. Z nich wszystkich, chyba najbardziej lubię te z wiśniami. Ten przepis to totalny hit - mogłabym piec na okrągło tylko to jedno ciacho

Prosty przepis na
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI (BEZ PIECZENIA) 149

Ostatnio zalegało mi w domu kilka dojrzałych bananów, więc postanowiłam przygotować z nich ciasto bez pieczenia. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczą herbatniki, krem budyniowy, banany i galaretka. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem, schować do lodówki na całą noc a kolejnego dnia można śmiało kroić :) Składniki na blachę kwadratową 24 cm: Krem budyniowy: * 1 l mleka * 4 budynie śmietankowe bez cukru(...)kremu budyniowego. Banany pokroić w plasterki, poukładać na kremie jeden obok drugiego. Galaretki wymieszać w 700 ml wrzącej wody, wystudzić. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, wylać ją na banany. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą

Zrób to smacznie
Jabłka zapiekane w cieście francuskim 135

Jabłka zapiekane w cieście francuskim to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu deser – na dodatek bez białego cukru! Idealny kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Najlepiej smakują na ciepło same, a od święta można je podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych i odrobiny bitej śmietany. Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Dojrzewają późnym latem i jesienią. Ze względu na łatwe przechowywanie(...)chłodzie – świeże i chrupiące dostępne są również zimą. Nie tracą swoich walorów odżywczych i smakowych nawet do następnych zbiorów. Czytaj dalej "Jabłka zapiekane w cieście francuskim" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
ORZECHOWIEC BEZ PIECZENIA + FILMIK 260

Orzechowiec to pyszne ciasto z mnustwem orzechów, kajmaku i pysznej masy. Dzisiaj wersja bez pieczenia, ciasto wyszło przepyszne, wprawdzie znikło w biegu. Jest efektowne, smaczne i przygotowuje się je expresowio. Polecam.  SKŁADNIKI :  2 opakowania krakersów (180 g ma 1 paczka ) 1 puszka kajmaku 510 g 1 litr mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru(...)Orzechy włoskie przekładamy z miodem na patelnię, ogrzewamy aż miód lekko wyparuje, dodajemy resztę masy kajmakowej. Mieszamy do rozpuszczenia i od razu wylewamy na krakersy, równo ją rozprowadzając.  Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki. Polecam, jest pyszne.                                      Zapraszam do obejrzenia

Kulinarne Fantazje Marioli
MALINOWA PIANKA NA BISZKOPTACH 125

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia :).Idealne do kawki lub herbaty i na deszczowe wieczory :). Szybko się robi i szybko znika z talerzyka :). Długo  nic nie pisałam na blogu bo przechodziłam totalny remont mieszkania.Jeszcze nie koniec ale kuchnia już działa więc mogłam coś upichcić :). Zapraszam po przepis!! SKŁADNIKI biszkopty okrągłe ok.200g 400ml śmietanki 30% 2 galaretki malinowe lub truskawkowe(...)Tężejącą masę wyjmujemy z lodówki i połowę wykładamy na biszkopty.Maliny myjemy i układamy na różowej masie ;). Następnie kładziemy drugą połowę masy.na wierzchu układamy biszkopty.Całość wstawiamy do lodówki aby ciasto bardziej stężało.Czas na przygotowanie polewy. Do garnuszka wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę dodajemy mleko i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników.Następnie polewamy nasze całe ciasto polewą albo robimy takie

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania