ciasto - 163312 przepisów (strona:4393/10888)

PÓŁKSIĘŻYCE KOKOSOWO-MIGDAŁOWE 107

posypania   Przygotowanie: W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, wiórki kokosowe i zmielone migdały. Domieszaj żółtko. Masło potnij w kawałki, dodaj do uprzednio przygotowanej masy, wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 °C. Ciasto podziel na mniejsze części i uformuj wałeczki długości(...)około 15 g ciasta na każdy półksiężyc), końce zagnij, tak, by uzyskać kszatłt półksiężyców. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z półksiężyców wykonaj przy pomocy noża trzy małe nacięcia. Piecz około 15 minut, półksiężyce nie powinny się przyrumienić. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do ostudzenia. Posyp cukrem pudrem przed podaniem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami 108

Proste i bardzo efektowne jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami i kwaskowatym dżemem z carnej porzeczki. Wyglądają uroczo, znikają w sekundę. W przepisie znajdziecie również zdjęcia krok po kroku z ich przygotowania. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami Ilość: 6 sztuk Składniki: 1 Read More Artykuł Jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Faworki na piwie 106

lepi się do ręki, podsypcie mąką Wykładamy je na podsypaną stolnicę i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Następnie tłuczemy lekko pięścią z każdej strony, by lekko napowietrzyć. Ciasto podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać je na cieniutkie placki. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą aby nie obeschło. Z rozwałkowanego ciasta wycinać faworki (ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie

Latosiowydom
Karmel bananowy 142

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na obłędny i wyjątkowo pyszny karmel bananowy. Idealnie pasuje do lodów, ciast, tortów, ale ja go uwielbiam na kromce świeżego pieczywa. Wszelkiego rodzaju karmele, to moja słabość. Staram się jeść je bardzo rzadko, bo jednak nie należą do zdrowszych opcji, jednak jak już zrobię, to wyjadam łyżkami. Chyba wiecie, że najlepszy to karmel solony

Kuchnia Łukasza
Oponki z serem 101

posypania wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, następnie zrobić wgłębienie dodać biały ser (jeżeli ma grudki przepuścić przez praskę), śmietanę, sody, octu cukru i żółtka. Wszystko razem zagnieść. Zagniecione ciasto wałkować na grubość ok 5 milimetrów. Wykrawać krążki dużą szklanką a w środku zrobić mniejsze kieliszkiem.  Przy wałkowaniu  podsypujemy  mąka aby ciasto się za bardzo nie przyklejało(...)zbyt dużo bo będzie się tłuszcz pienił. Tłuszcz rozgrzać w garnku, aby sprawdzić czy już jest gorący wrzucamy mały kawałek ciasta i jak zaraz wypłynie na to tłuszcz jest nagrzany. Smażyć do zarumienienia się, wyciągać na papier aby osączyć z tłuszczu. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Artykuł Oponki z serem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Ciasto Balladyna 168

Ciasto Balladyna to pyszne ciasto idealne do filiżanki kawy i na przyjęcie gości. Można je przygotować ze świeżych owoców jak i mrożonych. Artykuł Ciasto Balladyna pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
BŁYSKAWICZNE I PYSZNE JAGODZIANKI 119

jagody) warto pokusić się o przygotowanie tych jagodzianek, tym bardziej, że długo zachowują świeżość. Nawet po 2-3 dniach są jeszcze pyszne i wilgotne 😋😋😋 W zależności od wielkości dzielimy ciasto na 9 dużych bułek lub 12 mniejszych, ja przynajmniej tak dotychczas piekłam. Bazowałam na moich wcześniejszych jagodziankach Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ450 lub typ700  (lub pszennej typ450) - 65g masła(...)dodajemy mąkę, wlewamy gorące mleko z masłem, olejem i kefirem lub jogurtem. Całość dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam masy długo, mieszam tylko do połączenia składników. Przy mące pszennej musimy ciasto trochę powyrabiać. Masę dzielimy na 9-12 równych części, ja smaruję dłonie oliwą, wówczas ciasto nic się nie klei. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją lekko, nadziewamy owocami

