Dziś zapraszam na bardzo proste, lekkie ciasto na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Można użyć dowolnych ulubionych owoców. Ciasto jest pyszne, idealne na deser w ciepłe dni. Nie zawiera dużo kalorii, zamiast piec biszkopt, można użyć gotowych biszkoptów lub herbatników, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze i prostsze. Tort zrobiłam w małej tortownicy, więc jeśli chcemy zrobić większy polecam podowoić ilość
Healthy food explorerJabłkowa krówka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Efektowne. Na moim przyjęciu goście byli zachwyceni. Świetne połączenie kwaskowatej masy jabłkowej i słodkiego kajmaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1200-1300 gram jabłek, ważone po obraniu i pozbyciu się gniazd nasiennych 1/2 szklanki cukru szklanka o pojemności 250 ml 1/2 szklanki wody 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka masy(...)herbatników. Po herbatnikach rozprowadzamy drugą połowę masy jabłkowej a po niej masę śmietanowo-krówkową. układamy czwartą warstwę herbatników. Po wierzchu rozsmarowujemy odłożoną wcześniej śmietanę i posypujemy płatkami migdałowymi. gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do chłodzenia do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Ciasto Jabłkowa krówka first appeared on Blog Kulinarny
Blog kulinarny S9.PLbezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu
Słodki sentymentprostu kocham brownie. Uwielbiam ten czekoladowy smak i tą wspaniałą, wilgotną konsystencję ciasta. A początki wcale nie były łatwe, bo moim pierwszym brownie można było rzucać o ścianę, takie twarde było...no bo kto piecze brownie do suchego patyczka? ...no kto?? znajdzie się taki? Ale, żeby nie było - potem było już tylko lepiej :D A oto moje nowe odkrycie(...)czyli połączenie intensywnie czekoladowego brownie z delikatną kokosową warstwą. Przygotowanie tego ciasta zajmuje naprawdę kilka chwil i nie wymaga wielu składników, i takie właśnie wypieki lubię najbardziej. Składniki: Brownie: 1) 400 g nutelli 2) 2 jajka 3) 1 żółtko
Na kulinarnym poligonietakie tam inne :D Koniec końców zwykle dodajemy do naszej kolekcji kolejne pyszne danie :D Tym razem w ramach eksperymentowania wypróbowałam przepis na babkę cytrynową. To pyszne, wilgotne ciasto o intensywnie cytrynowym smaku i aromacie. Ta babka doskonale będzie pasowała zarówno na świąteczny stół, jak na każdą inną okazję. Babka cytrynowa Składniki(...)startą skórkę z cytryny i sok z cytryny i mieszamy. 3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. 4. Do przygotowanego w misce ciasta dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. 5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temper auty 170 stopni i pieczemy około
Na kulinarnym poligonieśrodku czekoladową chrupiącą warstwę, czyli mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową. Jest słodko, kolorowo, jest pysznie :) Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową Składniki: Ciasto: 1) 175 g mąki pszennej 2) 1 żółtko 3) 100 g masła(...)Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód
Na kulinarnym poligoniemazurek to mazurek. A człowiek się starał... :) Mój różany mazurek jest słodki, pachnący, aromatyczny i zwiastuje nadejście pachnącego różami lata. Idealny deser na wielkanocny stół. Mazurek różany Składnik i: Ciasto: 1) 175 g mąki pszennej 2) 1 żółtko 3) 100 g masła(...)Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem
Na kulinarnym poligoniejogurtów greckich. I w dodatku ma rekomendację mojego Niejadka :D Tak sobie myślę, że albo nauczyłam się już trochę piec, albo moje dziecko powoli odczuwa chęć poznawania nowych smaków. Ciasta raczej nie stanowią dla niego atrakcyjnego produktu, no chyba że z czekolady (nawet bloku czekoladowego spróbował za którymś podejściem....), a tym razem chętnie spałaszował cały kawałek! Ten sernik jest lekki(...)pomarańczowego. 4. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie pianę dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie już
Na kulinarnym poligonieMoje ulubione ciasto w nieco odmienionej wersji, czyli pyszne, słodkie i wilgotne brownie daktylowe. Zamiast czekolady są słodkie suszone daktyle i kakao, a do tego polewa z miodem. Zdrowe słodkości, które można jeść do woli. Znika w mgnieniu oka. Ciacho ma pełną rekomendację mojego Niejadka, który nawet przy wyborze słodkości kieruje się sobie tylko znanymi kryteriami. A to brownie wcinał(...)się uszy trzęsły, czyli i mama i dziecko zadowoleni :D Daktylowe brownie Składniki: Na formę o średnicy 18 cm Ciasto: 1) 120 g suszonych daktyli 2) 200 ml mleka 3) 65 g masła 4) jajko
Na kulinarnym poligoniepudru, 1 \u0142y\u017cka \u017celatyny, 1\/3 szklanki gor\u0105cej wody,\r","OWOCE: bor\u00f3wki, maliny do dekoracji."],"name":"Tort z mas\u0105 jogurtow\u0105 z bor\u00f3wkami","recipeCategory":"ciasta, desery, torty","cookTime":"PT0H40M","prepTime":"PT0H40M","recipeInstructions":["Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem. Nast\u0119pnie doda\u0107 po jednym \u017c\u00f3\u0142tku i dalej miksowa\u0107.\r","Doda
Bardzo Gruby SmokNajprostszy biszkopt, idealny do przełożenia lub na spód do ciasta z owocami i galaretką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt Składniki 3 jajka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Instrukcje Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, jak już piana będzie sztywna dodajemy stopniowo
To co lubię - gotuję i polecampół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 żółte galaretki Instrukcje Składniki na spód siekamy i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy (25X36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pieczemy około 20 minut w 180 C. Brzoskwinie miksujemy. Żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy małymi porcjami ser, wlewamy
To co lubię - gotuję i polecamwilgotna babka cytrynowa. Pachnie cudnie i smakuje wybornie. Idealna babka WIELKANOCNA. Możecie ją upiec w tradycyjnej formie lub keksówce. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka cytrynowa Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki 5 jajek 250 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cytryny Składniki na lukier: 1 szkl. cukru pudru pół soku z cytryny około
To co lubię - gotuję i polecamBabka gotowana Delikatny serniczek z galaretką Sernik na zimno z jagodową galaretką 3bit, ciasto bez pieczenia Ciasto truskawkowe bez pieczenia, pianka truskawkowa Ciasto bananowe bez pieczenia, na zimno Sernik gotowany, bez pieczenia Domowe praliny Bounty Serowy torcik bez pieczenia
W garach u Gosifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe. Idealnie wpasuje się w świąteczne menu. Piekę je dość często, bo świetnie smakuje a przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych do której należę, od koleżanki Ewy :) Składniki(...)garneczku dodać 4 żółtka , mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na puszysto białka. Piec w formie keksówce ( 30x12 ) około 50minut. Należy kontrolować ciasto pod koniec pieczenia, gdyż każdy piekarnik trochę inaczej piecze. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu polać ciasto pozostawioną wcześniej polewą. Dowolnie udekorować
W garach u Gosi