Smaczne Zdrowe
Ekspresowa fit szarlotka sypana (bez cukru, wegańska) 229

Przyznam, że to ciasto nie jest zbyt fotogeniczne, bo się sypie :) Ale nadrabia smakiem - musicie spróbować. Robi się je ekspresowo, poza tym można powiedzieć, że nie tuczy ;), spójrzcie tylko na krótką listę składników - nie ma mąki, białego cukru i tłuszczów zwierzęcych. Jestem ogromnym łasuchem i na drugie śniadanie zawsze muszę mieć coś słodkiego - to ciacho jest idealne: pyszne, błyskawiczne(...)cynamonem i wymieszaj. W misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, powinny być trochę lepkie, ale nadal sypkie. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż (a raczej wysyp) równomiernie połowę ciasta. Następnie wyłóż tarte jabłka. Na tarte jabłka wysyp pozostałe ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 35-40 minut (do zarumienienia

Domowa Cookierenka Agi
Chałka z kruszonką 149

minut. W dużej misce łączymy resztę mąki z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie wbijamy 1 jajko oraz żółtka, roztopione masło (ale nie gorące) oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy dłońmi aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy(...)połówki. Każdy kawałek dzielimy na trzy równe części, które następnie formujemy w wałki o równych długościach. Zaplatamy z nich warkocz. Z drugą częścią ciasta robimy tak samo. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej zaplecione dwa warkocze. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem przy

Qchnia po prostu
Makowa gwiazda 143

makowej Z mleka 1 łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i wbić jajko i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwa równe koła. Na jednym rozsmarować masę makową, przykryć drugim. Na środku położyć małą miseczkę(...)ostrym nożem ponacinać równe trójkąty ( u mnie wyszło 16) Biorąc parami wywinąć dwukrotnie i zlepić rogi. Gotową gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w 190 *C Ostudzone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Kolorowa kuchnia Elki
Brownie ala Snickers 131

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto w połączeniu z kajmakiem i solonymi orzeszkami skradło serca mojej rodzinki. Wszystkim bardzo posmakowało i zniknęło ze stołu jako pierwsze spośród innych słodkości.  To niewątpliwie deser dla wielbicieli czekolady i orzeszków.  Brownie: 250 g masła 250 g gorzkiej czekolady 4 jajka w temp. pokojowej 250 g cukru niepełna szklanka mąki pszennej(...)21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Brownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kajmak rozsmarować na cieście, posypać orzeszkami a następnie polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej

Smakołyki Asi
Tort tiramisu 127

mąkę i już bardzo krótko zmiksuj, aby całość nie opadła. Okrągłą blachę o przekroju 24 cm wyłóż papierem do pieczenia na dole, boków nie smaruj niczym. Wlej na blaszkę ciasto i lekko wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw w blaszce aż całkowicie wystygnie. Zanim przejdziesz do kolejnych czynności biszkopt musi być(...)chcesz mieć pewność, że Twój tort będzie super równy możesz przekładać blaty w formie w której się piekł biszkopt z zapiętym rantem. Zostaw 2-3 łyżki kremu na bok ciasta. Na sam koniec ozdabiaj bok i posyp całość obficie kakao, rozsypując je za pomocą małego sitka. Całość możesz ozdobić jeszcze niedbale pokrojonymi kilkoma kostkami gorzkiej czekolady. Przesiekaj je i posyp

nietylkopasta.pl
Żolądkowiec 123

bardzo stary przepis znaleziony w zeszycie mamy. W niektórych miejscach kartka była tak przetarta, że ciężko było rozczytać co i jak.. Lubię czasem wrócić do dawnych receptur - te ciasta mają swój urok, któremu ciężko się oprzeć

Prosty przepis na
Puszyste pączki piwne 124

jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy piwo i rozczyn, mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut – najlepiej to robić robotem z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze do momentu, aż masa będzie jednolita *** *** Ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około(...)godziny *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm *** *** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka *** *** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut *** *** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury

Blog z Apetytem
Sernik gotowany na herbatnikach 155

połamaną czekoladę, dodaję masło i mleko. Miseczkę wkładam do mikrofalówki na 30 sekund do rozpuszczenia. Rozpuszczoną polewę dokładnie mieszam i rozprowadzam równomiernie na herbatnikach. Posypuję wiórkami kokosowymi.  Gotowe ciasto odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego :) Jeśli lubicie serniki, to poniżej jeszcze kilka moich sprawdzonych przepisów ( po kliknięciu w tytuł ukaże się przepis ) Zapraszam :) Sernik zebra czekoladowo waniliowy(...)klik Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. klik   Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką. klik Sernik waniliowy na herbatnikach. klik   Murzynek z serem. Ciasto czekoladowo serowe. Sernik izaura.klik Styropian. Ciasto kokosowe udające sernik :) klik

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania